Το άθροισμα των ηλικιών τους αγγίζει τα 200 χρόνια, αλλά ο βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Χάρολντ Τέρενς και η αγαπημένη του Ζαν Σουέρλιν απέδειξαν ότι ο έρωτας δεν κοιτά ηλικίες. Ο 100χρονος και η 96χρονη παντρεύτηκαν το Σάββατο στην ενδοχώρα των παραλιών της Νορμανδίας, όπου έγινε η συμμαχική απόβαση πριν από 80 χρόνια.
Η τοποθεσία του γάμου ήταν το κομψό πέτρινο δημαρχείο της πόλης Καρεντάν – ενός βασικού στόχου της απόβασης, όπου διεξήχθησαν σκληρές μάχες μετά τις 6 Ιουνίου 1944. Πρόκειται για μία από τις τις δεκάδες πόλεις και χωριά από τις οποίες πέρασαν τα σχεδόν 160.000 συμμαχικά στρατεύματα που αποβιβάστηκαν στις πέντε παραλίες της Νορμανδίας και τις προηγούμενες ημέρες έγιναν κόμβοι των 80χρονων εορτασμών της επετείου της D-Day.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, μια τοπική μπάντα έπαιζε γνωστά σουίνγκ κομμάτια του Γκλεν Μίλερ και άλλων ορχηστρών της δεκαετίας του 1940. Οι μουσικοί –κάποιοι φορώντας ρούχα εποχής– είχαν παραταχθεί έξω από το δημαρχείο τουλάχιστον μία ώρα πριν τον γάμο, για να υποδεχθούν με νότες το ευτυχισμένο ζευγάρι.
Αφού και οι δυο τους δήλωσαν «oui» στους όρκους που διάβασε στα αγγλικά ο δήμαρχος, αντάλλαξαν δαχτυλίδια. «Με αυτό το δαχτυλίδι σε παντρεύομαι» είπε ο Τέρενς ακολουθώντας το εθιμοτυπικό της περίστασης, με τη Σουέρλιν να απαντά περιπαικτικά: «Αλήθεια;». Με κολονάτα ποτήρια σαμπάνιας στο χέρι, άρχισαν να χαιρετούν από ένα ανοιχτό παράθυρο του δημαρχείου το συγκεντρωμένο πλήθος που τους αποθέωνε.
«Στην υγεία όλων σας. Και στην παγκόσμια ειρήνη, στη διατήρηση της δημοκρατίας σε όλον τον κόσμο και στο τέλος του πολέμου σε Ουκρανία και Γάζα» ήταν η πρόποση του γαμπρού πριν τσουγκρίσει το ποτήρι του με αυτό της νύφης και πιούν την πρώτη γουλιά σαμπάνιας. Το πλήθος ευχόταν φωνάζοντας «στην υγεία της νύφης», η οποία φορούσε ένα μακρύ ροζ φόρεμα (ο Τέρενς ήταν κομψότατος, με γαλάζιο κοστούμι και ροζ μαντήλι στο πέτο).
Μετά το τέλος της τελετής το ζευγάρι απόλαυσε ένα ιδιαίτερο γαμήλιο πάρτι με υψηλούς προσκεκλημένους – ήταν καλεσμένοι του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο επίσημο κρατικό δείπνο που παρέθεσε το βράδυ του Σαββάτου προς τιμήν του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.
«Συγχαρητήρια στους νεόνυμφους» είπε ο Μακρόν, προκαλώντας επευφημίες και χειροκροτήματα από τους υπόλοιπους καλεσμένους, κατά την πρόποσή του υπέρ της γαλλοαμερικανικής φιλίας. «Η πόλη Καρεντάν βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να φιλοξενήσει τον γάμο σας και εμείς το γαμήλιο δείπνο σας» είπε απευθυνόμενος στο ζευγάρι.
Ο γάμος ήταν συμβολικός, όχι νομικά δεσμευτικός. Το γραφείο του δημάρχου Ζαν-Πιέρ λ’Ονέρ, ανακοίνωσε ότι δεν είχε την εξουσία να παντρέψει αλλοδαπούς που δεν είναι κάτοικοι της πόλης και ότι το ζευγάρι, που είναι και οι δύο Αμερικανοί, δεν είχε ζητήσει νομικά δεσμευτικούς όρκους. Ωστόσο, μπορούν να ολοκληρώσουν αυτές τις διατυπώσεις στην Πολιτεία της Φλόριντα –όπου κατοικούν– εφόσον το επιθυμούν.
Ο δήμαρχος αρέσκεται να χαρακτηρίζει τη Νορμανδία ως την 51η Πολιτεία των ΗΠΑ, δεδομένης της ευλάβειας και της ευγνωμοσύνης της περιοχής για τα συμμαχικά στρατεύματα και τις θυσίες δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών που δεν επέστρεψαν ποτέ στα σπίτια τους από τη Μάχη της Νορμανδίας.
«Η αγάπη είναι αιώνια, ναι, πιθανώς», είπε ο λ’Ονέρ αναφερόμενος στους νεόνυμφους, αν και τα σχόλιά του περιέγραφαν παράλληλα και τα συναισθήματα πολλών βετεράνων της Νορμανδίας. «Τους εύχομαι την απόλυτη ευτυχία στην κοινή ζωή τους» κατέληξε ο δήμαρχος, σύμφωνα με τον Guardian.
Το ζευγάρι, χήροι και οι δυο τους, μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη (στο Μπρούκλιν ο γαμπρός, στο Μπρονξ η νύφη). Ο Τέρενς επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Γαλλία ως 20χρονος δεκανέας των αεροπορικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού λίγο μετά την D-Day. Επιστρατεύτηκε το 1942 και, αφού εστάλη στη Βρετανία, ανέλαβε υπηρεσία σε μια τετραμελή ομάδα πιλότων των μαχητικών P-47 Thunderbolt, ως τεχνικός επισκευής ασυρμάτου.
Την ημέρα της απόβασης ο Τέρενς βοηθούσε στην επισκευή των αεροσκαφών που επέστρεφαν από τη Γαλλία, ώστε να επιστρέψουν και πάλι στις μάχες. Λέει ότι οι μισοί πιλότοι της μονάδας του έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα. Ο ίδιος πήγε στη Γαλλία 12 μέρες αργότερα για να βοηθήσει στη μεταφορά γερμανών αιχμαλώτων πολέμου και αμερικανών πρώην αιχμαλώτων, στην Αγγλία.
Μετά την παράδοση των Ναζί, τον Μάιο του 1945, ο Τέρενς βοήθησε και πάλι να μεταφερθούν οι απελευθερωμένοι αιχμάλωτοι των Συμμάχων στην Αγγλία, προτού επιστρέψει στις ΗΠΑ έναν μήνα αργότερα. Παρά τα 100 χρόνια του, ο γαμπρός παραμένει ενεργός σε όλους τους τομείς της ζωής του, όπως κατέστησε σαφές και η νέα του σύζυγος.
«Εχει το καλύτερο φιλί στον κόσμο» δήλωσε με καμάρι μπροστά στις κάμερες η 96χρονη Σουέρλιν, πριν του σκάσει ένα μακρόσυρτο φιλί μετά την τελετή. «Εντάξει, αρκετά για τώρα» είπε ο Τέρενς, με τη νύφη του να συμπληρώνει παιχνιδιάρικα: «Εννοείς ότι θα υπάρξει συνέχεια;»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News