341
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης | INTIMEnews

Αίτημα πληρωμής €4 δισ. στο Ταμείο Ανάκαμψης

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2021, 11:40
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης
|INTIMEnews

Αίτημα πληρωμής €4 δισ. στο Ταμείο Ανάκαμψης

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2021, 11:40

Το πρώτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ, ύψους –και αυτό– περίπου 4 δισ. ευρώ, θα υποβάλει σύντομα η κυβέρνηση, με στόχο να εκταμιευθεί το ποσό έως το τέλος του χρόνου.

Συγκεκριμένα, όπως είπε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, το αίτημα θα αφορά περί το 1,97 δισ. ευρώ ενισχύσεις και 2,12 δισ. ευρώ δάνεια. Το ποσό είναι υψηλότερο από την αρχική εκτίμηση για πρώτη δόση ύψους 3,5-3,8 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για μια αναπροσαρμογή, εφόσον χρειαστεί, του προγράμματος «στη νέα πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης, που έγινε με οδυνηρό τρόπο ορατή σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. το καλοκαίρι αυτό, μέσω και της αξιοποίησης της δυνατότητας μερικής ανακατεύθυνσης πόρων του Ταμείου, σύμφωνα πάντοτε με τις προβλέψεις του κανονισμού».

Προτού, όμως, υποβληθεί το αίτημα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου, γράφει η «Καθημερινή»,  η χώρα πρέπει να ολοκληρώσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 15 ορόσημα, με τον αναπληρωτή υπουργό να εκτιμά ότι ο στόχος αυτός θα εκπληρωθεί.

Οπως είπε, πέραν των δώδεκα έργων που είχαν ήδη ενταχθεί στο Ταμείο έως τον Ιούλιο, άλλα 16 έχουν εγκριθεί προς ένταξη από τον Ιούλιο έως σήμερα, μεταξύ των οποίων και σημαντικές δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης: το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, καθώς επίσης και έργα εξοικονόμησης ενέργειας, δράσεις ενίσχυσης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Εκτίμησή του επίσης ήταν, ότι θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου ή των πρώτων ημερών του Οκτωβρίου οι προγραμματικές συμφωνίες της χώρας μας με δύο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων/EIB και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης/EBRD) για την παροχή δανειοδότησης επιχειρηματικών επενδύσεων.

Εντός των προσεχών ημερών εξάλλου θα δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση προς τις ελληνικές τράπεζες και θα τεθούν σε διαβούλευση οι επιλεξιμότητες με βάση τις οποίες θα εντάσσονται στο σχήμα δανεισμού του Ταμείου Ανάκαμψης οι επιχειρηματικές επενδύσεις.

Σε ενημερωτική εκδήλωση από τη Θεσσαλονίκη για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας, ανέφερε ότι τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας είναι τα εξής: πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, έρευνα και καινοτομία, εξωστρέφεια και μεγέθυνση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News