Ομάδες με επικεφαλής τον Τζίμι Τσεριζιέ, πρώην αστυνομικό, γνωστό σήμερα με το παρατσούκλι «Μπάρμπεκιου», ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς.
Ο Μπάρμπεκιου προέβλεψε ότι η βία που έχει κατακλύσει την Αϊτή είναι πιθανόν να κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας ωστόσο στο Sky News: «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύση».
Η Αϊτή, ένα φτωχό κράτος της Καραϊβικής με περισσότερους από 11 εκατομμύρια κατοίκους, δεν έχει πρωθυπουργό από τις 12 Μαρτίου.
Η παραίτηση του Χένρι
Ο Αριελ Χένρι παραιτήθηκε και δεν επέστρεψε από την Κένυα, όπου βρισκόταν, μετά από βίαια επεισόδια που ξέσπασαν αρχικά στις φυλακές και στη συνέχεια επεκτάθηκαν προκαλώντας χάος στη χώρα, ενώ διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτησή του.
Οι συμμορίες έχουν εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας και επέκτειναν τον έλεγχό τους σε περιοχές της χώρας, στις οποίες ουσιαστικά βασιλεύει η ανομία, αναφέρει το BBC.
Συστάθηκε ένα Προεδρικό Μεταβατικό Συμβούλιο με την υποστήριξη άλλων χωρών της Καραϊβικής και των ΗΠΑ, προκειμένου να εκπονήσει σχέδιο για την επαναφορά της Δημοκρατίας στην Αϊτή.
Ο Τσεριζιέ -αρχηγός μιας συμμαχία συμμοριών γνωστής ως Viv Ansanm (Ζήστε Μαζί), η οποία ελέγχει περίπου το 80% του Πορτ-ο-Πρενς- πιστεύει ότι η ομάδα του θα πρέπει να έχει μια θέση στο τραπέζι στις όποιες μελλοντικές συνομιλίες, λέγοντας στο Sky News: «Εάν η διεθνής κοινότητα έρθει με ένα λεπτομερές σχέδιο όπου μπορούμε να καθίσουμε μαζί και να το συζητήσουμε, χωρίς να μας επιβάλλουν τι πρέπει να αποφασίσουμε, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να καταθέσουμε τα όπλα».
«Δεν είναι περήφανος»
Πρόσθεσε ότι «δεν είναι περήφανος» για την εξάπλωση της βίας στην Αϊτή και προειδοποίησε ότι η κρίση θα μπορούσε να συνεχιστεί εάν ομάδες σαν τη δική του -που στρέφονται κατά των «διεφθαρμένων πολιτικών»- δεν συμμετέχουν στη μελλοντική κυβέρνηση.
Ο Μπάρμπεκιου προειδοποίησε ότι όποιες δυνάμεις της Κένυας επιστρατεύονται στη χώρα για να ενισχύσουν την ασφάλεια θα θεωρούνται «επιτιθέμενοι» και «εισβολείς».
Η κατάσταση στην Αϊτή έχει χαρακτηριστεί ως «καταστροφική» σε πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Πάνω από 1.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 800 τραυματίστηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του 2024.
Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τις «φρικτές πρακτικές» των συμμοριών, οι οποίες κατηγορούνται για χρήση ακραίας βίας και σεξουαλικής κακοποίησης ως μέσο τιμωρίας και ελέγχου.
Ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας ανέφεραν δυσκολία στη μεταφορά τροφίμων και νερού στην πρωτεύουσα Πορτ-α-Πρενς, προειδοποιώντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν τροφή, με ορισμένους να βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News