615
Ο Ερντογάν επισκέφθηκε τουρκική βάση με Bayraktar drone τον περασμένο Αύγουστο και παρέστη σε τελετή παράδοσης | Baykar / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Αιθιοπία: Τουρκικό ήταν το drone που προκάλεσε τον θάνατο 58 αμάχων Τιγκράι

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2022, 18:01
Ο Ερντογάν επισκέφθηκε τουρκική βάση με Bayraktar drone τον περασμένο Αύγουστο και παρέστη σε τελετή παράδοσης
|Baykar / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Αιθιοπία: Τουρκικό ήταν το drone που προκάλεσε τον θάνατο 58 αμάχων Τιγκράι

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2022, 18:01

Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η επίθεση εναντίον σχολείου στην Αιθιοπία, κατά την οποία σκοτώθηκαν 58 άμαχοι, έγινε με τουρκικό drone, έχουν στα χέρια τους εργαζόμενοι σε οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία.

Οπως σημειώνει το Politico, οι άμαχοι Τιγκράι, μεταξύ τους και παιδιά, είχαν βρει καταφύγιο στο κτίριο προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη βία του εμφυλίου πολέμου.

Σε φωτογραφίες που δημοσιεύει το Politico, φαίνονται θραύσματα της βόμβας που χτύπησε το σχολείο, στην πόλη Ντεντεμπίτ, στις 7 Ιανουαρίου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν καμαρώνει για τις πωλήσεις τουρκικών drone σε άλλες χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Αιθιοπία, τα οποία κατασκευάζονται από εταιρεία όπου ο γαμπρός του είναι ανώτερο στέλεχος.

Τα νέα αποδεικτικά στοιχεία θα αυξήσουν τη διεθνή πίεση κατά της Τουρκίας να σταματήσει να πουλά όπλα στην Αντίς Αμπέμπα. Οι αντάρτες του Απελευθερωτικού Μετώπου των Τιγκράι δεν διαθέτουν drone.

Στις φωτογραφίες φαίνεται μία τουρκική βόμβα MAM-L και τα θραύσματά της που βρέθηκαν μετά την επίθεση στο σχολείο

Το τουρκικής κατασκευής όπλο είναι το κλειδί που έχει γυρίσει τη σύγκρουση υπέρ της αιθιοπικής κυβέρνησης, η οποία έχει επίσης αγοράσει drone από το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα.

Ειδικοί που μελέτησαν τις φωτογραφίες αναγνώρισαν ότι τα θραύσματα ανήκουν σε μία βόμβα MAM-L, την οποία χρησιμοποιούν τα τουρκικά drone Bayraktar TB2.

Τούρκοι και αιθίοπες αξιωματούχοι δεν απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις του Politico.

Επιθέσεις με drone ευθύνονται για τον θάνατο περισσότερων από 300 αμάχους στην επαρχία Τιγκράι.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο ΟΗΕ έχουν επικρίνει τις επιθέσεις με drone και τον θάνατο αμάχων, τονίζοντας ότι πρόκειται για κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής, τη χερσόνησο στο ανατολικό τμήμα της ηπείρου, Τζέφρι Φέλτμαν, αναφέρθηκε στο θέμα και τον κίνδυνο για τις ζωές αμάχων, κατά τις επισκέψεις του σε Τουρκία και ΗΑΕ, τον Δεκέμβριο.

Ο Βιμ Ζβίνεμπουργκ, υπεύθυνος της ολλανδικής ΜΚΟ για τον αφοπλισμό, PAX, είπε ότι η Τουρκία είναι ένοχη για τις επιθέσεις.

«Αυτά τα drone δεν έπρεπε να έχουν πουληθεί (στην Αιθιοπία)», είπε, τονίζοντας ότι πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για την ανάμειξη τουρκικού προσωπικού στην ανάπτυξη των drone και στην εκπαίδευση του αιθιοπικού στρατού για τη χρήση τους.

«Καθώς αυτή η τεχνολογία χρειάζεται πολλή συντήρηση και εκπαίδευση, η Τουρκία μπορεί να καταστεί υπεύθυνη αν υπάρχουν επανειλημμένα χτυπήματα εναντίον αμάχων και είναι Τούρκοι αυτοί που συντηρούν τα όπλα στο αιθιοπικό έδαφος», τόνισε.

Το τουρκικό drone φαίνεται στην αιθιοπική βάση κοντά στην επαρχία Τιγκράι, σε αυτή τη δορυφορική φωτογραφία της Planet, την οποία επεξεργάστηκε η ΜΚΟ PAX

Σύμφωνα με τον ίδιο, δορυφορική φωτογραφία δείχνει ένα ΤΒ2 drone σε βάση του αιθιοπικού στρατού στα σύνορα με την επαρχία Τιγκράι, στις 16 Δεκεμβρίου. Από αυτό το σημείο, θα μπορούσε να χτυπήσει πολλούς στόχους.

Ο Μπράιαν Κάστνερ, σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για τους εξοπλισμούς, συμφώνησε ότι είναι τουρκικά το drone και ο πύραυλος που χτύπησαν το σχολείο.

Οι εξαγωγές της Τουρκίας

Η εξαγωγή των drone είναι κεντρικό σημείο της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν. Το 2020, το Αζερμπαϊτζάν κέρδισε τον πόλεμο με την Αρμενία, σε 44 ημέρες, χάρη στα τουρκικά και ισραηλινά drone.

Στρατιωτικοί αναλυτές σημείωσαν ότι ήταν μία ευκαιρία για τον Ερντογάν να δείξει στον Πούτιν τη δύναμη της Τουρκίας.

Τον προηγούμενο μήνα, ο ρώσος πρόεδρος σε ανακοίνωσή του, επέκρινε την πώληση τουρκικών drone στην Ουκρανία.

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη κατασκευάζονται από την εταιρεία Baykar, στην οποία ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρός του Ερντογάν, είναι ο υπεύθνος τεχνολογίας.

Τα drone αυτά έχουν αγοραστεί επίσης από το Μαρόκο και την Τυνησία, ενώ Σομαλία, Νιγηρία και Ανγκόλα θέλουν να αγοράσουν.

Το είπε και ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος, όταν επισκέφθηκε τον Οκτώβριο, την Ανγκόλα, τη Νιγηρία και το Τόγκο: «Οπου πάω στην Αφρική, όλοι με ρωτούν για τα drone».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...