Ξεκίνησε τη δοκιμαστική του λειτουργία το αμφιλεγόμενο φράγμα που κατασκευάζει η Αιθιοπία στον Γαλάζιο Νείλο.
Το Μέγα Φράγμα της Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης, όπως είναι η βαρύγδουπη επίσημη ονομασία του, έβαλε μπρος τις μηχανές, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια.
Πρόκειται για ένα κολοσσιαίων διαστάσεων υδροηλεκτρικό φράγμα στον Γαλάζιο Νείλο, τον ποταμό ο οποίος πηγάζει από τη λίμνη Τάνα της Αιθιοπίας και κατά την ένωσή του με τον Λευκό Νείλο, στο Χαρτούμ του Σουδάν, σχηματίζουν τον Νείλο, τον ποταμό από τα ύδατα του οποίου εξαρτάται η ίδια η ύπαρξη της Αιγύπτου.
Το φαραωνικό έργο, συνολικού κόστους 4,2 δισ. δολαρίων, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2011 και από τότε αποτελεί πηγή έντασης ανάμεσα στην Αιθιοπία, την Αίγυπτο και το Σουδάν.
Η πρώτη επιμένει ότι είναι το κλειδί για την οικονομική της ανάπτυξη και το τέλος της πείνας και της φτώχειας στη χώρα, ενώ οι άλλες δύο χώρες θεωρούν ότι θα μειώσει το δικό τους μερίδιο στον ποταμό.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο στην ιστορία της Αφρικής.
Το φράγμα θα παράγει 5.000 μεγαβάτ ηλεκτρισμού, διπλασιάζοντας την παραγωγή της Αιθιοπίας όταν ολοκληρωθεί. Προς το παρόν, έχει ολοκληρωθεί το 83,9% του έργου, σύμφωνα με τους Αιθίοπες.
Η αιθιοπική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το φράγμα θα μεταμορφώσει την εθνική οικονομία, η οποία έχει πληγεί από την ξηρασία και τον εμφύλιο.
Την Κυριακή, το φράγμα επιθεώρησε ο Αμπίι Αχμέντ, πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, ο οποίος πάτησε συμβολικά και τα κουμπιά που ξεκίνησαν την δοκιμαστική του λειτουργία.
«Αυτά είναι καλά νέα για την ήπειρό μας και τις χώρες πάνω από εμάς, με τις οποίες ελπίζουμε να συνεργαστούμε», έγραψε στο Twitter.
Η Αίγυπτος που ανησυχεί ότι θα μειωθούν τα επίπεδα των υδάτων του ποταμού στο έδαφός της, ζητεί εγγυήσεις για τον όγκο των υδάτων του Νείλου που εισρέουν στη χώρα.
Ομως, η Αιθιοπία αρνείται να περιοριστεί σε ένα συγκεκριμένο νούμερο διότι η δική της προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσει το νερό που χρειάζεται για να λειτουργεί το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Αφρικής,
Το Σουδάν επίσης ανησυχεί για τον όγκο των υδάτων, ιδιαίτερα μετά το περσινό επεισόδιο, κατά το οποίο η Αιθιοπία έκλεισε τρεις από τις τέσσερις διόδους των υδάτων προς το Σουδάν.
Ως αποτέλεσμα παρουσιάστηκαν προβλήματα στην υδροδότηση και τις καλλιέργειες της χώρας.
Προς το παρόν, κάθε προσπάθεια για διαπραγματεύσεις της Αιγύπτου και του Σουδάν με την Αιθιοπία, έχουν αποτύχει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News