Δύο ημέρες μετά τη νέα χαλάρωση των capital controls και την κατάργηση των ορίων αναλήψεων και πέντε ημέρες αφότου ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ανέλαβε με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η συνεδρίαση της Τετάρτης άνοιξε σε βαρύ κλίμα με τις μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να δέχονται νέο σφυροκόπημα, παρασύροντας τον Γενικό Δείκτη.
Πιο χαρακτηριστική η «επίθεση» στην Τράπεζα Πειραιώς, η μετοχή της οποίας προτού καν φτάσουμε στο μεσημέρι κατέγραφε απώλειες 29%, κοντά στο όριο του limit down. Στις 12 μ.μ. η μετοχή της Eurobank έχανε 23%, ενώ στο -11,64% υποχωρούσε και η Εθνική. Η μετοχή της Alpha υποχωρούσε στις 12 το μεσημέρι κατά 4,59%.
Στη συνέχεια πάντως υπήρξε «μάζεμα» των απωλειών, με την Eurobank στο -15,55%, την ΕΤΕ στο -6,4% και την Alpha με πτώση 3,28%.
O Γενικός Δείκτης κατέγραφε απώλειες 3,45% στις 657,66 μονάδες.
Οι διεθνείς αναλύσεις, σχετικά με μη εμπιστοσύνη των αγορών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δημιούργησαν κλίμα ανησυχίας και έλλειψης εμπιστοσύνης και -για την ώρα τουλάχιστον- δεν φαίνεται να υπάρχει το αντίβαρο που θα βάλει φρένο στην πτώση.
Χαρακτηριστική του ρευστού κλίματος που υπάρχει για τις ελληνικές τράπεζες είναι η αναστολή των σχεδιασμών της Πειραιώς για την έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ (Tier II), που θα ενισχύσει κεφαλαιακά την τράπεζα. Η προθεσμία έχει τεθεί από τον SSM, αλλά η αναταραχή στις αγορές ομολόγων -κυρίως λόγω της ιταλικής κρίσης– καθώς και το sell off των τραπεζικών μετοχών στο ελληνικό Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει προς το παρόν θέσει την όλη κίνηση σε αναστολή. Οπως ωστόσο σημειώνει η «Καθημερινή», ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «υπάρχει ακόμη σχετική ευελιξία έως τα τέλη του χρόνου», είπε. Η διοίκηση της τράπεζας είναι σε συνεννόηση με τον SSM για τη μετάθεση της ημερομηνίας πρόσβασης στις αγορές, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει σχετική απόφαση. Ο κ. Μεγάλου επεσήμανε ότι η τράπεζα είναι σε συνεχή διάλογο με την επενδυτική κοινότητα, ενημερώνοντάς την για τις κινήσεις που δρομολογεί.
Στο μεταξύ, στο 4,267% ανήλθε στις αγορές κρατικών ομολόγων το επιτόκιο του δεκαετούς για την Ελλάδα…
Η έκθεση της HSBC
Η επίθεση στις τράπεζες ξεκίνησε μετά και τη δημοσιοποίηση, την Τρίτη, της έκθεσης της HSBC.
«Τα πράγματα φαίνονται χειρότερα απ’ όσο ελπίζαμε, αλλά καλύτερα απ’ όσο φοβόμαστε», ήταν η χαρακτηριστική φράση με την οποία περιέγραψε η HSBC την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, θεωρώντας παράλληλα δικαιολογημένες τις ανησυχίες για την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες, προσέθεσε η HSBC, που σημείωσε πως υπάρχουν επίμονα ερωτήματα ως προς την ικανότητά τους να διατηρήσουν την προ-προβλέψεων κερδοφορία τους, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, ενώ ουσιαστικά απουσιάζει η ανάπτυξη στα δάνεια.
Η αγορά ανησυχεί επίσης ότι θα ζητηθεί από τις τράπεζες να μειώσουν τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις τους (NPEs) με πιο κοστοβόρο τρόπο, είτε μέσω μιας διαρκώς πιεσμένης κερδοφορίας ή μέσω κατανάλωσης κεφαλαίων.
Οσο για τις δικές της εκτιμήσεις, η HSBC ανέφερε πως οι ανησυχίες είναι μεν δικαιολογημένες, αλλά και κάπως υπερβολικές. Ιδιαίτερα για τα NPEs εκτίμησε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν χώρο και χρόνο για να διευθετήσουν το μεγάλο απόθεμα προβληματικών στοιχείων ενεργητικού με τρόπο που δεν επηρεάζει τα κεφάλαια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News