415
Η Ολα Ελ Αγκουίζι περιχαρής ποζάρει μπροστά στη σαρκοφάγο που ανακάλυψε | Rebecca Naunheimer/Windfall Films

Αίγυπτος: «Ονειρεμένη ανακάλυψη» στη νεκρόπολη Σακάρα

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2022, 18:42
Η Ολα Ελ Αγκουίζι περιχαρής ποζάρει μπροστά στη σαρκοφάγο που ανακάλυψε
|Rebecca Naunheimer/Windfall Films

Αίγυπτος: «Ονειρεμένη ανακάλυψη» στη νεκρόπολη Σακάρα

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2022, 18:42

Μία ανακάλυψη «που ονειρεύονται όλοι οι Αιγυπτιολόγοι» έκανε αρχαιολόγος στην νεκρόπολη Σακάρα, 30 χλμ από το Κάιρο.

Η Ολα Ελ Αγκουίζι ανακάλυψε έναν τάφο, στο υπόγειο του οποίου βρήκε άθικτη τη γρανιτένια σαρκοφάγο, του Πτα-εμ-γουία, υπουργού Οικονομικών του βασιλιά Ραμσή Β’, του ισχυρότερου φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου.

Η αρχαιολόγος βρήκε τον συλημένο επιφανειακό τάφο κατά την περσινή ανασκαφική περίοδο και φέτος επέστρεψε για να τον ανοίξει. Η νεκρόπολη Σακάρα είναι από τις σημαντικότερες της Αιγύπτου και περιέχει εκατοντάδες τάφους, ενώ οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις είναι συχνές. Αυτή θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές των τελευταίων χρόνων.

Η Ελ Αγκουίζι ανακάλυψε τον υπόγειο θάλαμο του τάφου σε βάθος οκτώ μέτρων. Επειδή το άνοιγμά του ήταν πολύ στενό, τα συνεργεία χρησιμοποίησαν μόνο έναν κουβά για να αφαιρέσουν σιγά σιγά την άμμο, και χρειάστηκαν συνολικά μία εβδομάδα συνεχούς εργασίας.

Οταν αφαίρεσαν την άμμο, η αρχαιολόγος μπήκε η ίδια στον μικρό κουβά και οι συνεργάτες της την κατέβασαν σιγά σιγά στο άνοιγμα. Οταν έφτασε στο τέρμα του, οι ευχές της έγιναν πραγματικότητα: έκπληκτη αντίκρυσε άθικτη τη γρανιτένια σαρκοφάγο, η οποία ήταν γεμάτη με χαραγμένες φράσεις αφιερωμένες στον Πτα-εμ-γουία, ο οποίος έζησε περίπου το 1250 π.Χ.

Η Ολα Ελ Αγκουίζι κατεβαίνει αργά στον υπόγειο ταφικό θάλαμο, μέσα σε έναν κουβά

Εκεί βρίσκονταν οι κάμερες του National Geographic, οι οποίες γύριζαν ντοκιμαντέρ για την τρέχουσα ανασκαφική περίοδο και κατάφεραν να απαθανατίσουν το γεγονός. Το ντοκιμαντέρ  «Οι χαμένοι θησαυροί της Αιγύπτου», σε οκτώ μέρη, ξεκινά να προβάλεται την Κυριακή στο κανάλι.

Η ανακάλυψη μίας άθικτης σαρκοφάγου στον αρχικό της τάφο είναι εξαιρετικά σπάνια, όπως λένε οι ειδικοί. Η ίδια, που έχει περάσει τα 70 της χρόνια, είπε στον Observer: «Η ανακάλυψη της σαρκοφάγου στο αρχικό της σημείο μέσα στον ταφικό θάλαμο είναι συναρπαστικό γεγονός γιατί πρόκειται για τη σαρκοφάγο του ιδιοκτήτη του τάφου, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα. Μερικές φορές, η σαρκοφάγος ανήκει σε άλλο πρόσωπο σε μεταγενέστερη περίοδο, όταν ο τάφος χρησιμοποιείται και στα επόμενα χρόνια».

Η γρανιτένια σαρκοφάγος στο σημείο όπου βρέθηκε μετά από χιλιάδες χρόνια – Rebecca Naunheimer/Windfall Films

Οι επιγραφές πάνω στη σαρκοφάγο αποκαλύπτουν τη σημαντική θέση που κατείχε ο ένοικος του τάφου, ο οποίος ήταν πολύ κοντά στον φαραώ.

Ανάμεσα στις επιγραφές βρίσκονται και απεικονίσεις θεοτήτων που προστατεύουν τους νεκρούς. Η ομάδα της θα τις μελετήσει για να συνθέσει το παζλ της ζωής του Πτα-εμ-γουία.

Οι ειδικοί χαιρέτησαν επίσης το γεγονός ότι μία αιγύπτια αρχαιολόγος ανακάλυψε τη σαρκοφάγο, κάτι όχι πολύ συχνό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...