Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι απένειμε χάρη στον κρατούμενο αιγύπτιο ερευνητή Πάτρικ Ζάκι, που αποφυλακίστηκε την Πέμπτη και στον δικηγόρο Μοχάμεντ αλ-Μπακέρ, ανέφεραν δύο δικηγόροι, μια πηγή της αιγυπτιακής προεδρίας καθώς και η κρατική εφημερίδα Al Ahram.
Ο Ζάκι καταδικάστηκε την Τρίτη σε τρία χρόνια φυλάκιση «για διασπορά fake news» επειδή είχε καταγγείλει διακρίσεις σε βάρος των χριστιανών της Αιγύπτου, μια καταδίκη που εξώθησε μορφές του αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ανακοινώσουν πως αποχωρούν από τον «εθνικό διάλογο» στη χώρα με σκοπό να πάρουν όλοι τον λόγο.
Researcher Patrick Zaki, who has been in and out of detention for three years in relation to charges of spreading false news, received presidential amnesty on Wednesday, lawyer Khaled Ali told Mada Masr.
🧵👇Just one day prior, Zaki was sentenced to three years by the Mansoura… pic.twitter.com/Nu0CiyKorl
— Mada Masr مدى مصر (@MadaMasr) July 19, 2023
Ο ερευνητής συνελήφθη το 2020 για «τρομοκρατία» αφού δημοσίευσε το 2019 άρθρο για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Κοπτών, της μεγαλύτερης χριστιανικής μειονότητας της Μέσης Ανατολής στην οποία ανήκει το 10% έως 15% του πληθυσμού των 105 εκατομμυρίων Αιγυπτίων.
«Ο Πάτρικ είναι ελεύθερος», ανακοίνωσε η αδελφή του Μαρίζ Ζορζ στο Facebook αναρτώντας φωτογραφία του ερευνητή έξω από την φυλακή της Μανσούρα, που βρίσκεται σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από το Κάιρο.
Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε «ανησυχία για την καταδίκη σε τριετή φυλάκιση του aιγύπτιου υπερασπιστή των δικαιωμάτων του ανθρώπου Πάτρικ Ζάκι» και ζήτησε «την άμεση απελευθέρωσή του, καθώς και των υπολοίπων αυθαιρέτως φυλακισμένων».
Η Τζόρζια Μελόνι ευχαρίστησε τον Σίσι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στο Twitter και ευχήθηκε στον Ζάκι να γυρίσει γρήγορα στην Ιταλία.
Ti aspettiamo in Italia, #PatrickZaki pic.twitter.com/SDCV2V1ZOF
— Giorgia Meloni (@GiorgiaMeloni) July 19, 2023
Ο 32χρονος ερευνητής πέρασε 22 μήνες προφυλακισμένος. Η δίκη του έγινε την Τετάρτη ενώπιον ειδικού δικαστηρίου, οι αποφάσεις του οποίου δεν εφεσιβάλλονται. Η καταδίκη του προκάλεσε κύμα διεθνούς καταδίκης, κυρίως στην Ιταλία, όπου σπούδαζε ο Πάτρικ Ζάκι μέχρι το ταξίδι του στο Κάιρο, όπου και συνελήφθη.
Ο Μπακέρ είχε συλληφθεί επειδή εκπροσωπούσε έναν ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας και είχε καταδικαστεί επίσης για διασπορά fake news.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News