313
Ο Μο Σαλάχ πανηγυρίζει ένα από τα τρία γκολ που πέτυχε εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την Κυριακή | REUTERS/Phil Noble

Αίγυπτος: Μάθημα στα σχολεία έγινε η ζωή του Σαλάχ

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2021, 17:52
Ο Μο Σαλάχ πανηγυρίζει ένα από τα τρία γκολ που πέτυχε εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την Κυριακή
|REUTERS/Phil Noble

Αίγυπτος: Μάθημα στα σχολεία έγινε η ζωή του Σαλάχ

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2021, 17:52

Τα κατορθώματα του δημοφιλέστερου εν ζωή Αιγύπτιου διδάσκονται πλέον στα σχολεία της πατρίδας του. Δεν πρόκειται για κάποιον επιστήμονα, καλλιτέχνη ή πολιτικό, αλλά για έναν ποδοσφαιριστή, που έχει κλέψει τις καρδιές των φίλων της Λίβερπουλ, εντός και εκτός γηπέδων: τον Μοχάμεντ Σαλάχ.

Η ποδοσφαιρική καριέρα του αλλά και η πλούσια φιλανθρωπική δράση του έγιναν μάθημα στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο της Αιγύπτου. Τα βιβλία παρουσιάζουν τον Σαλάχ ως έναν πετυχημένο ήρωα της Αιγύπτου, με την ελπίδα οι μαθητές να εμπνευστούν από τη στάση και τη συμπεριφορά του.

Ο 29χρονος Σαλάχ είναι πιστός μουσουλμάνος και όταν δεν σκοράρει στα γήπεδα, ζει μία ήσυχη ζωή με τη σύζυγό του, που κυκλοφορεί με μαντίλα και τα δύο παιδιά τους.

Οι μαθητές του Δημοτικού μαθαίνουν για την καριέρα του ποδοσφαιριστή την ώρα των Αγγλικών, ενώ αυτοί του Γυμνασίου διαβάζουν για την υπόλοιπη ζωή του.

Ο Σαλάχ διακρίνεται για τη γενναιοδωρία του, έχοντας χρηματοδοτήσει ένα σχολείο για κορίτσια, μία μονάδα επεξεργασίας πόσιμου νερού και ένα ασθενοφόρο στο φτωχικό αγροτικό χωριό Ναγκρίγκ, στις όχθες του Νείλου, από όπου κατάγεται. Στην ίδια επαρχία, ίδρυσε μία φιλανθρωπική οργάνωση για ορφανά παιδιά.

Ο ποδοσφαιριστής, νικητής της Πρέμιερ Λιγκ και του Τσάμπιονς Λιγκ το 2019, που συνεχίζει τις καταπληκτικές εμφανίσεις και εφέτος με τα χρώματα τη Λίβερπουλ, έχει φέρει χαρά στους Αιγύπτιους ύστερα από μια δύσκολη δεκαετία, η οποία περιλάμβανε επανάσταση, πραξικόπημα, μαζικές εκτελέσεις και οικονομική κατάρρευση.

«Η διάθεση του Σαλάχ να βοηθήσει τους άλλους πηγάζει από την επιθυμία του να δώσει την ευκαιρία στους νέους να πετύχουν», γράφει το βιβλίο του Γυμνασίου. «Αποτελεί πρότυπο για εκατομμύρια Αιγυπτίους, που τους κάνει ευτυχισμένους».

Ετσι, ο ποδοσφαιριστής είναι πλέον μέλος μιας ολιγομελούς ομάδας εκλεκτών πολιτών της Αιγύπτου, που έγιναν μάθημα στα σχολεία, μαζί με τον νομπελίστα Λογοτεχνίας Ναγκίμπ Μαχφούζ, τον Αχμέντ Ζιουέλ, νομπελίστα Χημείας και τον διάσημο καρδιοχειρουργό Μαγκντί Γιακούμπ.

Οπως είναι αναμενόμενο, ο Σαλάχ λατρεύεται και από τους ιδιοκτήτες καφέ στην Αίγυπτο, αφού κάθε φορά που δείχνουν ματς της Λίβερπουλ, γεμίζουν κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...