557
Διαδηλωτές μπροστά από αφίσα του Αλεξέι Ναβάλνι στη Βαρσοβία. | Dawid Zuchowicz/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

«Αιφνίδιος θάνατος» Ναβάλνι: Τι είναι το SADS

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2024, 18:18
Διαδηλωτές μπροστά από αφίσα του Αλεξέι Ναβάλνι στη Βαρσοβία.
|Dawid Zuchowicz/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

«Αιφνίδιος θάνατος» Ναβάλνι: Τι είναι το SADS

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2024, 18:18

Η μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι ζητεί τη σορό του, αλλά το νεκροτομείο δεν την έχει. Το μυστήριο συνεχίζεται αναφορικά με τα αίτια του θανάτου του.

H σωφρονιστική αποικία όπου είχε φυλακιστεί ο Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι πέθανε την Παρασκευή από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου», όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο στενός σύμμαχός του, Ιβάν Ζντάνοφ.

Η ομάδα υποστήριξης του Ναβάλνι, με ανάρτησή της στο Telegram, κατηγόρησε τους «δολοφόνους» του ότι προσπαθούν «να καλύψουν τα ίχνη τους» επειδή δεν παραδίδουν τη σορό στους οικείους του.

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της G7 κάλεσαν από το Μόναχο τη Ρωσία να διαλευκάνει πλήρως τις συνθήκες θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι.

Τι σημαίνει

Τι είναι όμως αυτό το σύνδρομο;

Στην περίπτωση που η καρδιά ενός ατόμου φαίνεται να σταματά χωρίς αιτία, συχνά μάλιστα σε άτομα που φαίνονται να είναι απολύτως υγιή, εμφανίζεται το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου από Αρρυθμία (Sudden Arrhythmia Death Syndrome – SADS).

Σύμφωνα με το healthing, το εν λόγω σύνδρομο εμφανίστηκε τέλη της δεκαετίας του 1970 και αρχές της δεκαετίας του 1980, με το CDC να το ονομάζει «σύνδρομο αιφνίδιου, απροσδόκητου νυχτερινού θανάτου», καθώς συμβαίνει την ώρα του ύπνου.

Πλήττει νεότερα άτομα

Το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου από αρρυθμία (SADS) εμφανίζεται όταν η καρδιά ενός ατόμου φαίνεται να σταματά χωρίς αιτία, συχνά σε άτομα που φαίνεται να είναι απολύτως υγιή, σε νεαρούς ενήλικες ή σε άτομα μέσης ηλικίας. Το SADS αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από το CDC ως «σύνδρομο ξαφνικού, απροσδόκητου νυχτερινού θανάτου».

Το SADS μπορεί να προκληθεί από μια σειρά διαταραχών που ευθύνονται για ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς (αρρυθμίες), αλλά είναι αρκετά μικρές ώστε να μην ανιχνεύονται ή είναι τόσο σπάνιες που δεν εντοπίζονται σε συνήθεις ελέγχους. Επειδή η καρδιά σταματά να χτυπά μετά το θάνατο, είναι συχνά δύσκολο να διαγνωστούν αυτές οι αρρυθμίες, κάτι που στη συνέχεια οδηγεί σε μυστήριο. Η σύγχρονη τεχνολογία, ωστόσο, έχει ρίξει φως σε μερικές πιθανές αιτίες.

Περίπου 600 Καναδοί πεθαίνουν από SADS κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Canadian SADS Foundation, έναν οργανισμό που ιδρύθηκε το 1995.

Χωρίς άλλη αιτία

Το SADS καταχωρείται ως αιτία θανάτου μόνο όταν δεν έχει βρεθεί άλλη αιτία. Για να μάθουν γιατί πέθανε ένα άτομο, οι ειδικοί εξετάζουν το ιατρικό ιστορικό, μελετούν την τοποθεσία όπου συνέβη ο θάνατος και κάνουν αυτοψία.

«Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους απροσδόκητους θανάτους σε νέους, που εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών», ανέφερε το Βασιλικό Αυστραλιανό Κολλέγιο Γενικών Ιατρών.

Το Ιδρυμα SADS που εδρεύει στις ΗΠΑ, έχει γνωστοποιήσει ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους 4.000 ετήσιους θανάτους παιδιών, εφήβων ή νεαρών ενηλίκων από SADS έχουν ένα από τα δύο κορυφαία προειδοποιητικά σημάδια.

Αφορούν σε οικογενειακό ιστορικό διάγνωσης SADS ή ξαφνικό ανεξήγητο θάνατο ενός μέλους της οικογένειας και λιποθυμία ή επιληπτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης ή όταν κάποιος είναι ενθουσιασμένος ή έχει δεχτεί ξαφνικό σοκ.

Πιο συχνό σε βρέφη

Συναντάται συχνότερα σε βρέφη και τότε ονομάζεται SIDS. Μερικές φορές ένα μωρό που φαίνεται υγιές πεθαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί το SIDS, αλλά οι ερευνητές μελετούν την πιθανότητα ότι το SIDS μπορεί να προκαλείται από προβλήματα με το πόσο καλά ελέγχει ο εγκέφαλος την αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό και τη θερμοκρασία κατά τους πρώτους μήνες της ζωής.

Το SIDS δεν έχει συμπτώματα ή προειδοποιητικά σημάδια. Τα άτομα που πεθαίνουν από SIDS φαίνονται υγιή πριν πέσουν για ύπνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...