Σταματήστε τις απειλές κατά της Ελλάδας, διαφορετικά θα αναγκαστούμε να προβούμε σε «κατάλληλα μέτρα», ήταν το μήνυμα που επέλεξε να στείλει την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, στην Αγκυρα, σε μιά σαφή -και για ορισμένους θεαματική- σκλήρυνση της ρητορικής των Βρυξελλών απέναντι στην έξαρση των τουρκικών προκλήσεων και απειλών στο Αιγαίο.
«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συνέχιση και κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Αγκυρας, ο κ. Στάνο επανέλαβε ότι «οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».
«Οσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών με την Τουρκία, η ΕΕ ήταν και είναι πολύ σαφής: Περιμένουμε από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. Διαφορετικά -ξεκαθάρισε- η ΕΕ.και τα κράτη-μέλη της θα υποχρεωθούν να εξετάσουν “κατάλληλη απάντηση” [απέναντι στην τουρκικήπροκλητικότητα]. Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα δύο φορές πέρυσι από τους ευρωπαίους ηγέτες και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι σήμερα», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Η ΕΕ ήταν πολύ σαφής σε πολλές περιπτώσεις ότι είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να δεσμευτούμε με την Τουρκία – σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό τους καθορισμένους όρους» , συμπλήρωσε ο κ. Στάνο, από την πλευρά της όμως, η Αγκυρα οφείλει «να δεσμευτεί σε αποκλιμάκωση και η αποκλιμάκωση πρέπει να διατηρηθεί».
Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ;
Στις Βρυξέλλες εν τω μεταξύ συνεδριάζουν με βασικό θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία και προσκεκλημένο τον ουκρανό υπουργό Αμυνας Αλέξι Ρέζνικοφ, οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ.
Το παρών στη Σύνοδο, παρότι είναι σε φάση ανάρρωσης από τον κορονοϊό, θα δώσει και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που θα παρουσιάσει τις θέσεις της χώρας μας για την κατάσταση στην Ουκρανία και την περαιτέρω ενίσχυση του ουκρανικού στρατού με στρατιωτικό υλικό από τα αποθέματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης για την ασφάλεια και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου και την συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, αναμένεται να έχει την πρώτη του κατ’ ιδίαν συνάντηση με το νέο υπουργό Αμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, σε μία ακόμη επιβεβαίωση του στρατηγικού χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας.
Αναμένεται επίσης να συναντηθεί και με τη γερμανίδα ομόλογό του, Κριστίν Λάμπρεχτ, για το θέμα της αντικατάστασης των ΤΟΜΑ BMP- 1 του ελληνικού Στρατού που θα σταλούν την Ουκρανία, με τα γερμανικά Μarder 1A3 .
Δεν αποκλείεται τέλος και ένα τετ α τετ με τον τούρκο υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που μετά το επεισόδιο που είχε με τους έλληνες βουλευτές στην πολιτική επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.
«Ηδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Εμείς σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα, την πολιτική ακεραιότητα και τα δικαιώματα των γειτόνων μας, και κυρίως της Ελλάδας. Όμως περιμένουμε και από τους γείτονες να σεβαστούν τα δικά μας δικαιώματα και τα δίκαιά μας. Αυτά τα θέματα με τις συνομιλίες μπορούν να γίνουν πιο φανερά», ανέφερε σε νέες του δηλώσεις την Πέμπτη ο Ακάρ, στέλνοντας -μέσω του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, «χαιρετίσματα στηνΕλλάδα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News