494
Φωτογραφία αρχείου από το υπουργείο Υγείας | Intime

Ασυμφωνία μεταξύ Φαρμακευτικών και υπ. Υγείας για τα καινοτόμα φάρμακα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 28 Σεπτεμβρίου 2022, 12:40
Φωτογραφία αρχείου από το υπουργείο Υγείας
|Intime

Ασυμφωνία μεταξύ Φαρμακευτικών και υπ. Υγείας για τα καινοτόμα φάρμακα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 28 Σεπτεμβρίου 2022, 12:40

Ακαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν την Τρίτη εκπρόσωποι του χώρου του φαρμάκου με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Η συνάντηση αφορούσε το ποσοστό της φαρμακευτικής δαπάνης που θα απορροφήσουν τα καινοτόμα φάρμακα, τα λεγόμενα «ακριβά», τα οποία χορηγούνται κυρίως μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ή των νοσοκομείων και οι θεραπείες που βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων.

Ο Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο της σύσκεψης, ανέφερε ότι οι θέσεις των φορέων «θα συνυπολογιστούν ώστε να γίνει πιο ορθολογική ανακατανομή των κλειστών προϋπολογισμών του φαρμάκου, στο μέτρο του εφικτού».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΦΕΕ το πρωί της Τετάρτης, αναφέρει ότι η κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αγνοεί τις αυξημένες φαρμακευτικές ανάγκες λόγω της πανδημίας, αγνοεί την αυξητική τάση σημαντικών χρόνιων παθήσεων, αγνοεί την αυξητική τάση των νεοπλασιών, την αυξημένη θεραπευτική αξία νέων καινοτόμων θεραπειών και διατηρεί επί εννέα συναπτά έτη την υποχρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης την ίδια στιγμή που επικροτεί τις θεραπευτικές αποφάσεις των ιατρών και τις επιλογές θεραπειών που κάνουν.

Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση ο ΣΦΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν μειωθεί και άλλο η φαρμακευτική δαπάνη για τα καινοτόμα φάρμακα, υπάρχει περίπτωση και θεραπείες να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά και φαρμακευτικές εταιρείες να αποχωρήσουν από τη χώρα.

«Κάνοντας σημαία το επιχείρημα ότι δεν αποχωρήσαμε από τη χώρα ή δεν κλείσαμε ακόμη, άρα αντέχουμε, η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα, όχι την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης με όρους πραγματικής κατανάλωσης και ζήτησης (και όχι με δημιουργικά μαθηματικά) ή την ορθολογική χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης, αλλά την ανακατανομή των υπερβάσεων μεταξύ των εταιρειών, προχωρώντας σε κατάτμηση της δημόσιας δαπάνης με λογιστικούς όρους, δημιουργώντας πατρίκιους και πληβείους, ευνοούμενους και αδικούμενους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΣΦΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Healthreport.gr ο υπουργός Υγείας έχει αποφασίσει εδώ και καιρό να υπάρξουν κλειστοί προϋπολογισμοί για τα φάρμακα, με το μεγαλύτερο ποσοστό της δαπάνης να πηγαίνει σε αυτά που πωλούνται στα φαρμακεία και το υπόλοιπο στα ακριβά σκευάσματα που διατίθενται είτε μέσω των νοσοκομείων, είτε μέσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

«Εχουμε σπάσει τους προϋπολογισμούς σε δύο κατηγορίες φαρμάκων, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε καλύτερα τη δαπάνη. Πλέον, έχουμε δύο κανάλια, ένα για τα retail, δηλαδή αυτά που πάνε στα φαρμακεία και ένα για τα καινοτόμα φάρμακα», εξηγεί στο Protagon o Μπάμπης Καραθάνος, σύμβουλος του υπουργού Υγείας σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής και φαρμακοποιός.

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη διαμορφώνεται στα 2,088 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, το 38% θα καλύπτει τα καινοτόμα φάρμακα (793 εκατομμύρια ευρώ) και το 62% τα retail.

Εντούτοις, ο σχεδιασμός αναμένεται να αλλάξει και σύμφωνα με πληροφορίες, στα καινοτόμα φάρμακα θα αντιστοιχεί το 40% (850 εκατομμύρια ευρώ) της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης και στα σκευάσματα του φαρμακείου το 60%.

«Αυτό θα γίνει για να μην υπάρχουν μεγάλες επιστροφές (clowback και rebate) στην περίπτωση που τα φάρμακα ξεπεράσουν το προβλεπόμενο ποσό της δημόσιας δαπάνης», συμπληρώνει ο κ. Καραθάνος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...