885
Η ζήτηση φθηνού κρέατος στην Ευρώπη οδήγησε στην εκμετάλλευση μεταναστών εργαζομένων | Wikipedia/visualsonline.cancer.gov

Εργασιακή… κρεατομηχανή η κρεατοβιομηχανία στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2021, 18:20
Η ζήτηση φθηνού κρέατος στην Ευρώπη οδήγησε στην εκμετάλλευση μεταναστών εργαζομένων
|Wikipedia/visualsonline.cancer.gov

Εργασιακή… κρεατομηχανή η κρεατοβιομηχανία στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2021, 18:20

Η ζωή μπορεί να είναι πολύ σκληρή για έναν εργαζόμενο στη βιομηχανία του κρέατος σε όλη την επικράτεια της Ευρώπης, αφού το σύστημα είναι εξ ολοκλήρου διεφθαρμένο. Ερευνα της εφημερίδας Guardian αποκαλύπτει ότι οι εταιρείες κρέατος σε όλη την Ευρώπη έχουν προσλάβει χιλιάδες εργαζoμένους μέσω υπεργολάβων, πρακτορείων και πλαστών συνεταιρισμών, με κατώτερη αμοιβή και χειρότερες συνθήκες εργασίας από τις προβλεπόμενες. Στόχος τους, το κέρδος με παράλληλη κάλυψη της ζήτησης για φθηνότερο κρέας.

Εργαζόμενοι, αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες του τομέα περιέγραψαν στους δημοσιογράφους της βρετανικής εφημερίδας πώς η βιομηχανία κρέατος της Ευρώπης, με κύκλο εργασιών άνω των 220 δισ. ευρώ, κατέστη παγκόσμιο hotspot εξωτερικών εργατών μέσω εργολάβων και υπεργολάβων. Με εργαζόμενους –πολλοί από τους οποίους είναι μετανάστες– που αμείβονται 40% έως 50% λιγότερο από το απασχολούμενο προσωπικό που έχουν προσλάβει κατ’ ευθείαν τα ίδια εργοστάσια.

Ο Guardian αποκάλυψε στοιχεία για ένα σύστημα απασχόλησης δύο ταχυτήτων, με εργαζόμενους που λαμβάνουν κατώτερες αμοιβές και εργάζονται με χειρότερες προϋποθέσεις, ικανοποιώντας την ανάγκη της βιομηχανίας κρέατος να  βρίσκει συνεχώς νέους (απολύοντας τους προηγούμενους) χαμηλόμισθους, υπερευέλικτους εργαζομένους.

Εργαζόμενοι σε εργοστάσιο σφαγής χοίρων και επεξεργασίας χοιρινού κρέατος (Wikimedia Commons)

Περίπου 1 εκατ. άνθρωποι εργάζονται στον τομέα του κρέατος στην Ευρώπη, με τα συνδικάτα να εκτιμούν ότι χιλιάδες εργαζόμενοι σε ορισμένες χώρες απασχολούνται επισφαλώς μέσω υπεργολάβων και πρακτορείων.

«Το σύστημα είναι άρρωστο παντού σε όλη την Ευρώπη. Βασίζεται για φθηνές τιμές του κρέατος στην εκμετάλλευση της εργασίας», δήλωσε ο Ενρίκο Σομάλια, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Τροφίμων, Γεωργίας και Τουρισμού, αποκαλύπτοντας: «Εχεις εργαζόμενους τον έναν πλάι στον άλλο, που κάνουν την ίδια δουλειά, αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες».

Οι ερευνητές του Guardian άκουσαν πώς εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις έχουν συχνά απροσδιόριστο ωράριο εργασίας, συμβάσεις μηδενικών ωρών, ψεύτικο καθεστώς αυτοαπασχολούμενου και καμία αμοιβή ασθενείας. Οι εργαζόμενοι περιγράφουν ότι ζουν σε μια εξαιρετικά επισφαλή κατάσταση, σε χώρες όπου δεν μιλούν τη γλώσσα, και επομένως αγωνίζονται να κατανοήσουν τις συμβάσεις και τα νόμιμα δικαιώματά τους.

«Μπορούν να σε απολύσουν στη στιγμή και να χάσεις τα πάντα», είπε ένας ρουμάνος εργάτης στην Ολλανδία.

Στην Ολλανδία –έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς κρέατος στην Ευρώπη με πωλήσεις αξίας 8,8 δισ. ευρώ το 2020– η επιθεώρηση εργασίας δήλωσε ότι το 90% του εργατικού δυναμικού είναι μετανάστες, κυρίως με επισφαλείς συμβάσεις.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος αντιμετωπίζουν έλλειψη εργαζομένων εν όψει της προετοιμασίας τους για τα Χριστούγεννα, καθώς πολλοί από τους ανατολικοευρωπαίους εργαζόμενους στον τομέα επέστρεψαν στις χώρες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και δεν γύρισαν πίσω.

Τα συνδικάτα προβλέπουν ότι η χρήση μεταναστών εργατών με υπεργολαβία θα διαδοθεί ακόμη περισσότερο επειδή οι ντόπιοι δεν θέλουν να εργαστούν σε μονάδες κρέατος. Και ζητούν άμεση πανευρωπαϊκή απαγόρευση της χρήσης επισφαλών εργαζομένων σε μονάδες κρέατος: «Χωρίς αμφιβολία, οι υπηρεσίες και οι υπεργολαβίες πρέπει να απαγορευτούν», δήλωσε ο Μπεβ Κλάρκσον από την Unite Union.

Ο Ζερίφε Ερόλ, ερευνητής στο γερμανικό Πανεπιστήμιο του Ρουρ-Μπόχουμ, δήλωσε: «Οταν οι εταιρείες επεξεργασίας κρέατος δεν μπορούν να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη μέσω της πώλησης των προϊόντων τους, βρίσκουν την ευκαιρία να το κάνουν μέσω των πληρωμών των εργαζομένων τους».

Η διεύρυνση της ΕΕ από το 2004 –και η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη– έφερε μια τεράστια ομάδα ανθρώπων από τη Ρουμανία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, που είναι πρόθυμοι να μεταναστεύσουν, αναζητώντας ευκαιρίες εργασίας.

Σε όλη την Ευρώπη, έχει γίνει κατάχρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων, δήλωσε η Οζλέμ Αλέβ Ντεμιρέλ, ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος Die Linke: «Οι εργοδότες έχουν μειώσει τους μισθούς μεταφέροντας εργαζομένους από χώρες όπου οι μισθοί είναι χαμηλότεροι και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης είναι αδύναμα και αυτό δεν είναι αποδεκτό», είπε. Και τόνισε ότι η αρχή του ίδιου μισθού για την ίδια εργασία στον ίδιο χώρο θα πρέπει να τηρείται σε όλη την Ευρώπη.

Εργαζόμενοι σε βιομηχανία επεξεργασίας πουλερικών (Wikimedia Commons)

Καθώς οι οικονομίες χωρών όπως η Πολωνία βελτιώθηκαν και η ανάγκη για μια αναπληρώσιμη πηγή φθηνού εργατικού δυναμικού αυξήθηκε, η αναζήτηση επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο, σε χώρες όπως οι Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Τιμόρ-Λέστε, Γεωργία, Ινδία, Κίνα και Αρμενία.

Ρουμανικά πρακτορεία φέρνουν τώρα εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο από τη νότια Ασία, συγκεκριμένα από το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα. Οι βίζες τους εξαρτώνται από τις δουλειές που παίρνουν. Αν απολυθούν, γίνονται λαθρομετανάστες. «Στη Ρουμανία, κακοποιούμε τους Νεπαλέζους με τον ίδιο τρόπο που οι Ρουμάνοι κακοποιούνται αλλού», δήλωσε στον Guardian η Νόρα Λάμπο, η οποία εργαζόταν στην Ιρλανδία για την Ανεξάρτητη Eνωση Εργαζομένων (Independent Workers Union) μέχρι πριν από λίγο καιρό φέτος.

Ο Νίκολας Σμιτ, επίτροπος της ΕΕ για θέσεις εργασίας και κοινωνικά δικαιώματα, δήλωσε ότι εναπόκειται στα κράτη-μέλη να τηρήσουν το εργατικό δίκαιο: «Το δίκαιο της ΕΕ είναι σαφές: σε όλους τους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται μέσω πρακτορείων και υπεργολάβων θα πρέπει να διασφαλίζονται τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους υπαλλήλους. Οι εθνικές αρχές πρέπει να εφαρμόσουν αυτούς τους κανόνες», είπε.

Ο Κάρστεν Μάγιερ, γενικός γραμματέας της UECBV, που εκπροσωπεί 20.000 εταιρείες εμπορίας ζώντων ζώων και κρέατος σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στην Ιαπωνία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε ότι οι συνθήκες εργασίας δεν αποτελούν μέρος της δουλειάς της Ενωσης, αλλά είναι ευθύνη των εταιρειών, καθώς και των αρμοδίων αρχών. «Καμία κατάχρηση, κάθε είδους, δεν θα γίνει ανεκτή», είπε ο Μάιερ, προσθέτοντας ότι οι υποθέσεις πρέπει να διώκονται ανάλογα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...