255
Το έργο του Μότσαρτ «Ganz kleine Nachtmusik» αποτελείται από επτά μινιατούρες για τρίο εγχόρδων, συνολικής διάρκειας περίπου 12 λεπτών | CreativeProtagon / Shutterstock

Αγνωστη σύνθεση του Μότσαρτ ανακαλύφθηκε σε γερμανική βιβλιοθήκη

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2024, 19:42
Το έργο του Μότσαρτ «Ganz kleine Nachtmusik» αποτελείται από επτά μινιατούρες για τρίο εγχόρδων, συνολικής διάρκειας περίπου 12 λεπτών
|CreativeProtagon / Shutterstock

Αγνωστη σύνθεση του Μότσαρτ ανακαλύφθηκε σε γερμανική βιβλιοθήκη

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2024, 19:42

Είναι το απόλυτο όνειρο κάθε ανθρώπου που αγαπάει τη μουσική, και ιδιαίτερα την κλασική: ένα άγνωστο κομμάτι κάποιου κορυφαίου μουσουργού. Ενα τέτοιο «διαμάντι», σύνθεση του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ από την πρώιμη εφηβεία του –όπως εικάζεται– ανακαλύφθηκε σε μια γερμανική βιβλιοθήκη.

Το κομμάτι, γράφει ο Guardian, χρονολογείται γύρω στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1760 και αποτελείται από επτά μινιατούρες για τρίο εγχόρδων, συνολικής διάρκειας περίπου 12 λεπτών, όπως ανέφεραν οι δημοτικές βιβλιοθήκες της Λειψίας σε ανακοίνωσή τους την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.

Γεννημένος το 1756, ο Μότσαρτ ξεκίνησε την καλλιτεχνική πορεία του ως παιδί-θαύμα, αρχίζοντας να συνθέτει από πολύ μικρή ηλικία, υπό την καθοδήγηση του πατέρα του.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν το έργο στη μουσική βιβλιοθήκη της πόλης ενώ συνέτασσαν την τελευταία έκδοση του καταλόγου Köchel, το αρχείο των μουσικών έργων του Μότσαρτ. Η παρτιτούρα, γραμμένη με σκούρο καφέ μελάνι σε ημίλευκο χειροποίητο χαρτί, δεν γράφτηκε από το χέρι του ίδιου του Αμαντέους: πιστεύεται πως είναι ένα αντίγραφο από το 1780 περίπου, συμπέραναν οι ερευνητές.

Το μουσικό κομμάτι ερμήνευσε την Πέμπτη ένα τρίο εγχόρδων στα αποκαλυπτήρια του νέου καταλόγου Köchel, στην αυστριακή πόλη Σάλτσμπουργκ. Ωστόσο η επίσημη παρουσίασή του θα γίνει στη Γερμανία, στην Οπερα της Λειψίας, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου.

Η σύνθεση καταχωρίστηκε στον κατάλογο ως «Ganz kleine Nachtmusik» (Πολύ λίγη νυχτερινή μουσική), σύμφωνα με τις βιβλιοθήκες της Λειψίας, εν είδει αναφοράς σε ένα από τα διασημότερα μουσικά έργα του αυστριακού δημιουργού. Οι συντάκτες του καταλόγου Köchel περιγράφουν το κομμάτι ως «διατηρημένο σε μόνο ένα αντίγραφο. Πιθανώς γράφτηκε πριν από το πρώτο ταξίδι του Μότσαρτ στην Ιταλία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...