Πάθος και χρήμα πίσω από την δολοφονία Αμοιρίδη – Ελέγχουν την περιουσία του
Η πληροφορία που είχε κυκλοφορήσει ως υπόνοια λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη της δολοφονίας του Κυριάκου Αμοιρίδη, φαίνεται ότι είναι πλέον το σενάριο που επικρατεί για το κίνητρο του στυγερού εγκλήματος.
Ένα έγκλημα πάθους συνδυασμένο με την αξιοσέβαστη περιουσία του άτυχου πρεσβευτή. Όπως και οι ίδιοι οι δράστες -κυρίως ο στρατονόμος εραστής της Φρανσουάζ Αμοιρίδη-, είχαν πει στις ανακρίσεις τους από την βραζιλιάνικη αστυνομία. Οι αξιωματούχοι του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Φλουμινένσε και το κλιμάκιο της ελληνικής αστυνομίας που έχει στείλει η κυβέρνηση στη Βραζιλία πρόκειται να ελέγξουν εξονυχιστικά τα περιουσιακά στοιχεία του έλληνα πρέσβη που υπηρετούσε ως πρεσβευτής στη Μπραζίλια.
Σκοπός των αρχών ασφαλείας είναι να αποσαφηνίσουν το κίνητρο των τριών κατηγορουμένων για το έγκλημα, καθώς πιστεύουν ότι ο διπλωμάτης είχε ασφάλεια ζωής ή είχε κάνει κάποια διαθήκη. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στα βραζιλιάνικα ΜΜΕ, ο επικεφαλής της έρευνας εκτιμά ότι η Φρανσουάζ Αμοιρίδη και ο εραστής της είχαν ως στόχο «να απολαύσουν μια καλή ζωή» με τα χρήματα του Αμοιρίδη.
Μάλιστα, τα 80.000 δολάρια (κατ’ άλλους 23.000) που είχε τάξει η Αμοιρίδη στον ανιψιό του εραστή της, ο οποίος έχει ήδη συλληφθεί για το έγκλημα ως συνεργός, θα προέρχονταν από τα περιουσιακά στοιχεία του δολοφονηθέντος συζύγου της. Ο συνεργός θα λάμβανε τα χρήματα ένα μήνα μετά την ανθρωποκτονία, ενώ όπως κατέθεσε ο ίδιος, αν μιλούσε η Αμοιρίδη τον είχε απειλήσει ότι θα τον σκοτώσει.
Από την πλευρά τους, οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονται στη Βραζιλία εξακολουθούν να αναζητούν αδιάσειστη απόδειξη ότι το πτώμα που βρέθηκε απανθρακωμένα στην περιοχή Νόβα Ιγκουάτσου, είναι ο Έλληνας πρέσβης. Στο πλαίσιο αυτό, με τη βοήθεια της αστυνομίας του Ρίο θα συγκρίνουν το DNA της σορού με εκείνο της μητέρας του πρέσβη, η οποία ζει στην Ελλάδα.
Πώς ξετυλίχτηκε το κουβάρι του φόνου
Τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου είχε οδηγηθεί στη φυλακή η σύζυγος του έλληνα πρεσβευτή στην Μπραζίλια, ο άνδρας με τον οποίο διατηρούσε εξωσυζυγικές σχέσεις και ένας ανιψιός του (αρχικώς είχε εμφανιστεί ως ξάδερφός του), κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του διπλωμάτη.
Και οι τρεις ομολόγησαν, ενώπιον και του αποδεικτικού υλικού από τις κάμερες, το έγκλημα που διαπράχθηκε από τον εραστή της Φρανσουάζ ντε Σόουζα Ολιβέιρα, τον αστυνομικό της στρατονομίας Σέρτζιο Γκόμεζ Μορέιρα Φίλιο, με κίνητρο -όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές που επικαλούναται τα βραζιλιάνικά ΜΜΕ- να ζήσουν ελεύθερα τον έρωτά τους η σύζυγος του Αμοιρίδη και ο 29χρονος εραστής της.
Αρχικά ο Φίλιο υποστήριξε ότι ήρθε στα χέρια με τον έλληνα διπλωμάτη και υποχρεώθηκε να τον στραγγαλίσει. Ωστόσο αυτή η εκδοχή δεν δικαιολογούσε τις κηλίδες αίματος που βρέθηκαν στον καναπέ του σπιτιού. Και αργότερα, ο ανιψιός του Φίλο, έδωσε μία νέα διάσταση. Οπως κατέθεσε, το «παράνομο» ζεύγος τού είχε ζητήσει να διαπράξει τη δολοφονία, με αμοιβή 80.000 δολαρίων. Μάλιστα δεν του είχαν πει ότι επρόκειτο για διπλωμάτη, αλλά για διερμηνέα. Οταν έφτασε στο σπίτι, ο διπλωμάτης ήταν ήδη νεκρός και έτσι βοήθησε τον θείο του να τυλίξουν το πτώμα σε ένα χαλί, να το μεταφέρουν στο αυτοκίνητο και στη συνέχεια να το απανθρακώσουν.
Στην κατάθεσή του, ο ανιψιός, Εντουάρντο Μορέιρα Τεντέσι ντε Μέλο, αναφέρει ότι δέχθηκε απειλές από τη σύζυγο του πρεσβευτή να μην καταγγείλει το περιστατικό στην αστυνομία «για να μην καταλήξει όπως ο σύζυγός της». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έγιναν γνωστές, ο δολοφόνος του Αμοιρίδη ταξίδεψε 300 χιλιόμετρα μέχρι να βρει πού θα ξεφορτωθεί το πτώμα. Οδηγούσε επί 24 ώρες φτάνοντας μέχρι και την ορεινή πόλη Νόβα Φριμπούργκο, αλλά τελικά επέστρεψε στη Νόβα Ιγκουάσου όπου και βρέθηκε εγκαταλελειμμένο το αυτοκίνητο του έλληνα πρέσβη.
Ουσιαστικά από την κατάθεσή του προκύπτει ότι η δολοφονία σχεδιάστηκε από τη σύζυγο και οι δύο άνδρες εκτέλεσαν το σχέδιο. Μάλιστα, οι Αρχές έχουν αποδείξεις που τοποθετούν την Φρανσουάζ ντε Σόουζα Ολιβέιρα στον τόπο του εγκλήματος την ώρα της ανθρωποκτονίας.
https://www.youtube.com/watch?v=QnxchxsrO-0
Η επίσημη πρεσβευτική κατοικία είναι στην Μπραζίλια, αλλά το ζεύγος Αμοιρίδη είχε αγοράσει και ένα σπίτι στο Νόβα Ιγκουάσου, κοντά στους γονείς της Φρανσουάζ.
Ο 59χρονος διπλωμάτης, που γεννήθηκε στη Βέροια, διετέλεσε πρόξενος στο Ρίο από το 2001 ως το 2004, ενώ υπηρετεί ως πρεσβευτής στη Μπραζίλια από τον Ιανουάριο του 2015. Επίσης έχει υπηρετήσει στο Βελιγράδι, στην Τρίπολη της Λιβύης, στις Βρυξέλλες και στο Ρότερνταμ. Είναι πατέρας μίας κόρης.
Η ανακοίνωση του θανάτου
Το πρωί του Σαββάτου, 31 Δεκεμβρίου, το ελληνικό υπ. Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του:
«Οι Αρχές της Βραζιλίας μόλις ανακοίνωσαν επίσημα την ταυτοποίηση της σορού του εκλιπόντος έλληνα Πρέσβη στη Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη, η οποία εντοπίστηκε απανθρακωμένη στην περιοχή Νόβα Ιγκουασού του Ρίο Ιανέιρο.
» Εκφράζουμε την βαθύτατη οδύνη μας για τον τραγικό θάνατο του Πρέσβη Κυριάκου Αμοιρίδη, ενός φίλου της Βραζιλίας, ο οποίος καθ’όλη τη διάρκεια της διπλωματικής του σταδιοδρομίας υπηρέτησε την Ελλάδα με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα. Ο εκλιπών υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, στα Γενικά Προξενεία στο Ρίο Ιανέιρο και στο Ρόττερνταμ και στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βελιγράδι στη πρώτη φάση του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.
» Ορόσημο αποτέλεσε η θητεία του ως Πρέσβεως της Ελλάδας στην Τρίπολη της Λιβύης και, ειδικότερα, ο καθοριστικός του ρόλος στην εκκένωση, υπό συνθήκες ανεξέλεγκτης βίας, της Πρεσβείας, καθώς και των Ελλήνων αλλά και χιλιάδων υπηκόων τρίτων χωρών από τη Λιβύη το καλοκαίρι του 2014.
» Καίριας σημασίας, τέλος, υπήρξε η συμβολή του στη διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2015.
» Σύσσωμη η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία, καθώς και οι συνάδελφοί του στο Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζουν την οδύνη τους για τον αδόκητο χαμό του αγαπητού φίλου και συναδέλφου και απευθύνουν ειλικρινή συλλυπητήρια προς τους οικείους του».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News