782
Ο Εμπραχίμ Ραϊσί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ. Ηταν ο τελευταίος πολιτικός ηγέτης με τον οποίο συνομίλησε ο ιρανός πρόεδρος πριν από το δυστύχημα | Office of the President of the Islamic Republic of Iran via Getty Images

Νεκρός ο ιρανός πρόεδρος;

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2024, 17:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/05/2024, 00:20
Ο Εμπραχίμ Ραϊσί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ. Ηταν ο τελευταίος πολιτικός ηγέτης με τον οποίο συνομίλησε ο ιρανός πρόεδρος πριν από το δυστύχημα
|Office of the President of the Islamic Republic of Iran via Getty Images

Νεκρός ο ιρανός πρόεδρος;

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2024, 17:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/05/2024, 00:20

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, φέρεται να συνετρίβη σε ορεινή περιοχή, ενώ επέστρεφε από επίσημη επίσκεψη στο γειτονικό Αζερμπαϊτζάν, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, Tasnim, το απόγευμα της Κυριακής.

Αρκετές ώρες αργότερα, δεν υπήρχαν νέα για την τύχη του ιρανού προέδρου ούτε των συνεπιβατών του στο ελικόπτερο, το οποίο, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, ήταν ένα Bell 212, αμερικανικής κατασκευής.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του συνεχίζονταν από δεκάδες ομάδες διάσωσης, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης και άλλων δυνάμεων ασφαλείας, υπό πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες σε δύσβατη περιοχή, στα σύνορα Ιράν – Αζερμπαϊτζάν,

«Ορισμένοι από τους συντρόφους του προέδρου σε αυτό το ελικόπτερο μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με το Κεντρικό Αρχηγείο, δημιουργώντας ελπίδες ότι το περιστατικό θα μπορούσε να είχε τελειώσει χωρίς θύματα», είχε αναφέρει νωρίτερα το Tasnim, χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιωθεί.

Στο ελικόπτερο επέβαινε επίσης ο ιρανός ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

«Ακόμη αισιοδοξούμε, αλλά οι πληροφορίες που έρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές», είχε πει ιρανός αξιωματούχος, νωρίς το βράδυ της Κυριακής.

Σε εξέλιξη, επί ώρες, βρισκόταν γιγαντιαία επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, στην οποία συμμετείχαν 40 ομάδες της Ερυθράς Ημισελήνου, στρατιωτικό προσωπικό, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης και μονάδες υποστήριξης της αστυνομίας, εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με το Tasnim.

Οι έρευνες ήταν πολύ δύσκολες λόγω «δυσμενών καιρικών συνθηκών» μεταξύ των οποίων πυκνή ομίχλη, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αχμέντ Βαχίντι, στην κρατική τηλεόραση.

«Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φθάσουμε την περιοχή», πρόσθεσε ο ίδιος, καθώς το σημείο βρίσκεται στο δάσος Ντιζμάρ, κοντά στην πόλη Βαρζαγκάν.

 

Λίγο πριν τις 8:30 το βράδυ (τοπική ώρα, 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας), η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι αγνοούνταν τρεις διασώστες που συμμετείχαν στις έρευνες στην δύσβατη περιοχή. Αργότερα όμως, διέψευσε την είδηση.

Το σκοτάδι που έπεφτε στην περιοχή και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες -χιόνιζε σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ- δυσχέραιναν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες των ομάδων διάσωσης.

Το ελικόπτερο ήταν μέρος της ιρανικής αποστολής που τη στιγμή της συντριβής βρισκόταν κοντά στην πόλη Γιόλφα, στη βορειοδυτική ιρανική επαρχία Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν, στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, επισκέφθηκαν την Κυριακή, το φράγμα Κιζ-Καλάσι, στα σύνορα των δύο χωρών – Iran’s Presidency/WANA

Σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, το ελικόπτερο του 63χρονου ιρανού προέδρου φέρεται να επιχείρησε αναγκαστική προσγείωση, κατά την οποία συνετρίβη, καθώς η ορατότητα ήταν πολύ περιορισμένη λόγω της ομίχλης.

Αλλα δύο ελικόπτερα, μέρος της ιρανικής αποστολής, που μετέφεραν ιρανούς υπουργούς και αξιωματούχους, έφτασαν στον προορισμό τους με ασφάλεια, στην πόλη Ταμπρίζ, σύμφωνα με το Tasnim.

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί και ο Ιλχάμ Αλίεφ στα εγκαίνια του φράγματος, την Κυριακή – EPA/IRANIAN PRESIDENTIAL OFFICE / HANDOUT

«Ο Σεγιέντ Μοχάμαντ-Αλι Αλ-Χασέμ, ο ιμάμης της προσευχής της Παρασκευής της Ταμπρίζ (εκπρόσωπος του Ραϊσί στην επαρχία) και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, φέρεται να ήταν επίσης στο ελικόπτερο μαζί με τον πρόεδρο», ανέφερε το Tasnim, όταν έγινε γνωστή η συντριβή.

Λίγη ώρα πριν συντριβεί το ελικόπτερό του, ο Ραϊσί είχε εγκαινιάσει το φράγμα Κιζ-Καλάσι στα σύνορα Ιράν – Αζερμπαϊτζάν μαζί με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Ιλχάμ Αλίεφ, καθώς και μία οδική και σιδηροδρομική γέφυρα στον ποταμό Αράς.

Ο Αλίεφ δήλωσε σοκαρισμένος από την είδηση και τόνισε ότι προσεύχεται για τον ιρανό ομόλογό του, ενώ πρόσφερε βοήθεια από το Αζερμπαϊτζάν στην επιχείρηση διάσωσης των ιρανικών αρχών.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχαμάντ Μοκμπέρ, αναχώρησε από την Τεχεράνη αργά το απόγευμα της Κυριακής με προορισμό την Ταμπρίζ, συνοδεία πολλών υπουργών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον, ο Τζο Μπάιντεν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθούσαν στενά τις εξελίξεις.

Νωρίτερα, το Ιράν είχε επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για τη συνέχιση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών με τις ΗΠΑ στο Ομάν, σχετικά με το «πώς θα αποφευχθεί μια κλιμάκωση των επιθέσεων» στη Μέση Ανατολή, παρά τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες που δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο Irna.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι «μαζί με τα κράτη-μέλη και τους εταίρους της ΕΕ παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» σχετικά με το ελικόπτερο του ιρανού προέδρου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ομάδα διάσωσης στο Ιράν, ενώ έτοιμοι να βοηθήσουν δήλωσαν επίσης η Ρωσία, το Κατάρ, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αργά το βράδυ, η ιρανική τηλεόραση πρόβαλε ένα βίντεο στο οποίο, όπως ανέφερε, φαίνεται ο Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών μέσα στο ελικόπτερο, λίγο πριν την συντριβή του.

Πληροφορίες ότι οι ομάδες έρευνας εντόπισαν το ελικόπτερο το βράδυ, διαψεύστηκαν από την Ερυθρά Ημισέληνο.

Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αρχές είχαν επαφή με έναν επιβάτη του ελικοπτέρου και ένα μέλος του πληρώματος, αλλά ούτε αυτή η πληροφορία διασταυρώθηκε.

Εως τις 12:30 π.μ. (τοπική ώρα, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), το θρίλερ συνεχιζόταν και η τύχη του ιρανού προέδρου παρέμενε άγνωστη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...