735
Πλάνα ένοπλων να εισέρχονται στο κτίριο κυκλοφόρησαν γρήγορα στα τουρκικά Μέσα | Twitter

Τουρκία: Τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2024, 16:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/10/2024 22:28
Πλάνα ένοπλων να εισέρχονται στο κτίριο κυκλοφόρησαν γρήγορα στα τουρκικά Μέσα
|Twitter

Τουρκία: Τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2024, 16:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/10/2024 22:28

Τρεις ένοπλοι, μεταξύ αυτών μία γυναίκα, χτύπησαν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης την είσοδο της ακαδημίας της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας της Τουρκίας. Με βάση τα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, αλλά και την σχετική δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 14 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της τουρκικής πρωτεύουσας.

Νεκροί είναι και οι δύο από τους τρεις τρομοκράτες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν από νωρίς πλάνα ένοπλων να εισέρχονται στο κτίριο εν μέσω πληροφοριών για πυροβολισμούς και μια δυνατή έκρηξη.

«Σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση κατά των εγκαταστάσεων της TUSAS στην Αγκυρα, δυστυχώς, είχαμε νεκρούς και τραυματίες σε αυτήν την επίθεση», είπε ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλικάγια στο X.

O Γερλίκαγια, ο οποίος έσπευσε στο σημείο, δήλωσε: «Δύο τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της TUSAS της Αγκυρας. Δυστυχώς στην επίθεση είχαμε 3 μάρτυρες και 14 τραυματίες. Είθε ο Θεός να ελεήσει τους μάρτυρες μας. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας. Καταδικάζω αυτή την αποτρόπαια επίθεση. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με επιμονή και αποφασιστικότητα μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης».

Λίγο αργότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως υπάρχουν τέσσερις νεκροί μιλώντας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με τον τούρκο ομόλογό του για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του. Αργότερα έγινε γνωστό ότι υπάρχει ακόμη ένας νεκρός.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε αρχικά ότι μια ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στα κεντρικά γραφεία της TUSAS, ενώ στη συνέχεια ακούστηκαν πυροβολισμοί στην περιοχή.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις ασφαλείας και υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία είναι μια κρατική εταιρεία όπλων και αεροδιαστημικής τεχνολογίας.

Η εταιρεία παράγει στρατιωτικά αλλά και πολιτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς και συστήματα drone για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και άλλες χώρες παγκοσμίως. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται περίπου 40 χλμ από την Αγκυρα.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία θα σταθεί δίπλα στη σύμμαχό της την Τουρκία εν μέσω μιας επίθεσης κατά των κεντρικών γραφείων της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας.

«Το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό της Συμμάχου μας Τουρκίας. Καταδικάζουμε σθεναρά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», ανέφερε ο Ρούτε σε ανάρτησή του στο X.

Συλλυπητήρια από το ΥΠΕΞ

Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία και εξέφρασε δια του υπουργείου Εξωτερικών τα συλλυπητήριά της για τα θύματα της επίθεσης.

Με ανάρτηση του στο “Χ” το ΥΠΕΞ σημείωσε πως «η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην Άγκυρα, όπως κάθε τρομοκρατική επίθεση, πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα» και τόνισε ότι «η αδιάκριτη βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία».

Και κατέληξε: «Η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε επίσης απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα, και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Χ στα αγγλικά ο πρωθυπουργός σημείωσε:

“Καταδικάζω έντονα τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα. Οι σκέψεις μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια είναι στις οικογένειες των θυμάτων”.

Το PPK πίσω από την επίθεση;

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας δήλωσε αργότερα πως θεωρεί «πολύ πιθανό» να βρίσκεται το PKK (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) πίσω από την ένοπλη επίθεση στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας (TUSAŞ), κοντά στην Άγκυρα.

«Η διαδικασία ταυτοποίησης και η αναζήτηση δακτυλικών αποτυπωμάτων συνεχίζονται» είπε ο Αλί Γερλίκαγια, συμπληρώνοντας πως θεωρεί «πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο η επίθεση να συνδέεται με το PKK.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ μίλησε επίσης για το ενδεχόμενο ευθύνης του PKK.

«Προσπάθησαν να διαταράξουν την ειρήνη στη χώρα μας, εξαπολύοντας μια αποτρόπαιη και άνανδρη επίθεση», δήλωσε.

«Δίνουμε πάντα στα καθάρματα του PKK την τιμωρία που τους αξίζει, αλλά δεν βάζουν μυαλό ποτέ. Δεν θα σταματήσουμε να τους κυνηγάμε έως ότου εξαλειφθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης. Θα τους κάνουμε να υποφέρουν γι’ αυτό που έκαναν», υποσχέθηκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...