436
Η Αγκαθα Κρίστι υπογράφει βιβλία της. Το έργο της έχει φανατικούς φίλους - και στη βιομηχανία του θεάματος | Hulton Archive/Getty Images

Αγκαθα Κρίστι: Μις Μαρπλ και Πουαρό επιστρέφουν στις οθόνες

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2021, 13:01
Η Αγκαθα Κρίστι υπογράφει βιβλία της. Το έργο της έχει φανατικούς φίλους - και στη βιομηχανία του θεάματος
|Hulton Archive/Getty Images

Αγκαθα Κρίστι: Μις Μαρπλ και Πουαρό επιστρέφουν στις οθόνες

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2021, 13:01

Ποιος δεν έχει διασκεδάσει με τους χαρακτήρες που έπλασε στα βιβλία της η Αγκαθα Κρίστι, όπως τον Ηρακλή Πουαρό ή την Μις Μαρπλ που έκρυβε το αστυνομικό δαιμόνιο πίσω από την καλοκάγαθη εμφάνιση της τρίτης ηλικίας.

Τα δεκάδες βιβλία της βρετανίδας συγγραφέως (66 νουβέλες και 14 συλλογές διηγημάτων, όσο ζούσε) εξακολουθούν να είναι αφορμή για νέες θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές παραγωγές, ταινίες, ακόμη και βιντεοπαιχνίδια. Για να μην υπολογίσει κάποιος και τα μικροαντικείμενα, όπως τα φουλάρια και τις κούπες, που εμπνέονται από το έργο της Κρίστι.

Το ίδρυμα που διαχειρίζεται την πνευματική περιουσία της μεγάλης κυρίας της αστυνομικής λογοτεχνίας ανησυχεί ότι κινδυνεύουμε από τώρα με κορεσμό, που μπορεί να μετατραπεί σε ανεξάντλητη πλημμύρα όταν θα λήξει η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας το 2047.

Τα μυθιστορήματα της Αγκαθα Κρίστι κερδίζουν συνεχώς νέες γενιές αναγνωστών (Shutterstock)

Ο πρόεδρος του Agatha Christie Limited, Τζέιμς Πρίτσαρντ, που είναι και δισέγγονος της Κρίστι, δήλωσε στους Times ότι κάποιες από τις διασκευές θα είναι εξαιρετικής ποιότητας και άλλες όχι και τόσο. «Ως τότε θα δούμε τι θα κάνουμε, ελπίζω να έχουμε ακόμη κάποιο ρόλο», πρόσθεσε.

Και app για κινητά!

Εν τω μεταξύ σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα παιχνίδι για κινητά όπου οι παίκτες θα λύνουν εγκλήματα στον Νείλο ενώ, μεταξύ άλλων, για το 2022 αναμένεται μια διασκευή με την υπογραφή του Χιου Λόρι (πρωταγωνιστή της σειράς «Dr. House») και πρωταγωνίστρια την Εμα Τόμσον. Το 2022 θα βγει στους κινηματογράφους μια νέα εκδοχή του «Εγκλήματος στον Νείλο» σε σκηνοθεσία Κένεθ Μπράνα με την Ανέτ Μπένινγκ και την Γκαλ Γκαντό.

Ετοιμάζονται ακόμη και διασκευές και προσαρμογές των έργων της Κρίστι στα γαλλικά, από το BBC και την Amazon, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι πωλήσεις στην Κίνα. Οσο για την «Ποντικοπαγίδα», το θεατρικό που παιζόταν συνεχώς από το 1952 ως το 2020 (όταν το σταμάτησε η πανδημία), ο Πρίτσαρντ πιστεύει ότι θα παίζεται «για πάντα».

Πανδημία με έσοδα… 17,7 εκατ. λίρες!

Ολα αυτά φέρνουν πολλά χρήματα στο Ιδρυμα. Το 2020, παρά το ότι η πανδημία έκλεισε κινηματογράφους και θέατρα, τα έσοδα ήταν 17,7 εκατ. στερλίνες ενώ τα κέρδη έφτασαν τα 10 εκατ. στερλίνες. Το 2019 τα έσοδα ήταν 14,4 εκατ. στερλίνες και το 2018 26,7 εκατ.

Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας τα πράγματα πάνε μάλλον καλά. Εξάλλου, όπως λέει και ο Πρίτσαρντ, «μία από τις αποστολές της ζωής μου είναι να μοιραστώ τις ιστορίες της προγιαγιάς μου με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, με όσο περισσότερους τρόπους μπορούμε».

Η «Ποντικοπαγίδα» έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο το 1952 και σταμάτησε εξαιτίας της πανδημίας, έπειτα από 68 χρόνια! (Shutterstock)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...