600
Η Μάγκι στις 24 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα των Πιγκουίνων. Στο βιογραφικό που έχει αναρτήσει ο ζωολογικός κήπος αναφέρεται ως θηλυκός πιγκουίνος | ©birdland.co.uk / Creative Protagon

Νόμιζαν ότι ο πιγκουίνος ήταν κορίτσι, αλλά αποδείχθηκε αγόρι!

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2024, 13:40
Η Μάγκι στις 24 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα των Πιγκουίνων. Στο βιογραφικό που έχει αναρτήσει ο ζωολογικός κήπος αναφέρεται ως θηλυκός πιγκουίνος
|©birdland.co.uk / Creative Protagon

Νόμιζαν ότι ο πιγκουίνος ήταν κορίτσι, αλλά αποδείχθηκε αγόρι!

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2024, 13:40

Οι πιγκουίνοι δεν χρειάζονται τα συστατικά μιας ρομαντικής ατμόσφαιρας –κεριά, λουλούδια, απαλή μουσική– για να βρεθούν σε διάθεση να ζευγαρώσουν. Καλό είναι, όμως, οι χειριστές τους σε προγράμματα αναπαραγωγής, να γνωρίζουν, τουλάχιστον, το φύλο τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, ένας βασιλικός πιγκουίνος που συμμετείχε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα στο πάρκο άγριας ζωής Birdland Park and Gardens στο Γκλόστερσιρ της νοτιοδυτικής Αγγλίας, θα πρέπει πλέον να ακούει στο όνομα «Μάγκνους» – παρότι τα τελευταία οκτώ χρόνια απαντούσε στο όνομα «Μάγκι»!

Μετά από μια οκταετία που οι χειριστές του περίμεναν τη Μάγκι να μείνει έγκυος, οι φύλακες στο πάρκο άγριας ζωής συνειδητοποίησαν καθυστερημένα ότι οι ελπίδες τους ήταν μάταιες. Οι υπεύθυνοι του πάρκου αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι το σφάλμα τους θα οδηγήσει σε «αναδιάταξη των σχεδίων αναπαραγωγής» για τους πιγκουίνους τους.

Η Μάγκι, όπως είχε βαφτιστεί το επιβλητικό πτηνό, μεταφέρθηκε στο πάρκο Birdland το 2016 από τον ζωολογικό κήπο της πόλης Οντένσε της Δανίας. Ο πιγκουίνος εισήχθη ως μέρος του προγράμματος συντήρησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων, καθώς το Birdland είναι το μόνο μέρος στο Ηνωμένο Βασίλειο με αναπαραγωγική αποικία βασιλικών πιγκουίνων.

Ο νέος άποικος φάνηκε να προσαρμόζεται ομαλά στο νέο του περιβάλλον, τραβώντας, μάλιστα το ενδιαφέρον ενός άλλου αρσενικού πιγκουίνου, ονόματι Φρανκ – με τους χειριστές του να ευελπιστούν σε ένα πιθανό ειδύλλιο. Αλλά η Μάγκι και ο Φρανκ δεν είχαν τέτοιες διαθέσεις.

Οι ελπίδες των χειριστών για μια επιτυχημένη αναπαραγωγή παρέμειναν ζωντανές, μέχρι που οι φύλακες του πάρκου παρατήρησαν ότι η Μάγκι προσπαθούσε να… καβαλήσει στον Φρανκ! Τότε παραδέχθηκαν ότι οι υποψίες τους αυξήθηκαν, οπότε έστειλαν δείγμα από ένα φτερό της Μάγκι για εξέταση DNA – και η αλήθεια αποκαλύφθηκε.

Η ανακάλυψη προφανώς δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους πιγκουίνους του πάρκου, οι οποίοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να διακρίνουν μεταξύ αρσενικών και θηλυκών του είδους τους. Το πουλί, που είναι ηλικίας δέκα ετών, έχει πλέον μετονομαστεί σε «Μάγκνους», και μπορεί να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του με πιο ρεαλιστικές προσδοκίες στους φτερωτούς ώμους του.

Το πάρκο Birdland αναμένει τώρα την παράδοση ενός νέου θηλυκού βασιλικού πιγκουίνου από ζωολογικό κήπο της Γερμανίας, που οι υπεύθυνοι ελπίζουν ότι θα φέρει μεγαλύτερη επιτυχία στην αναπαραγωγική τους αποικία – ειδικά από τη στιγμή που ο Μάγκνους διαθέτει πλέον τον τίτλο του… πιο περιζήτητου εργένη του πάρκου.

Οι ζωολόγοι θεωρούν ότι ένα τέτοιο λάθος είναι εύκολο να γίνει, καθώς οι διαφορές ανάμεσα στους αρσενικούς και τους θηλυκούς πιγκουίνους είναι δυσδιάκριτες. Οπως και τα περισσότερα είδη πτηνών, ο αρσενικός πιγκουίνος δεν διαθέτει πέος, ή άλλο είδος εξωτερικού αναπαραγωγικού προσαρτήματος. Και τα δύο φύλα έχουν από μία σχισμή που ονομάζεται κλοάκα. Τις τρίβουν μεταξύ τους για τη μεταφορά του σπέρματος, το οποίο το αρσενικό παράγει μέσω εσωτερικών όρχεων.

Τόσο οι αρσενικοί, όσο και οι θηλυκοί πιγκουίνοι είναι πανομοιότυποι εξωτερικά, και ο μόνος τρόπος να τους διακρίνει κανείς, είναι παρακολουθώντας τη συμπεριφορά τους – το αρσενικό επιχειρεί να καβαλήσει το θηλυκό. Και τα δύο φύλα μοιράζονται την ευθύνη ανατροφής των μικρών τους, οπότε ούτε τότε παρατηρούνται ευδιάκριτες διαφορές μεταξύ τους.

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να καταλάβει κανείς τη διαφορά –μέθοδος που ακολουθούν και οι ίδιοι οι πιγκουίνοι– είναι μέσω της φωνής τους. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, οι αρσενικοί πιγκουίνοι έχουν διαφορετική «σύνταξη», τακτοποιώντας τις συλλαβές τους με διαφορετικό τρόπο από τους θηλυκούς. Αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από το ανθρώπινο αυτί, αλλά η χρήση της τεχνολογίας εντοπίζει τις διαφορές με ακρίβεια.

Παράλληλα, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα πιγκουίνων που σχηματίζουν ομόφυλα ζευγάρια – μέχρι και ζευγαρώματα μεταξύ των ειδών, όπως αυτό ανάμεσα σε έναν σκουφωτό (γκεντού) και έναν γενειοφόρο, που έγιναν ζευγάρι. Οι προσπάθειες του Μάγκνους να καβαλήσει τον Φρανκ, ίσως ήταν μια απόπειρα μιας μορφής επικυριαρχίας, όπως αναφέρουν ζωολόγοι στους Times.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...