316
Ενας άνδρας καλύπτει το κεφάλι του με μια εφημερίδα για να προστατευθεί από τον καυτό... λονδρέζικο ήλιο, τον Ιούνιο του 2023 | Mike Kemp/In Pictures via Getty Images

Αγγλία: 4.500 θάνατοι το 2022 σχετίζονταν με υψηλές θερμοκρασίες

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2023, 16:44
Ενας άνδρας καλύπτει το κεφάλι του με μια εφημερίδα για να προστατευθεί από τον καυτό... λονδρέζικο ήλιο, τον Ιούνιο του 2023
|Mike Kemp/In Pictures via Getty Images

Αγγλία: 4.500 θάνατοι το 2022 σχετίζονταν με υψηλές θερμοκρασίες

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2023, 16:44

Περίπου 4.507 Αγγλοι έχασαν τη ζωή τους το 2022 από αίτια που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με επίσημη μελέτη για τους θανάτους που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Η μελέτη, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, επισημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση του αριθμού θανάτων που συνδέονται με μεγάλη ζέστη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Η Βρετανία κατέγραψε την πιο ζεστή ημέρα της τον Ιούλιο του 2022, όταν η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου εν μέσω κύματος καύσωνα σε όλη την Ευρώπη.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS ανακοίνωσε ότι η μελέτη της έφερε στο φως «κάποιες ενδείξεις ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια», αλλά χαρακτήρισε τα στοιχεία πειραματικά και συνέστησε προσοχή για τις συγκρίσεις από έτος σε έτος. «Οποιαδήποτε αλλαγή του κλίματος προς πιο ακραίες θερμοκρασίες θα οδηγούσε πιθανόν σε αύξηση των αποδιδομένων (σε αυτή) θανάτων» τονίζει η ONS.

Οι δέκα πιο ζεστές χρονιές που έχει ζήσει ποτέ η Βρετανία καταγράφηκαν όλες αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office. Η ONS σημείωσε ότι σε μια περίοδο 35 ετών, από το 1988 έως το 2022, υπολογίζεται ότι 51.670 θάνατοι στο Νησί  συνδέονταν με το 5% των πιο ζεστών ημερών και 199.298 με το 5% των πιο κρύων ημερών.

Ο υψηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας εντοπίστηκε στο Λονδίνο, όπου όταν οι θερμοκρασίες ανέβαιναν πάνω από τους 29 βαθμούς Κελσίου ο κίνδυνος θανάτου ήταν τρεις φορές υψηλότερος από όταν οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν μεταξύ 9 και 22 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με την ONS.

Οι θερμοκρασίες στη Βρετανία το φετινό καλοκαίρι δεν κατέρριψαν τα ρεκόρ του 2022, αλλά νωρίτερα αυτόν τον μήνα η χώρα βίωσε κύμα καύσωνα κατά το οποίο καταγράφηκαν επί επτά συναπτές ημέρες θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 30 βαθμούς Κελσίου – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μήνα Σεπτέμβριο στη χώρα.

Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, το καλοκαίρι του 2023 ήταν το όγδοο πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βρετανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...