Ο γηραιότερος εν ζωή άνδρας στον κόσμο δήλωσε ότι δεν έχει «μυστικά» για τη μακροζωία του, καθώς γιόρτασε τα 112 χρόνια του.
Ο Τζον Τίνισγουντ, ο οποίος γεννήθηκε στο Λίβερπουλ στις 26 Αυγούστου 1912, δήλωσε στο Guinness World Records ότι δεν έχει «καμία απολύτως ιδέα» γιατί έζησε τόσο πολύ.
Ο ισόβιος οπαδός της Λίβερπουλ, ο οποίος ζει σε οίκο ευγηρίας στο Σάουθπορτ, έγινε ο γηραιότερος εν ζωή άνδρας στον κόσμο τον Απρίλιο, όταν πέθανε ο 114χρονος Χουάν Βισέντε Πέρες Μόρα.
Είπε ότι ήταν «αρκετά δραστήριος ως νέος» και περπατούσε πολύ, αλλά δεν θεωρεί ότι είναι «διαφορετικός» από οποιονδήποτε άλλο, προσθέτοντας: «Είτε ζεις πολύ είτε ζεις λίγο -και δεν μπορείς να κάνεις πολλά γι’ αυτό».
Ο Τίνισγουντ γεννήθηκε τη χρονιά που βυθίστηκε ο Τιτανικός και 20 χρόνια μετά την ίδρυση της αγαπημένης του ποδοσφαιρικής ομάδας της Λίβερπουλ. Εχει ζήσει και τα 66 τρόπαια των Reds, εκτός από δύο τίτλους πρωταθλήματος το 1901 και το 1906.
Ήταν δύο ετών όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και μόλις είχε γιορτάσει τα 27α γενέθλιά του όταν ξεκίνησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Υπηρέτησε σε διοικητικό ρόλο για τον βρετανικό στρατό, εντοπίζοντας αποκλεισμένους στρατιώτες και οργανώνοντας τις προμήθειες τροφίμων. Σήμερα είναι ο γηραιότερος στον πλανήτη βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Τζον γνώρισε τη σύζυγό του σε έναν χορό στο Λίβερπουλ και παντρεύτηκαν το 1942.
Η κόρη τους Σούζαν γεννήθηκε το 1943 και το ζευγάρι έζησε 44 χρόνια μαζί πριν πεθάνει η σύζυγός του το 1986.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εργάστηκε ως λογιστής για τη Shell και την BP πριν συνταξιοδοτηθεί το 1972.
Όπως σημείωσε το BBC, ο Τίνισγουντ τρώει το παραδοσιακό βρετανικό πιάτο ψάρι με τηγανητές πατάτες κάθε Παρασκευή, αλλά δεν ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα στην υπόλοιπη διατροφή του.
«Τρώω ό,τι μου δίνουν και το ίδιο κάνουν και όλοι οι άλλοι», είπε. «Δεν έχω κάποια ειδική δίαιτα».
Από τότε που έκλεισε τα 100 το 2012, λαμβάνει κάθε χρόνο μια κάρτα γενεθλίων από το Μπάκιγχαμ -παλιότερα από την βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οποία ήταν νεότερή του κατά σχεδόν 14 χρόνια, και πλέον από τον βασιλιά Κάρολο Γ’.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ από την παιδική του ηλικία, είπε ότι «δεν είναι καλύτερος κατά τη γνώμη μου».
«Πιθανώς σε ορισμένα μέρη είναι, αλλά σε άλλα μέρη είναι χειρότερος», πρόσθεσε.
Ο γηραιότερος άνθρωπος όλων των εποχών ήταν ο Τζιροεμόν Κιμούρα από την Ιαπωνία, ο οποίος έζησε μέχρι την ηλικία των 116 ετών και 54 ημερών και πέθανε το 2013.
Η γηραιότερη εν ζωή γυναίκα είναι η Τομίκο Ιτούκα στην Ιαπωνία, ηλικίας 116 ετών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News