498
Ο «Μερζάντ» μαζί με τους συμπαίχτες του στον πρώτο αγώνα του Ιράν στο Ρίο | ,

Αυτός είναι ο ψηλότερος αθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2016, 17:48
Ο «Μερζάντ» μαζί με τους συμπαίχτες του στον πρώτο αγώνα του Ιράν στο Ρίο
|,

Αυτός είναι ο ψηλότερος αθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2016, 17:48

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες από την παραολυμπιακή ομάδα βόλεϊ καθιστών του Ιράν, τα βλέμματα όλων πέφτουν πάνω σε έναν αθλητή που κοιτάζει τον κόσμο από πολύ πολύ ψηλά. Το όνομά του είναι Morteza Mehrzadselakjani. Ο ιρανός αθλητής είναι ο ψηλότερος που συμμετέχει στου Αγώνες του Ρίο, ο πιο ψηλός άνθρωπος στο Ιράν και παράλληλα ο ψηλότερος άνδρας στην ιστορία των Αγώνων. Και ο Mehrzadselakjani συνεχίζει να ψηλώνει.

Η ειρωνεία είναι ότι ο τεράστιος αθλητής με το παρατσούκλι «Μερζάντ» είναι αστέρας του καθιστού βόλεϊ. Μεγάλωσε στην πόλη Χαλούς δίπλα στην Κασπία Θάλασσα. Οταν ήταν μικρός διαγνώστηκε με μεγαλακρία (acromegaly): ένα χρόνιο σύνδρομο που οφείλεται στην υπερέκκριση της αυξητικής ορμόνης. Χαρακτηρίζεται από σταδιακή και ασύμμετρη αύξηση του μεγέθους των οστών και των χαρακτηριστικών του προσώπου. Στην ηλικία των 15 ετών, ο «Μερζάντ» είχε και ένα σοβαρό ατύχημα με το ποδήλατο. Υπέστη ένα βαρύ κάταγμα στην λεκάνη με αποτέλεσμα το ένα του πόδι να σταματήσει να αναπτύσσεται. Σήμερα το δεξί του πόδι είναι 15 εκατοστά μικρότερο από το αριστερό. Ο ιρανός αθλητής εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο περπάτημα.

O «Μερζάντ» ξεκίνησε το βόλεϊ καθιστών πριν από πέντε χρόνια όταν ένας προπονητής θεώρησε ότι το ύψος του θα του διασφάλιζε μία καλή πορεία στο άθλημα. Τον προηγούμενο Μάρτιο ενημερώθηκε για την κλήση του στην παραολυμπιακή ομάδα της πατρίδας του. «Ημουν μόνος, ήμουν στενοχωρημένος όμως η ζωή μου άλλαξε από τη στιγμή που μπορούσα να παίξω βόλεϊ καθιστών και να συμμετέχω στους Παραολυμπιακούς Αγώνες» είχε δηλώσει ο ίδιος στην τηλεόραση της χώρας του.

Φυσικά κανένας δεν θέλει να είναι αντίπαλος με τον τεράστιο αθλητή. Μάλιστα κατά καιρούς έχουν υπάρξει διαμαρτυρίες για την συμμετοχή του «Μερζάντ» στους αγώνες. Κανένας κανονισμός όμως δεν αποκλείει την συμμετοχή ενός αθλητή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες μόνο και μόνο επειδή είναι ψηλός. Εξάλλου το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στα πόδια ο ιρανός γίγαντας είναι πολύ σοβαρό και τον κατατάσσει την συγκεκριμένη κατηγορία αθλητών με προβλήματα αναπηρίας στα κάτω άκρα.

Η εθνική ομάδα του Ιράν θεωρείται η καλύτερη στον κόσμο στο συγκεκριμένο άθλημα και ο «Μερζάντ» ελπίζει να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στην Βραζιλία. «Του δώσαμε έναν λόγο να ελπίζει και έδειξε να το έχει ανάγκη» υποστήριξε ο προπονητής της ομάδας του, Χαντί Ρεζαέι. «Πριν γίνει διάσημος, όταν έβγαινε από το σπίτι όλοι τον κοίταζαν παράξενα. Τώρα που τον γνωρίζουν όλοι, βγαίνει έξω και οι πάντες θέλουν να τον τραβήξουν μία φωτογραφία. Εχει γίνει πρωταθλητής».

Ο Μοχάμεντ Αλί Νταχεστάνι από την τηλεόραση του Ιράν μίλησε επίσης για τον πανύψηλο αθλητή: «Είχε μία σκληρή ζωή και υπήρχαν πραγματικά δύσκολες στιγμές προτού βρει τον αθλητισμό. Μου μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε όταν ήταν μόνος. Από τότε που γνώρισε το βόλεϊ καθιστών, η ζωή του άλλαξε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...