417
Ο Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Νταχλάν: ο Ερντογάν τον επικήρυξε μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ισραήλ - Εμιράτων | Facebbok

Αυτός είναι ο Παλαιστίνιος που επικήρυξαν οι Τούρκοι

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2020, 11:00
Ο Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Νταχλάν: ο Ερντογάν τον επικήρυξε μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ισραήλ - Εμιράτων
|Facebbok

Αυτός είναι ο Παλαιστίνιος που επικήρυξαν οι Τούρκοι

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2020, 11:00

Αυτός είναι ο άνθρωπος για την «κεφαλή» του οποίου η Τουρκία προσφέρει το σημαντικό ποσόν των 700.000 δολαρίων: πρόκειται για τον Παλαιστίνιο Μοχάμεντ Νταχλάν, αντίπαλο του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς μέσα στη Φατάχ.

Ο Νταχλάν, που ζει πλέον στα Εμιράτα, κατηγορείται από την Τουρκία για «συμμετοχή στο πραξικόπημα» κατά του Ερντογάν το 2016, ακόμη και για τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι πέρσι στην Κωνσταντινούπολη!

Επιπροσθέτως οι Τούρκοι θεωρούν τον Νταχλάν και «πράκτορα του Ισραήλ»! Αν, αργότερα, συμβεί και καμιά καταστροφική θεομηνία, δεν αποκλείεται να του τη χρεώσουν.

Η υπόθεση γνωστοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή από το τουρκικό κράτος, αλλά επισκιάστηκε από την ανακοίνωση του Ερντογάν περί κοιτάσματος φυσικού αερίου στον Εύξεινο Πόντο.

Ωστόσο είναι μία διδακτική ιστορία: δείχνει πώς αντιδρά η Τουρκία σε κινήσεις γεωπολιτικής σημασίας οι οποίες τη φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, όπως είναι η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Εμιράτων, ένα διπλωματικό επίτευγμα που θέτει το Μεσανατολικό όντως σε νέα βάση.

Το τουρκικό μπαξίσι των 700.000 δολαρίων αφορά «πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Νταχλάν», όπως έγραψε και το ισραηλινό Μέσο Times of Israel.

Η Τουρκία κατηγορεί επιπλέον τον Νταχλάν ότι δρα σαν «μισθοφόρος των Εμιράτων» και δρομολογεί την καταχώρισή του στη λίστα των «καταζητουμένων τρομοκρατών» της Interpol. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν Μελβούτ Τσαβούσογλου έχει δηλώσει (στο φιλικό προς την Τουρκία δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ) ότι ο Νταχλάν διέφυγε στα Εμιράτα «επειδή είναι κατάσκοπος του Ισραήλ».

  • Ο Νταχλάν απάντησε στους Τούρκους και κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία, κλέβει χρυσό από την κεντρική τράπεζα της Λιβύης και ενεργεί σαν να είναι αρχηγός όλων των μουσουλμάνων.

Η αλήθεια όσον αφορά τη φυγή του Νταχλάν στα Εμιράτα είναι ότι κατέληξε εκεί αφ’ ότου καταδικάστηκε για διαφθορά από παλαιστινιακό δικαστήριο, το 2016, ερήμην κιόλας, εισπράττοντας ποινή τριετούς φυλάκισης. Είχε διατελέσει επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας στη Γάζα και πολλοί θεωρούν ότι έπεσε απλώς θύμα της σύγκρουσης των φατριών μέσα στο παλαιστινιακό κίνημα.

Με δεδομένο ότι η επίθεση του Ερντογάν στον Νταχλάν δεν αφορά μόνο αυτόν τον ίδιο, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και, φυσικά, και το Ισραήλ, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι από πλευράς Τουρκίας η όλη υπόθεση αντανακλά τα συμφέροντά της στη Μέση Ανατολή και τους δεσμούς της με το Κατάρ ή και με την ισλαμιστική Μουσουλμανική Αδελφότητα ακόμη την οποία στην Αίγυπτο ειδικά εξαφάνισε από το προσκήνιο η διοίκηση Αλ Σίσι.

Η Τουρκία ζήτησε τη συνδρομή της Ιντερπόλ για τη σύλληψη του Νταχλάν, με το «αιτιολογικό» ότι ο Παλαιστίνιος συμμετείχε στο «πραξικόπημα του  2016, των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...