244
O πίνακας «Ο Ντιέγκο και εγώ» στα χέρια υπαλλήλου του οίκου δημοπρασιών | Sotheby's

Αυτοπροσωπογραφία της Φρίντα Κάλο μπορεί να ξεπεράσει τα $30 εκατ.

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2021, 11:10
O πίνακας «Ο Ντιέγκο και εγώ» στα χέρια υπαλλήλου του οίκου δημοπρασιών
|Sotheby's

Αυτοπροσωπογραφία της Φρίντα Κάλο μπορεί να ξεπεράσει τα $30 εκατ.

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2021, 11:10

Η σχέση της με τον Ντιέγκο Ριβέρα ήταν, κατά τη Φρίντα Κάλο, το δεύτερο μεγάλο ατύχημα της ζωής της, έπειτα από αυτό με το λεωφορείο που της προκάλεσε πολύ σοβαρά προβλήματα εφ’ όρου ζωής.

Η περίπλοκη σχέση τους αποτυπώνεται στην αυτοπροσωπογραφία της «Ο Ντιέγκο και Εγώ» από το 1949.

Η ίδια κοιτά τον θεατή με θλιμμένο βλέμμα και δάκρυα να κυλούν από τα μάτια της, ενώ μαλλιά της είναι ξέπλεκα, σαν μια μαύρη άβυσσος που την πνίγει. Ο Ριβέρα είναι το τρίτο μάτι στο μέτωπό της, έχοντας και ο ίδιος τρία μάτια.

Το έργο θα δημοπρατηθεί από τους Sotheby’s τον Νοέμβριο και εκτιμάται ότι θα πωληθεί για πάνω από 30 εκατ. δολάρια. Αν φτάσει σε αυτό το ποσό, αναφέρει ο Guardian, θα είναι το μεγαλύτερο ποσό για λατινοαμερικανό καλλιτέχνη. Ως τώρα το ρεκόρ κατέχει ο Ριβέρα, ένα έργο του οποίου πωλήθηκε το 2019 για σχεδόν 10 εκατ. δολάρια.

Η Κάλο γνώρισε τον Ριβέρα το 1922, όταν αυτός ήταν 36 ετών και πασίγνωστος ζωγράφος και αυτή μόλις 15 ετών. Συναντήθηκαν ξανά το 1928 και παντρεύτηκαν το επόμενο έτος.

Η σχέση έμελλε να είναι τουλάχιστον θυελλώδεις, προκαλώντας στην Κάλο έντονο ψυχολογικό πόνο δίπλα στους σωματικούς πόνους από το ατύχημα που είχε στα 18 της.

Ο πίνακας που θα πωληθεί δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου γάμου τους, όταν ο Ριβέρα είχε σχέση με την ηθοποιό Μαρία Φέλιξ, που ήταν φίλη της Κάλο. Οι εφημερίδες έγραφαν τότε ότι ο Ριβέρα θα χώριζε την Κάλο για δεύτερη φορά για να παντρευτεί τη Φέλιξ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...