654
Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο μιλάει στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για τη Βρετανία | Eugene Hoshiko/Pool via REUTERS

Αυτοκράτορας Ναρουχίτο: Σε λίγο θα ξεμείνουμε από διαδόχους

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2024, 21:30
Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο μιλάει στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για τη Βρετανία
|Eugene Hoshiko/Pool via REUTERS

Αυτοκράτορας Ναρουχίτο: Σε λίγο θα ξεμείνουμε από διαδόχους

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2024, 21:30

Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας, σε μΙα σπάνια παραδοχή του υπαρξιακού προβλήματος που ταλανίζει την αυτοκρατορική οικογένεια, είπε ότι οι γαλαζοαίματοι γερνούν και δεν υπάρχουν διάδοχοι.

Οι ιάπωνες πολιτικοί δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε κάποια από τις προτάσεις για τη διάσωση της αυτοκρατορικής οικογένειας.

Σε μία από τις πιο βαθιά πατριαρχικές χώρες στον κόσμο, οι γυναίκες απαγορεύεται να γίνουν αυτοκράτειρες και αυτό δεν φαίνεται δυνατό να αλλάξει. Μπορεί να ψηφίζει υπέρ της πρότασης το 90% των πολιτών, αλλά οι συντηρητικοί πολιτικοί δεν δέχονται ούτε καν να το συζητήσουν.

Την παραμονή της επίσκεψής του στη Βρετανία με την αυτοκράτειρα Μασάκο, ο 64χρονος Ναρουχίτο μίλησε για το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παλαιότερη μοναρχία του κόσμου.

«Ο αριθμός των αρσενικών μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας μειώνεται και τα θηλυκά μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας εγκαταλείπουν την αυτοκρατορική οικογένεια μετά τον γάμο» δήλωσε την Τετάρτη.

«Εξαιτίας αυτών των παραγόντων, ο αριθμός των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας που μπορούν να αναλάβουν δημόσια καθήκοντα μειώνεται σε σύγκριση με το παρελθόν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αφορά το μέλλον της αυτοκρατορικής οικογένειας, αλλά θα ήθελα να αποφύγω να σχολιάσω θέματα που σχετίζονται με το νομικό σύστημα» είπε.

Αυτόν τον μήνα τα κυβερνώντα κόμματα και η αντιπολίτευση της Ιαπωνίας εγκατέλειψαν τις συζητήσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο για την αυτοκρατορική οικογένεια, μόνο αγόρια απόγονοι ενός αυτοκράτορα μπορούν να ανέλθουν στον θρόνο.

Αλλά αν εξαιρέσουμε τον επίτιμο αυτοκράτορα Ακιχίτο, ο οποίος παραιτήθηκε το 2019, από τα 16 μέλη της οικογένειας του Ναρουχίτο μόνο τέσσερις είναι άνδρες – ο ένας ακόμα έφηβος.

Η 60χρονη Μασάκο γέννησε την πριγκίπισσα Αϊκο, το μοναδικό τους παιδί, το 2001 μετά από θεραπεία γονιμότητας. Ετσι ο άμεσος διάδοχος του αυτοκράτορα είναι ο μικρότερος αδελφός του, ο πρίγκιπας διάδοχος Φουμιχίτο, 58 ετών, ο οποίος έχει έναν γιο, τον 17χρονο Χισαχίτο. Ο μοναδικός άλλος άνδρας της δυναστείας είναι ο θείος του Ναρουχίτο, ο πρίγκιπας Χιτάτσι, ο οποίος είναι 88 ετών.

Από τα 17 μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας, τα οκτώ –συμπεριλαμβανομένης της πριγκίπισσας Γιούρικο, που γιόρτασε τα 101ά γενέθλιά της πριν από δύο εβδομάδες– είναι άνω των 60 ετών.

Εκτός από το γεγονός ότι έχουν εξαντληθεί οι διάδοχοι, υπάρχει έλλειψη μελών νέων σε ηλικία, που θα μπορούν να εκτελούν καθήκοντα όπως υποδοχές αξιωματούχων, επισκέψεις σε σχολεία και νοσοκομεία και συμμετοχή σε τελετές του Σίντο.

Μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας χαιρετούν το κοινό τον Ιανουάριο του 2023. Από αριστερά, η πρώην αυτοκράτειρα Μιτσίκο, ο πρώην αυτοκράτορας Ακιχίτο, ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο, η αυτοκράτειρα Μασάκο, η πριγκίπισσα Αϊκο, ο πρίγκιπας διάδοχος Ακισίνο και η πριγκίπισσα διάδχος Κίκο (EPA/YOSHIKAZU TSUNO)

Η πιο προφανής λύση, όπως γράφουν οι Times, την οποία υποστήριξε το 90% του κοινού σε πρόσφατη δημοσκόπηση, είναι η αλλαγή του νόμου, ώστε να επιτραπεί σε μια γυναίκα να καταλάβει τον θρόνο ως αυτοκράτειρα. Σε μια τέτοια αλλαγή, όμως, αντιτίθενται σθεναρά τα συντηρητικά μέλη του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), τα οποία δεν θέλουν ούτε να την ακούσουν.

Τον περασμένο μήνα το LDP και τα κόμματα της αντιπολίτευσης άρχισαν να συζητούν τις συστάσεις μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων, οι οποίες όμως δεν περιλαμβάνουν την πιθανότητα να γίνει αυτοκράτειρα μια γυναίκα.

Αντ’ αυτού προτείνουν να επιτραπεί στις πριγκίπισσες να παραμείνουν στην οικογένεια μετά τον γάμο και να καταστεί δυνατό για τα υπάρχοντα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας να υιοθετήσουν απογόνους των πρώην κλάδων των δοκίμων, οι οποίοι έχασαν το αυτοκρατορικό τους καθεστώς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το LDP όμως επιμένει ότι τα παιδιά των πριγκιπισσών δεν θα έχουν δικαίωμα να γίνουν αυτοκράτορες, οπότε το μέτρο θα αυξήσει απλά τον αριθμό των μελών της οικογένειας, αλλά όχι και τον αριθμό των διαδόχων. Το Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης θέλει να ληφθεί υπόψη αυτό – εξ ου και το πολιτικό αδιέξοδο, επισημαίνουν οι Times.

Μετά την καταστροφική ήττα της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος διεξήχθη στο όνομα του παππού του Ναρουχίτο, Χιροχίτο, οι μεταπολεμικοί αυτοκράτορες απέφυγαν αυστηρά κάθε πολιτική έκφραση, εξ ου και η απροθυμία του να εμπλακεί στη συζήτηση για την αλλαγή του νόμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...