Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των μελών της λεγόμενης «μαφίας των αντικαρκινικών», που θησαύριζαν από την παράνομη διακίνηση ογκολογικών φαρμάκων παίζοντας με τις ζωές εκατοντάδων καρκινοπαθών.
Υπενθυμίζεται ότι έξι από τα μέλη του κυκλώματος έχουν ήδη προφυλακιστεί, ανάμεσά τους και ο φερόμενος αιγύπτιος αρχηγός, ο οποίος σύμφωνα με την Ιnterpol, είχε κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παραβάσεις σχετικά με το εμπόριο μη εγκεκριμένων ιατρικών προϊόντων, πλαστογραφία, απειλές, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και απάτες.
Ενας ιδιοκτήτης φαρμακαποθήκης και ένας από τους συλληφθέντες γιατρούς τέθηκαν σε κατ΄ οίκον περιορισμό έως ότου αποφανθεί το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, καθως υπήρξε διαφωνία εισαγγελέα και ανακριτή για την προφυλάκισή τους . Οι υπόλοιποι αφέθησαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Το έγκλημα για το οποίο κατηγορούνται, είναι τόσο ειδεχθές και απάνθρωπο που το Protagon αποφάσισε να αναδημοσιεύσει τα στοιχεία και τις φωτογραφίες τους που δόθηκαν στη δημοσιότητα το απόγευμα της Πέμπτης από την Ελληνική Αστυνομία:
Α) (επ.) DEYAB HUSSEIN (ον.) MOHAMMED RABIE του MOHAMED DEYAB και της ZEINAB ABDEL MAKSOUD, που γεννήθηκε την 21-01-1948 στην Αίγυπτο
Β) ΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Ιωάννα του Ιωάννη και της Παναγιώτας, που γεννήθηκε την 27-11-1961 στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου
Γ) ΒΑΡΒΕΡΗ Εμμανουήλ του Νικολάου και της Ευφροσύνης, που γεννήθηκε 19-11-1954 στο Περιστέρι
Δ) (επ) ΜΑΧΜΟΥΤ (ον) ΜΑΧΕΡ του AHMED Οrabi και της Bahia, που γεννήθηκε 01-11-1959 στην Αίγυπτο
Ε) ΛΑΓΟΥΔΗ Δημήτριο του Θεοδώρου και της Αθηνάς, που γεννήθηκε 18-06-1959 στην Πρέβεζα
ΣΤ) ΚΑΤΑΠΟΔΗ Αικατερίνη του Χρήστου και της Γεωργίας, που γεννήθηκε την 13-02-1965 στην Αιτωλοακαρνανία
Ζ) ΠΑΤΗΛΑ Γεωργία του Γρηγορίου και της Ανδριανής, που γεννήθηκε 10-06-1969 στην Άρτα
Η) (επ) MOUSSA (ον) SALEM του ABDELMOATI και της SAYIDA που γεννήθηκε 07-09-1967 στην Αίγυπτο
Θ) ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Λάζαρο του Φιλίππου και της Αντιγόνης που γεννήθηκε την 08-12-1957 στην Αθήνα
Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί δύο γιατροί 61 και 59 χρόνων που φέρονται να συνταγογραφούσαν τα υπό έρευνα φαρμακευτικά σκευάσματα. Ο αριθμός ωστόσο των εμπλεκόμενων γιατρών ενδέχεται να φθάσει ή και να ξεπεράσει τους εννέα.
Ο ρόλος τους στη δράση του κυκλώματος ήταν ιδιαίτερα σημαντικός καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων (ο 61 ετών γιατρός) ήταν αυτός που συνέτασσε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις στα βιβλιάρια ασθενών προκειμένου να ολοκληρωθεί η απάτη σε βάρος ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, και δημόσιων νοσοκομείων. Το ίδιο πρόσωπο ελέγχεται και για τον ρόλο του ως ενδιάμεσος μεταξύ του συγκατηγορουμένου του και άλλων γιατρών που συνταγογραφούσαν για λογαριασμό της εγκληματικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, η δράση της «μαφίας των αντικαρκινικών» δεν περιοριζόταν στην Ελλάδα, άλλα είχε επεκταθεί και στο εξωτερικό.
Όπως αποκαλύπτεται, τα μέλη της προμηθεύονταν αντικαρκινικά φαρμακευτικά σκευάσματα και από χώρες του εξωτερικού, νομιμοποιώντας την όλη διαδικασία – συναλλαγή μέσω εικονικών τιμολογίων που εκδίδονταν από φαρμακείο της οδού Σκρα στην Καλλιθέα.
Το εν λόγω φαρμακεο διαχειριζόταν 57χρονη φαρμακοποιός, η οποία όμως φαίνεται ότι αποφάσισε να αυτονομηθεί από τον 70χρονο αρχηγό του κυκλώματος, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του προσωπικού της κέρδους .
Συγκεκριμένα όπως διαπιστώθηκε, για την πώληση και εξαγωγή φαρμάκων στο εξωτερικό συνεργαζόταν με 64χρονο, εν αγνοία του «Αιγύπτιου», κυρίως όμως για φάρμακα που δεν μπορούσε να εξαγάγει ο 70χρονος φερόμενος αρχηγός. Εκανε όμως και το αντίστροφο, παραλάμβανε φάρμακα από τον 64χρονο «συνεταίρο» της προκειμένου να τα διοχετεύσει μέσω του «Αιγύπτιου» στο εξωτερικό.
Στις 2 Ιουνίου 2017, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για τον έλεγχο που έκανε στο φαρμακείο της οδού Σκρα στην Καλλιθέα, έπειτα από άλλον έλεγχο που είχε διενεργηθεί από τις γερμανικές Αρχές στη φαρμακαποθήκη LUNAPHARM Γερμανίας. Είχαν διαπιστώσει ότι η φαρμακαποθήκη εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από το φαρμακείο της Καλλιθέας. Τα φάρμακα ήταν με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας, καθώς και τιμολόγια του φαρμακείου.
Από τα παραστατικά που προσκόμισε ο λογιστής του φαρμακείου προέκυψε ότι το φαρμακείο εισήγαγε νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους από την αιγυπτιακή εταιρία «PRITEMPS HOSPITAL SUPPLIES GMBH DEUTSCHLAND, AGYPTISCHE, NIEDERLASSUNG» με έδρα το Κάιρο Αιγύπτου, τα οποία εν συνεχεία εξήγαγε στις εταιρίες «LUNAPHARM LTD» και «RHEINGOLD PHARMA-MEDICA LTD» με έδρα τη Γερμανία.
Σύμφωνα με έγγραφο του ΕΟΦ και την ενημέρωση που είχαν από τις γερμανικές αρχές, η εταιρία «LUNAPHARM LTD» διαθέτει άδεια χονδρικής πώλησης ως φαρμακαποθήκη στη Γερμανία, ενώ η εταιρία «RHEINGOLD PHARMA-MEDICA LTD» δεν διαθέτει άδεια χονδρικής πώλησης. Διαχειριστής και των δύο εταιριών εμφανίζεται ο 70χρονος Αιγύπτιος, όπως και της «PRITEMPS HOSPITAL SUPPLIES GMBH» στην Αίγυπτο.
Από έγγραφο της Ιντερπόλ προκύπτει ότι ο 70χρονος ήταν διευθυντής της εταιρίας «Printemps Hospitals Supplies GmbH» στη Λιμβουργία Ολλανδίας με ημερομηνία διακοπής δραστηριοτήτων τις 13-12-2010 και της εταιρίας «Printemps Hospital Supplies» στο Οφενμπαχ Γερμανίας με ημερομηνία διακοπής δραστηριοτήτων τις 13-01-2005. Στο ίδιο έγγραφο της Ιντερπόλ αναφέρεται επίσης ότι ο Αιγύπτιος έχει εμπλακεί σε παραβάσεις σχετικά με εμπόριο μη εγκεκριμένων ιατρικών προϊόντων, πλαστογραφία, απειλές, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και απάτες.
Από τον έλεγχο των τιμολογίων προέκυψε ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί τιμολόγια αγοράς φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, ογκολογικά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης, από την εταιρία Printemps Hospital Supplies με έδρα το Κάιρο Αιγύπτου προς το φαρμακείο της Καλλιθέας και τιμολόγια πώλησης των ιδίων φαρμάκων, από το φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη LUNAPHARM Γερμανίας, την εταιρία Rheingold Γερμανίας και την εταιρία HADICON στην Ελβετία.
Σημειώνεται ότι, με βάση τα συγκεκριμένα τιμολόγια, το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται στο ύψος των 24.913.375 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό πώλησης ανέρχεται στα 25.073.196 ευρώ.
Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας απευθύνθηκαν στο Τμήμα Τελωνειακών Εφαρμογών της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προκειμένου να τους στείλουν όλες τις εισαγωγές και εξαγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ της εταιρίας Printemps Hospital Supplies GmbH Deutschland, agyptische Niederlassung και του φαρμακείου της Καλλιθέας από το 2013 έως και το 2018. Στόχος να εξακριβώσουν εάν ισχύουν οι εισαγωγές που εμφανίζονταν στα τιμολόγια.
Το Τμήμα Τελωνειακών Εφαρμογών δεν βρήκε κανένα στοιχείο εισαγωγών ή εξαγωγών για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κάτι που βεβαίωνε πως τα τιμολόγια αγοράς ήταν εικονικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News