431
Η Χάρις θα επιλέξει για αντιπρόεδρό της έναν από τους (από αριστερά) Μαρκ Κέλι, Τζος Σαπίρο, Ρόι Κούπερ και Αντι Μπέσιαρ | CreativeProtagon/REUTERS (Kevin Mohatt, Bryan Woolston,Elizabeth Frantz

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι της Χάρις

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2024, 16:30
Η Χάρις θα επιλέξει για αντιπρόεδρό της έναν από τους (από αριστερά) Μαρκ Κέλι, Τζος Σαπίρο, Ρόι Κούπερ και Αντι Μπέσιαρ
|CreativeProtagon/REUTERS (Kevin Mohatt, Bryan Woolston,Elizabeth Frantz

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι της Χάρις

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2024, 16:30

Η προεδρική εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις έχει ήδη ξεκινήσει. Θα είναι η συντομότερη αλλά και η πιο έντονη στην πρόσφατη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, καθώς οι κάλπες απέχουν ελάχιστα, περίπου 100 ημέρες. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στο αυγουστιάτικο συνέδριο του Σικάγου κινείται πολύ γρήγορα. Μέσα σε 32 ώρες κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των συνέδρων, κλειδώνοντας ουσιαστικά το χρίσμα του κόμματος.

Από την άλλη εβδομάδα, λοιπόν, η Χάρις μπορεί να ανακοινώσει τον αναπληρωτή της. Τον έλεγχο των υποψηφίων για τη θέση του αντιπροέδρου της θα αναλάβει το δικηγορικό γραφείο του Αφροαμερικανού Ερικ Χόλντερ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης επί Μπαράκ Ομπάμα και θεωρείται έμπιστος τόσο του Ομπάμα όσο και του Τζο Μπάιντεν.

Τις τελευταίες ώρες ακούστηκε για τη θέση του αντιπροέδρου της Χάρις το όνομα του μετριοπαθούς γερουσιαστή της Αριζόνας Μαρκ Κέλι, πρώην αστροναύτη και βετεράνου του Πολέμου του Κόλπου. Κρίνεται ότι η επιλογή του θα μετριάσει τη ρητορική του Τραμπ περί «ακροαριστεράς». Υπάρχουν, όμως, και άλλοι τρεις υποψήφιοι για την ίδια θέση, όλοι τους κυβερνήτες Πολιτειών: οι Τζος Σαπίρο της Πενσυλβανίας, ο Ρόι Κούπερ της Βόρειας Καρολίνας και ο Αντι Μπέσιαρ του Κεντάκι.

Ο Σαπίρο έχει το προσόν ότι κυβερνά την Πενσυλβανία, Πολιτεία-κλειδί για τους Δημοκρατικούς (αν τη χάσουν, δύσκολα θα παραμείνουν στον Λευκό Οίκο). Εξελέγη το 2022, ενώ έχει υπηρετήσει, όπως και η Χάρις, ως γενικός εισαγγελέας επί μία εξαετία. Ως κυβερνήτης εργάστηκε για την προστασία του δικαιώματος στην έκτρωση και διαχειρίστηκε επιτυχώς καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Είναι 51 ετών και έχει φιλοδοξίες. Αν γίνει αυτός αντιπρόεδρος, θα είναι ο πρώτος εβραίος στον συγκεκριμένο θώκο. Ωστόσο «η υποστήριξή του προς το Ισραήλ ενδέχεται να προκαλέσει εσωκομματικές τριβές και διαμαρτυρίες από την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών».

Ο 67χρονος Ρόι Κούπερ θεωρείται η συμπάθεια της Χάρις. Υπήρξε και αυτός γενικός εισαγγελέας για 16 χρόνια προτού γίνει κυβερνήτης στη Βόρεια Καρολίνα, το 2017. Εχει συνεργαστεί στενά με την αντιπρόεδρο Χάρις. Αν τον επιλέξει, θα βασιστεί στην εμπειρία του, όπως περίπου έκανε κάποτε ο Ομπάμα επιλέγοντας τον Μπάιντεν για αντιπρόεδρό του. Στην Πολιτεία του, πάντως, οι Δημοκρατικοί ηττώνται στις προεδρικές εκλογές – μοναδική εξαίρεση στα τελευταία 44 χρόνια ήταν η νίκη του Ομπάμα.

Ο νεαρότερος της τετράδας είναι ο 46χρονος Αντι Μπέσιαρ. Και αυτός υπήρξε γενικός εισαγγελέας, στο Κεντάκι, για τέσσερα χρόνια, προτού εκλεγεί κυβερνήτης όπως άλλωστε υπήρξε και ο πατέρας του. Εξελέγη σε συντηρητική Πολιτεία (ο τελευταίος Δημοκρατικός πρόεδρος που κέρδισε εκεί ήταν ο Μπιλ Κλίντον), «κάτι που ενδέχεται να περιορίσει τις πιθανότητές του». Θεωρητικώς, πάντως, είναι η «επιθετικότερη απάντηση στην κίνηση του Τραμπ να διορίσει αντιπρόεδρό του τον Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος κατάγεται από εκείνα τα μέρη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...