Τα τελευταία χρόνια, η μετεωρολογία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, αλλά και στα σάιτ. Ακολουθώντας λοιπόν το αμερικανικό μοντέλο, έχουμε πλέον και στην Ελλάδα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία … ακούν σε συγκεκριμένα ονόματα.
Την αρχή έκανε η «Αριάδνη» και στη συνέχεια γνωρίσαμε κακοκαιρίες με ονόματα όπως «Ραφαήλ», «Σοφία», «Τηλέμαχος», ενώ ακολουθεί και η «Υπατία». Ολοι είχαμε αρχίσει να αναρωτιόμαστε ποιοι είναι οι «νονοί» αυτών των φαινομένων. Πρόκειται για μία ιντερνετική μόδα, ή προέρχονται από πιο επίσημα χείλη;
Η σωστή απάντηση, είναι η δεύτερη. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του newsbomb.gr και της Σοφίας Μαυραντζά, είναι οι διακεκριμμένοι μετεωρολόγοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βάσω Κοτρώνη και Κώστας Λαγουβάρδος που βαπτίζουν τα κύματα κακοκαιρίας που πλήττουν τη χώρα μας, προσωποποιώντας με αυτόν τον τρόπο, τον… κακό μας τον καιρό!
Είναι λοιπόν η ομάδα του Meteo, που εκτός από την καθημερινή πρόβλεψη καιρού, βρίσκεται και πίσω από τα ονόματα των κακοκαιριών. Πώς όμως προκύπτουν τα συγκεκριμένα ονόματα και με τι κριτήρια επιλέγονται;
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ονοματοδοσία ακολουθεί το ελληνικό αλφάβητο, παίρνοντας τα γράμματα με τη σειρά και τα ονόματα είναι εναλλάξ αρσενικό και θηλυκό, ώστε να υπάρχει ισότητα ακόμη και στα καιρικά φαινόμενα.
Επιπλέον, όλα τα ονόματα συνδέονται με την αρχαιότητα, καθώς είναι λιγότερο συνηθισμένα και προκαλούν μεγαλύτερη εντύπωση -προς επαγρύπνηση όλων. Αλλωστε, οι κακοκαιρίες που βαπτίζονται είναι μόνο οι πιο σφοδρές, που μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας: κλείσιμο σχολείων, ακινητοποίηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κτλ.
Και κάπως έτσι, μετά τον «Τηλέμαχο», είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τη διάδοχό του, «Υπατία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News