Μία έρευνα στους όρχεις γάλλων ταχυδρόμων, ένα πρωτοποριακό μηχάνημα που αλλάζει… πάνες, η ανακάλυψη των πιο απολαυστικών σημείων του σώματος για… ξύσιμο, η θεωρία της πίτσας ως μέσο προστασίας από τον καρκίνο, καθώς και μία ανάλυση για τη συμπεριφορά των νεκρών κατσαρίδων, «έλαμψαν» κατά τη φετινή απονομή των Βραβείων Ig – ή αλλιώς «Νομπέλ τρελού επιστήμονα»- στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ
Οπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, αντικείμενο του ιδιότυπου αυτού θεσμού είναι η επιβράβευση αστείων, παράδοξων και συχνά άχρηστων επιστημονικών ανακαλύψεων που όμως προκαλούν εντύπωση για τη σύλληψή τους, αλλά και για τη σκληρή δουλειά που έχει προηγηθεί πριν από την παρουσίασή τους.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, πρόκειται για έρευνες που «πρώτα κάνουν τους ανθρώπους να γελάσουν και μετά να σκεφτούν».
Στη φετινή 29η τελετή απονεμήθηκαν δέκα βραβεία από πραγματικούς νομπελίστες.
Οι νικητές καλούνταν στο πόντιουμ και είχαν ένα λεπτό στη διάθεσή τους για τον καθιερωμένο επινίκιο λόγο τους.
Αν δεν προλάβαιναν να τελειώσουν μέσα σε ένα λεπτό, εμφανιζόταν ένα χαριτωμένο οκτάχρονο κοριτσάκι, με ένα χάρακα στο χέρι, και τους έκοβε με τη φράση «Παρακαλώ σταμάτα, βαριέμαι!».
Υπήρχε βεβαίως και χρηματικό έπαθλο: κάθε βραβείο συνοδευόταν από ένα -προφανώς άχρηστο- χαρτονόμισμα δέκα τρισεκατομμυρίων της Ζιμπάμπουε (από την εποχή που ο πληθωρισμός στην αφρικανική χώρα είχε εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη).
Ανάμεσα σε όσους βραβεύθηκαν με το «Νομπέλ τρελού επιστήμονα», ήταν μία μελέτη γονιμότητας σε γάλλους ταχυδρόμους, στους οποίους είχε τοποθετηθεί θερμόμετρο στους όρχεις τους.
Την ιδέα είχε ο ειδικός σε θέματα γονιμότητας Ροζέ Μιουσέ του Πανεπιστημίου της Τουλούζης και στόχος ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο και οι δύο όρχεις ενός άνδρα έχουν την ίδια ακριβώς θερμοκρασία.
Συμπέρασμα: ο αριστερός είναι πιο ζεστός, αλλά μόνο όταν ο άνδρας είναι ντυμένος.
Στο ενεργητικό του γάλλου επιστήμονα και η εφεύρεση θερμαινόμενων εσωρούχων που βοηθούν τους άνδρες με προβλήματα υπογονιμότητας.
Το βραβείο Χημείας κατέληξε σε ιάπωνες επιστήμονες που υπολόγισαν πόσο σάλιο παράγει ένα μέσο παιδί πέντε ετών μέσα σε μια ημέρα (απάντηση: περίπου μισό λίτρο).
Το βραβείο Μηχανικής πήγε σε έναν ιρανό εφευρέτη για ένα μηχάνημα που αλλάζει πάνες στα μωρά και το βραβείο Οικονομικών σε ολλανδούς ερευνητές που απέδειξαν ότι τα χαρτονομίσματα μπορούν να μεταδώσουν επικίνδυνα μικρόβια, ιδίως το ρουμανικό λέου.
Το βραβείο Ιατρικής απονεμήθηκε σε ιταλούς επιστήμονες για την εκπληκτική ιδέα τους ότι η πίτσα προστατεύει από πρόωρο θάνατο. Τι και αν στην πραγματικότητα δεν μπόρεσαν ποτέ να αποδείξουν ότι αυτό όντως ισχύει…
Βραβείο πήρε και μία διεθνής ερευνητική ομάδα για τη χαρτογράφηση των σημείων του ανθρωπίνου σώματος όπου είναι πιο απολαυστικό να ξύνεται κανείς (προηγούνται οι αστράγαλοι και έπεται η πλάτη).
Δύο Αμερικανοί κατάφεραν να επαναλάβουν τον θρίαμβό τους!
Το 2015 είχαν τιμηθεί για την ανακάλυψη του «νόμου της ούρησης» (που λέει ότι όλα τα θηλαστικά αδειάζουν την ουροδόχο κύστη τους σε περίπου 21 δευτερόλεπτα) και φέτος για τη μελέτη όπου αναλύεται γιατί ο φασκωλόμυς (μαρσιποφόρο φυτοφάγο ζώο της Αυστραλίας) κάνει κυβικού σχήματος κόπρανα, κάτι μοναδικό στο ζωικό βασίλειο.
Ξεχώρισε τέλος η βράβευση κινέζων ερευνητών για την εκνευριστικά ανούσια ανακάλυψη ότι οι νεκρές κατσαρίδες που έχουν μαγνητιστεί, συμπεριφέρονται διαφορετικά από τις ζωντανές κατσαρίδες που επίσης έχουν μαγνητιστεί, όταν μελετηθούν με κβαντικό αισθητήρα.
Τη δόξα όμως τους έκλεψαν αμερικανοί συνάδελφοί τους, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι οι ακουστικές συσκευές που κάνουν «κλικ» και χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των σκύλων, μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητες των φοιτητών χειρουργικής!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News