334
O Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (στο καρέ με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι) βρίσκεται πίσω από το περί Γάζας σχέδιο της «δεξαμενής σκέψης» του Ριάντ | Royal Court of Saudi Arabia/Anadolu Agency via Getty Images

Αυτό είναι το σαουδαραβικό σχέδιο για τη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2023, 19:34
O Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (στο καρέ με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι) βρίσκεται πίσω από το περί Γάζας σχέδιο της «δεξαμενής σκέψης» του Ριάντ
|Royal Court of Saudi Arabia/Anadolu Agency via Getty Images

Αυτό είναι το σαουδαραβικό σχέδιο για τη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2023, 19:34

Πρόσφατη έκθεση, διαρρεύσασα από σαουδαραβική «δεξαμενή σκέψης» και δημοσιευθείσα στο γαλλικό μέσο Le Monde, προτείνει το επόμενο βήμα στο Παλαιστινιακό. Είναι προφανές ότι δεν νοείται «δεξαμενή σκέψης» στο Ριάντ ανεξάρτητη από τη βούληση του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, συνεπώς μιλάμε για τις θέσεις του αραβικού βασιλείου οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν με πρωτότυπο και άτυπο τρόπο για λόγους που μόνο ο Μπιν Σαλμάν γνωρίζει.

Τα βασικά στοιχεία της εν λόγω πρότασης είναι δύο: η μετεγκατάσταση, δηλαδή η εξορία, των ηγετικών στελεχών της Χαμάς στην Αλγερία και η παράδοση του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας σε ειρηνευτική δύναμη Αράβων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Επίσης προτείνεται η δημιουργία ενός συμβουλίου προετοιμασίας βουλευτικών εκλογών, στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλες οι υπάρχουσες παλαιστινιακές παρατάξεις (δηλαδή η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και η Φατάχ).

Η Corriere della Sera μετέδωσε και αυτή την είδηση, σχολιάζοντας ότι το Αλγέρι είναι ενδιαφέρουσα επιλογή επειδή υπήρξε κοιτίδα αραβικών εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων που τα έβαλαν με μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του 20ού αιώνα, όπως ήταν η Γαλλία, και κατάφεραν να επικρατήσουν. Και όχι μόνο.

Στη σημερινή εποχή η Αλγερία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και διατηρεί καλές σχέσεις με το Ιράν, τον έτερο (σιιτικό) παράγοντα του ισλαμικού κόσμου που είναι ικανός να επηρεάζει τη Μέση Ανατολή. Επίσης, η Αλγερία θεωρείται ότι έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς και με το Κατάρ – τον άλλο μεγάλο υποστηρικτή της Χαμάς. Οπότε κατά κάποιον τρόπο διασφαλίζεται η εξισορρόπηση της επιρροής και των δύο κλάδων του Ισλάμ (σουνίτες-σιιίτες) στην Παλασιτίνη.

Θυμίζει το 1982 και τον Αραφάτ στην Αθήνα

Πάντως η στρατηγική του Μπιν Σαλμάν θυμίζει έντονα το ιστορικό γεγονός του 1982, δηλαδή την εποχή της σφαγής στα παλαιστινιακά στρατόπεδα του Λιβάνου Σάμπρα και Σατίλα, όταν ο Γιάσερ Αραφάτ, επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, και οι δικοί του μαχητές έφυγαν από τη Βηρυτό με ελληνικό σκάφος πρώτα για την Αθήνα (κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, ΠΑΣΟΚ) και κατόπιν για την Τύνιδα.

Το φύλλο του Μιλάνου θύμισε και ότι το Αλγέρι είχε αναπτύξει διασυνδέσεις και πέραν του μουσουλμανικού πεδίου, αφού εκεί «καλωσορίστηκε η ηγεσία της ΕΤΑ, της βασκικής τρομοκρατικής οργάνωσης». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...