760
Το γράφημα του exit poll από την ΕΡΤ | ΥοuΤube/ΕΡΤ

Τελικό ΕΧΙT POLL: ΝΔ 39% έως 44%, έως 19,3% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενίσχυση για ΚΚΕ, στη Βουλή οι Σπαρτιάτες

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2023, 18:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/06/2023 20.00
Το γράφημα του exit poll από την ΕΡΤ
|ΥοuΤube/ΕΡΤ

Τελικό ΕΧΙT POLL: ΝΔ 39% έως 44%, έως 19,3% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενίσχυση για ΚΚΕ, στη Βουλή οι Σπαρτιάτες

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2023, 18:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/06/2023 20.00

To πρώτο exit poll της εκλογικής βραδιάς ανακοινώθηκε στις 19.00 με τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται στο 40%-44%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 16,1%-19,1%, το ΠΑΣΟΚ 10%-13%, το ΚΚΕ με τάσεις ενίσχυσης στο 7,2%-9,2% και να ακολουθούν Ελληνική Λύση με 2,3%-4,3%, Νίκη με 2,3%-4,3%, Πλεύση Ελευθερίας στο 2%-4% και ΜέΡΑ25 από 2%-4%, που δίνουν μάχη να μπουν στη  Βουλή και οι Σπαρτιάτες που δείχνουν να περνούν με άνεση τον πηχή συγκεντρώνοντας 4%-6%.

Περίπου μία ώρα αργότερα ανακοινώθηκε το 100% του exit poll, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά έχουν ως εξής: 

ΝΔ: 39%-42%

ΣΥΡΙΖΑ: 16,3%-19,3%

ΠΑΣΟΚ: 11,2%- 13,2%

ΚΚΕ: 6,5%- 8,5%

Ελληνική Λύση: 3,6%- 5,6%

Νίκη: 2,7%- 4,7%

Πλεύση Ελευθερίας: 2,1%- 4,1%

ΜέΡΑ25: 1,4%-3,4%

Σπαρτιάτες: 3,6%-5,6%

Με βάση τα ανωτέρω ποσοστά, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να εξασφαλίζει άνετη και ασφαλή αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα υποχωρεί κάτω από  (και ψυχολογικό) όριο του 20%, το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δείχνει μία στασιμότητα, το ΚΚΕ έπειτα από την ομολογουμένως επιτυχή προεκλογική εκστρατεία του Δημήτρη Κουτσούμπα, βγαίνει σημαντικά ενισχυμένο, ενώ την έκπληξη κάνουν οι υποστηριζόμενοι από τον έγκλειστο των φυλακών Δομοκού, χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη, Σπαρτιάτες, που περνούν με άνεση το όριο εισόδου στη Βουλή.

Για τους υπόλοιπους «μικρούς», η βραδιά θα είναι μάλλον μακρά και αγωνιώδης μέχρι να οριστικοποιηθεί ποιοι τελικά θα μπουν στην επόμενη Βουλή.

Οσον αφορά τις έδρες, στο χειρότερο σενάριο η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να βγάζει 153.

Στην πρώτη αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία, πηγές της Πειραιώς ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Aναμένουμε τα αποτελέσματα. Φαίνεται ότι η ΝΔ εξασφαλίζει ασφαλή αυτοδυναμία. Αυτό μάς κάνει να νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι επόμενες μέρες δεν είναι ημέρες πανηγυρισμών αλλά ημέρες δουλειάς. Δεν υπάρχει ούτε πίστωση χρόνου, ούτε μέρες για χάσιμο».

Στον αντίποδα πηγές της Κουμουνδούρου έκαναν λόγια για ενα «προφανώς αρνητικό» αποτέλεσμα (σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το exit poll) και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων».

«Ηταν εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί μια τόσο μεγάλη διαφορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη πιο δύσκολο, καθώς ως δύναμη εναλλακτικής διακυβέρνησης στη ΝΔ δεν ήταν εφικτό να έχει αφήγημα εκλογικής νίκης», έλεγαν και ως «πολύ ανησυχητικό σημάδι» επεσήμαιναν την «ενίσχυση της Ακροδεξιάς», η οποία «φαίνεται να έχει μεγάλη επιρροή στη νέα Βουλή» σε ένα «σημάδι συντηρητικής μετατόπισης της ελληνικής κοινωνίας».

Και επέρριψαν την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας:

«Ο τρόπος που η ΝΔ έθεσε τα ζητήματα κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η τοξικότητα και ανευθυνότητα που επέδειξε στα ζητήματα της Θράκης και της μειονότητας, είχαν ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των πιο σκοτεινών δυνάμεων, της άκρας Δεξιάς.

»Η άνοδος της Ακροδεξιάς αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη για τη δημοκρατία μας, και δυστυχώς η ΝΔ έχει την κύρια ευθύνη για αυτό. Οχι μόνο επειδή όπως αποδείχτηκε η νομοθετική παρέμβαση για Κασιδιάρη αποδείχτηκε κενό γράμμα αλλά και επειδή επιπλέον η ΝΔ μετέφερε το πεδίο της αναμέτρησης σε τοξικά ζητήματα με την διολίσθηση σε ένα σκληρό εθνικιστικό λόγο».

«Σημασία έχει πως σταθήκαμε όρθιοι, τόσο εμείς όσο και οι πολίτες που συντάχθηκαν μαζί μας και έδωσαν τη μάχη, σε ένα τοπίο δυσμενές που μετά το αποτέλεσμα της προηγουμένης κάλπης, στέρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ το αφήγημα νίκης. Οι πολίτες μας έδωσαν εντολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως βασικός κορμός της προοδευτικής παράταξης, θα αγωνιστούμε από την επόμενη ημέρα ως ισχυρή αντιπολίτευση και θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες», κατέληξαν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο σχόλιο για την εικόνα που έδωσε το exit poll.

Με το που ανακοινώθηκε το exit poll, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σχολίασαν για το αποτέλεσμα που δείχνει να πετυχαίνει το ΠΑΣΟΚ:

«Αν το αποτέλεσμα του exit poll αποτυπωθεί και στο επίσημο αποτέλεσμα της κάλπης, επιβεβαιώνει ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τόσο στις εκλογές του Μαΐου όσο και σήμερα δεν ήταν καθόλου συγκυριακή επιλογή.

»Η ψήφος αυτή δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει κι επανακτά δεσμούς εμπιστοσύνης με τους προοδευτικούς πολίτες», προσέθεσαν τα ίδια στελέχη. Τόνισαν ότι «επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να καταστεί το ΠΑΣΟΚ η αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση».

«Με την αυξημένη παρουσία τόσων ακροδεξιών σχημάτων ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ, ως δημοκρατικού αναχώματος, είναι ακόμη μεγαλύτερος», υπογράμμιζαν, επισημαίνοντας ότι το Κίνημα  δεν έκανε μικροπολιτική, «όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές» με την αναφορά-πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για “παραστρατημένους” της Χ.Α .

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πει ότι αυτές τις ψήφους εμείς δεν τις θέλουμε», τόνιζαν οι ίδιες πηγές για τη διαφαινόμενη ενίσχυση της Ακροδεξιάς.

Στον Περισσό γίνεται λόγος για δυναμική ανόδο του ΚΚΕ – κάτι όπως υπογραμμίζεται, είναι το θετικό στοιχείο αυτής της εκλογικής μάχης.

Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή – ευκαιριακή, δείχνει αγωνιστικούς δεσμούς, καταλήγει το πρώτο σχόλιο για την ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...