628
Στιγμιότυπο από τον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας | IntimeNews

Αυθεντικός Μαραθώνιος: ρεκόρ, ιστορία και συναίσθημα

Sportscaster Sportscaster 11 Νοεμβρίου 2023, 23:18
Στιγμιότυπο από τον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας
|IntimeNews

Αυθεντικός Μαραθώνιος: ρεκόρ, ιστορία και συναίσθημα

Sportscaster Sportscaster 11 Νοεμβρίου 2023, 23:18

Η διαδρομή είναι… ζόρικη, με υψομετρικές διαφορές που κόβουν την ανάσα. Τα χρηματικά έπαθλα, διόλου ελκυστικά. Το κλίμα της Αττικής δεν ευνοεί τις μεγάλες επιδόσεις – σύμφωνα με τους «ειδικούς», οι 10°C είναι η ιδανική θερμοκρασία για έναν μαραθωνοδρόμο. Οι top αθλητές θα προτιμήσουν κάποιον από τους άλλους 750 μαραθώνιους που διεξάγονται σε όλο τον Κόσμο. Κι όμως, κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι δρομείς μεγάλων αποστάσεων λαχταρούν να ακολουθήσουν τα χνάρια του Σπύρου Λούη, νικητή στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Περίπου 21.000 άνθρωποι -εκ των οποίων το 63% ήρθαν στην Αθήνα από κάθε πιθανό και απίθανο σημείο της Γης- θα σταθούν το πρωί της Κυριακής (12/11) 39στην αφετηρία της κλασικής διαδρομής των 42.195 μέτρων, στον Μαραθώνα. Πιο πολλοί από κάθε άλλη φορά. Ο αριθμός αυτός θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος, αν δεν υπήρχε όριο συμμετοχών. Αλλά οι υποδομές στην εκκίνηση δεν «σηκώνουν» περισσότερους αθλητές.

Αλλοι 20.000 έχουν δηλώσει συμμετοχή στα δέκα χιλιόμετρα, και 21.000 στα πέντε χιλιόμετρα. Σχεδόν 72.000 σε όλα τα events, αν προσμετρήσουμε και τα 8.000 παιδιά που θα τρέξουν τους παιδικούς αγώνες. Το ποσοστό των γυναικών στην κούρσα των 42,195 χιλιομέτρων, δεν ξεπερνά το 22%. Στα 10 χιλιόμετρα ανεβαίνει στο 39%. Και στα 5 χιλιόμετρα, οι γυναίκες που θα τρέξουν είναι περισσότερες από τους άνδρες (53%). Στη μεγάλη γιορτή του 40ου Αυθεντικού Μαραθωνίου θα λάβουν μέρος και 4.500 εθελοντές.

Ο εφετινός αγώνας σηματοδοτεί την επιστροφή κάποιων «ελίτ» αθλητών στη διοργάνωση, για πρώτη φορά μετά το 2019. Ανάμεσά τους, ο Κενυάτης Εντγουιν Κίπρορ Κίτο, με ρεκόρ 2.06’.52’’, και ο συμπατριώτης του, Ρονζάς Λοκιτάμ Κιλίμο (2.08’.08’’). Στις γυναίκες ξεχωρίζει η Καρολίν Τζεπτσιρχίρ, επίσης από την Κένυα, με ατομική επίδοση 2.26’.11’’, και η Λιθουανή Βάιντα Νεκριοσίνε (2.36’.04’’).

Υπάρχει, όμως, και μια επιστροφή με βαριά ιστορία: του Βαντερλέι Κορντέιρο ντε Λίμα, χάλκινου Ολυμπιονίκη στην Αθήνα, ο οποίος -άθελά του- πρωταγωνίστησε σε μια από τις αξέχαστες στιγμές της κλασικής διαδρομής. Στις 29 Αυγούστου του 2004, ενώ προπορευόταν στην κούρσα του Ολυμπιακού μαραθωνίου, ένας θεατής έπεσε πάνω του στο 36ο χιλιόμετρο, στο ύψος του Χολαργού, και τον έσπρωξε προς το πεζοδρόμιο. Ο βραζιλιάνος πρωταθλητής συνέχισε, όμως έχασε πολύτιμα δευτερόλεπτα – και το χρυσό μετάλλιο. Αν και είχε κάθε λόγο να είναι θυμωμένος, μπήκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο (τρίτος) με ένα πλατύ χαμόγελο. Για τη στάση του αυτή, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τον τίμησε με το βραβείο «Πιερ ντε Κουμπερτέν», το οποίο απονέμεται σε αθλητές που προάγουν το «ευ αγωνίζεσθαι». Επέστρεψε στη χώρα του ως ήρωας. Εγινε διάσημος. Και τώρα, στα 54, θα τρέξει την ίδια διαδρομή. Οχι για να νικήσει, αλλά για να θυμηθεί εκείνες τις στιγμές που «σημάδεψαν» τη ζωή του.

Αλλη μια συμμετοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αυτή του Ερμίας Αγιέλε, ο οποίος θα αγωνιστεί ξυπόλητος για να τιμήσει τη μνήμη του θρυλικού συμπατριώτη του, Αμπέμπε Μπικίλα. Ο Μπικίλα, που απεβίωσε τον Οκτώβριο του 1973, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης (1960), διανύοντας τα 42,195 χιλιόμετρα χωρίς παπούτσια. Την Κυριακή στην Αθήνα, ο αιθίοπας μαραθωνοδρόμος θα αναπαραστήσει μία από τις πιο εμβληματικές ιστορίες του παγκοσμίου αθλητισμού, 63 χρόνια μετά.

Σε αυτή την επετειακή διοργάνωση -40 χρόνια από τον πρώτο Αυθεντικό Μαραθώνιο και 60 από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος ο αγώνας- η Αττική φιλοξενεί 18.000 δρομείς από 140 χώρες. Μαζί με τους συνοδούς των αθλητών, το σύνολο των επισκεπτών από το εξωτερικό φτάνει τους 45.000. Από αυτούς, περίπου οι μισοί ήρθαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά.

Πρωταθλητές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες δρομείς, όλοι τους ρομαντικοί του Μαραθωνίου, συνθέτουν το ανθρώπινο ποτάμι που θα ξεχυθεί στην κλασική διαδρομή στις 9 το πρωί της Κυριακής (12 Νοεμβρίου). Από ελληνικής πλευράς αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν, ο περσινός νικητής, Χαράλαμπος Πιτσώλης (με ρεκόρ 2:21’.23’’) και ο Κώστας Σταμούλης (2:25’.37’’). Στις γυναίκες, η περσινή νικήτρια, Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, η Κατερίνα Ασημακοπούλου (2η πέρυσι), η Ράνια Ρεμπούλη και η Γκλόρια Πριβελέτζιο, η οποία επιστρέφει μετά την εγκυμοσύνη της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...