444
H γαλλική φρεγάτα εν πλω. Πέρα από τις επιχειρησιακές της αρετές, οι Γάλλοι δεσμεύονται να την έχουν έτοιμη το 2025 | Naval Group

Αυτά προσφέρουν οι Γάλλοι για να αγοράσει η Ελλάδα τις τέσσερις φρεγάτες Belh@rra

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 07:00
H γαλλική φρεγάτα εν πλω. Πέρα από τις επιχειρησιακές της αρετές, οι Γάλλοι δεσμεύονται να την έχουν έτοιμη το 2025
|Naval Group

Αυτά προσφέρουν οι Γάλλοι για να αγοράσει η Ελλάδα τις τέσσερις φρεγάτες Belh@rra

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 07:00

Μετά τα μαχητικά Rafale –το πρώτο αναμένεται τον Ιούνιο– η Γαλλία θέλει να εξοπλίσει την Ελλάδα και με φρεγάτες Belh@rra. Και αυτή η προσδοκία της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας επισημοποιήθηκε την Τρίτη: η παρουσίαση της πρότασης των Γάλλων για την επόμενη φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έγινε από επιτελείς της εταιρείας Naval Group στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.

Ο Αλέν Γκιγιού, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Naval Group, περιέγραψε ως τη γαλλική λύση ως ιδανική, αναλύοντας τόσο τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα των φρεγατών FDI, όσο και τα αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα αν επιλέξει τη γαλλική πρόταση.

Ο Γκιγιού δεσμεύθηκε μάλιστα ότι σε περίπτωση επιλογής των τεσσάρων FDI (Frégate de Défense et d’ Ιntervention, πιο γνωστές ως Belh@rra), η πρώτη φρεγάτα θα παραδοθεί στο ΠΝ στις αρχές του 2025, σε 40 μήνες, χρονικό διάστημα που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το οποίο άλλες προτάσεις δεν έχουν.

Οπως ανέφεραν οι παράγοντες της Naval Group, η γαλλική πρόταση αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πακέτο σχεδιασμένο ώστε να απαντά σε όλες τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί και, παράλληλα, να προσφέρει τις καλύτερες δυνατότητες, με τον συντομότερο δυνατό χρόνο παράδοσης, και βελτιστοποιημένο κόστος.

H πρόταση περιλαμβάνει:

♦ την πώληση τεσσάρων φρεγατών FDI HN. Πρόκειται για την πλέον σύγχρονη φρεγάτα τελευταίας γενιάς με τις τρεις μάλιστα να κατασκευάζονται στην Ελλάδα και την πρώτη έτοιμη σε υπηρεσία μέχρι το 2025.

♦ ενδιάμεση λύση με παραχώρηση δύο πολεμικών σκαφών, διαθέσιμων στις αρχές του 2022, δωρεάν ως το 2026. Πρόκειται για την αντιαεροπορική φρεγάτα «Jean Bart» και την ανθυποβρυχιακή φρεγάτα «Latouche-Tréville», που είναι εν ενεργεία πλοία του Γαλλικού Ναυτικού.

♦ Εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ στην Ελλάδα.

♦ Μακρόχρονη συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία για τη δημιουργία βιώσιμων οικονομικών οφελών και θέσεων εργασίας.

Από την ομάδα της Naval έγινε γνωστό ότι ο προγραμματισμός είναι μετά την πρώτη που θα φτάσει στη χώρα μας το 2025, η δεύτερη φρεγάτα να παραδοθεί το 2027, η τρίτη το 2028 και η τέταρτη το 2029.

Με βάση το σχέδιο που παρουσιάστηκε, η πρώτη φρεγάτα θα παραδοθεί από τη Naval Group στο γαλλικό ναυτικό και από εκεί στο ΠΝ. Τις υπόλοιπες τρεις οι Γάλλοι προτίθενται να τις ναυπηγήσουν στην Ελλάδα, ενώ επισήμαναν ότι έχουν επισκεφθεί ήδη εγκαταστάσεις στην Ελευσίνα, στον Σκαραμαγκά, «αλλά και μικρότερα ναυπηγεία». Εχουν, όπως είπαν, ήδη έλθει σε επαφή και με πρόσωπα (Ελληνες) που θα μπορούσαν να αναλάβουν κάποιο από τα ναυπηγεία, ωστόσο διευκρίνισαν ότι η τελική επιλογή ανήκει εκ των πραγμάτων στο ελληνικό Δημόσιο.

Οπως ανέφερε η «Καθημερινή», για τις τρεις που θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα, η Naval έχει ήδη έλθει σε επαφή με 63 ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της φρεγάτας και, σύμφωνα με τον Αλεν Γκιγιού, θα συμμετάσχουν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και παραγωγή της γαλλικής εταιρείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...