309
Ο Καρλ Νεχάμερ δίνει συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, την Παρασκευή | REUTERS/Lisi Niesner

Αυστρία: Νέος καγκελάριος ο Νεχάμερ – καθίζηση στις δημοσκοπήσεις για το Λαϊκό Κόμμα

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 15:14
Ο Καρλ Νεχάμερ δίνει συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, την Παρασκευή
|REUTERS/Lisi Niesner

Αυστρία: Νέος καγκελάριος ο Νεχάμερ – καθίζηση στις δημοσκοπήσεις για το Λαϊκό Κόμμα

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 15:14

Νέος καγκελάριος της Αυστρίας θα είναι ο Καρλ Νεχάμερ, έως τώρα υπουργός Εσωτερικών των κυβερνήσεων Κουρτς και Σάλενμπεργκ.

Την Παρασκευή, το προεδρείο του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ΟVP) εξέλεξε ομόφωνα τον Νεχάμερ αρχηγό του κόμματος, προτείνοντάς τον αυτομάτως και ως νέο καγκελάριο, στη θέση του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, που παραιτήθηκε την Πέμπτη.

«Το ÖVP είναι ένα κόμμα το οποίο εργάζεται με προσανατολισμό στο μέλλον, χωρίς να ξεχνά το θεμέλιο των αξιών του», δήλωσε ο Νεχάμερ μετά την εκλογή του και εξέφρασε τον σεβασμό του για τον πρώην αρχηγό του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος χθες ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική.

Ο Νεχάμερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι δεν υπήρξε στόχος του η καγκελαρία, αλλά «σήμερα νοιώθει χαρά, ευγνωμοσύνη και σεβασμό» και προέταξε την πανδημία και το Μεταναστευτικό ως βασικές προτεραιότητές του. Ως υπουργός Εσωτερικών, είχε τηρήσει ιδιαίτερα αυστηρή γραμμή σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση και τα ισλαμιστικά ρεύματα.

Οπως γράφει η Φαίη Καραβίτη, σε ανταπόκρισή της για το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την αλλαγή στην ηγεσία του ΟVP και την επικείμενη αλλαγή στην ηγεσία της κυβέρνησης συνασπισμού Κεντροδεξιάς – Πρασίνων, πραγματοποιήθηκε και ανασχηματισμός των μελών του Λαϊκού Κόμματος στην κυβέρνηση.

Ο Σάλενμπεργκ, ο οποίος είχε γίνει καγκελάριος τον Οκτώβριο, με την αποχώρηση του Κουρτς υπό το βάρος πολιτικού σκανδάλου, επέστρεψε στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Μάγκνους Μπρούνερ ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών και ο Γκέρχαρντ Κάρνερ το υπουργείο Εσωτερικών.

Το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο τον περασμένο Σεπτέμβριο προηγείτο στις δημοσκοπήσεις με τουλάχιστον 10 μονάδες διαφορά από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPΟ), μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε την παραίτηση Κουρτς, υφίσταται δημοσκοπική καθίζηση. Από 34% τον Σεπτέμβριο, βρίσκεται τώρα στο 23%, πίσω από το SPÖ, το οποίο εξασφαλίζει 26%. Ακολουθούν το ακροδεξιό FPÖ με 21%, οι φιλελεύθεροι Neos και οι Πράσινοι με 12%. Με αυτά τα ποσοστά, θα ήταν εφικτή μια κυβέρνηση SPÖ, Πρασίνων, Neos, χωρίς τη συμμετοχή του Λαϊκού Κόμματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News