313
Ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε στο δικαστήριο της Βιέννης την Τετάρτη | REUTERS/Lisi Niesner

Αυστρία: Ξεκίνησε η δίκη του ακροδεξιού πρώην αντικαγκελάριου Στράχε για διαφθορά

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2021, 09:23
Ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε στο δικαστήριο της Βιέννης την Τετάρτη
|REUTERS/Lisi Niesner

Αυστρία: Ξεκίνησε η δίκη του ακροδεξιού πρώην αντικαγκελάριου Στράχε για διαφθορά

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2021, 09:23

Σε εξέλιξη βρίσκεται, στη Βιέννη, η δίκη του πρώην αντικαγκελάριου και αρχηγό του ακροδεξιού FPO Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που κατηγορείται για διαφθορά.

Ο Στράχε, πρωταγωνιστής του περιβόητου «σκανδάλου Ιμπιζα», πριν δύο χρόνια, όταν και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την τότε κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, κατηγορείται ότι άλλαξε τους νόμους για να εξυπηρετήσει έναν βασικό του πολιτικό χορηγό, στην ιατρική επιχείρηση του οποίου κατηύθηνε κρατικές επιχορηγήσεις και κινδυνεύει με πέντε χρόνια φυλάκιση.

Στη διάρκεια της έρευνας των αρχών, προέκυψε σειρά ατασθαλιών από πολλούς αυστριακούς αξιωματούχους τα τελευταία δύο χρόνια. Στο στόχαστρο των αρχών είναι και ο 34χρονος καγκελάριος Κουρτς, ο οποίος φέρεται να έχει ψευδορκήσει όταν ενημέρωνε το κοινοβούλιο.

Προς το παρόν, δικάζεται ο 52χρονος Στράχε για τη «διευκόλυνση» που έκανε το 2017, στον Βάλτερ Γκρουμπμίλερ, πρώην οδηγό αγώνων και νυν πολυεκατομμυριούχο τζογαδόρο, σύμφωνα με τους Times.

Ο Γκρουμπμίλερ είχε δωρήσει 10.000 ευρώ στο ακροδεξιό κόμμα του Στράχε, προσδοκώντας σε αντάλλαγμα διευκολύνσεις από τους υπουργούς του κόμματος, που βρίσκονταν στην κυβέρνηση συνασπισμού με τον Κουρτς, για να προωθήσει τα επιχερηματικά του συμφέροντα, ανάμεσά τους και μία κλινική στη Βιέννη.

Η εισαγγελέας είπε ότι η δωρεά ήταν στην πραγματικότητα «δωροδοκία και εγκληματική πράξη».

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο Γκρουμπμίλερ έδινε στον Στράχε το ιδιωτικό του τζετ, με το οποίο ο τότε πολιτικός πετούσε στην Κέρκυρα και έμενε στο εξοχικό του φίλου του.

Οι δύο άντρες αρνούνται τις κατηγορίες. Ο Στράχε επιμένει ότι δεν υπήρξε ποτέ «διεφθαρμένος» και ότι πλήρωνε από την τσέπη του τα ταξίδια του στην Ελλάδα. Οσο για το σκάνδαλο Ιμπιζα, για το οποίο οι έρευνες είναι ακόμα σε εξέλιξη, ο δικηγόρος του υποστηρίζει ότι ο πελάτης του πιάστηκε κορόιδο.

Ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι διατηρούσε φιλική σχέση με τον ακροδεξιό πολιτικό και ότι δώρισε τα χρήματα για να το στηρίξει στις εκλογές του 2017 χωρίς καμία προσδοκία.

Η δίκη του Στράχε στη Βιέννη αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...