409
Ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούν στη χριστουγεννιάτικη Βιέννη υπό lockdown | REUTERS/Lisi Niesner

Αυστρία: Εως 200 ευρώ τον μήνα το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2021, 11:24
Ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούν στη χριστουγεννιάτικη Βιέννη υπό lockdown
|REUTERS/Lisi Niesner

Αυστρία: Εως 200 ευρώ τον μήνα το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2021, 11:24

Τον Νοέμβριο, η Αυστρία ήταν η τέταρτη χώρα στον κόσμο –μετά την Ινδονησία, τη Μικρονησία και το Τουρκμενιστάν– που ανακοίνωσε υποχρεωτικό εμβολιασμό για τον γενικό πληθυσμό, ξεκινώντας από την 1η Φεβρουαρίου.

Την Κυριακή, η δημόσια τηλεόραση γνωστοποίησε το σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει πρόστιμο έως 200 ευρώ τον μήνα. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ισχύει για όλους τους πολίτες άνω των 14 ετών.

Εξαιρέσεις θα προβλέπονται για τους κάτω των 14 ετών, τις εγκύους, τους αναρρώσαντες από την Covid-19 έως και έξι μήνες μετά το θετικό τεστ και για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας.

Οπως ανέφερε η Φαίη Καραβίτη από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρόστιμο θα μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 3.600 ευρώ ανά δόση εμβολίου που θα προγραμματίζεται από τις αρμόδιες αρχές και δεν θα πραγματοποιείται.

Από την 15η Φεβρουαρίου, όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Αυστρίας που δεν έχουν εμβολιαστεί θα λάβουν πρόσκληση για εμβολιασμό σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και από την 15η Μαρτίου θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα.

Μεταξύ 1ης και της 2ης δόσης θα επιτρέπεται διάστημα 14-42 ημερών, ενώ η 3η δόση θα πρέπει να χορηγείται 120-270 ημέρες μετά τη 2η.

Με τον ίδιο κανόνα, από σήμερα καθίστανται άκυρα 28.423 πιστοποιητικά εμβολιασμού στην Αυστρία, καθώς η διάρκεια ισχύος τους είχε αρχικά οριστεί στις 360 ημέρες, ενώ τώρα μειώνεται στους εννέα μήνες.

Η Αυστρία βρίσκεται από τα μέσα Νοεμβρίου σε καθολικό lockdown, το οποίο έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως την Κυριακή 12η Δεκεμβρίου.

Τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας λειτουργούν αυτή τη στιγμή μόνο για εμβολιασμένους και ιαθέντες, αλλά δεν μπορεί κανείς να διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο ή να επισκεφθεί εστιατόριο.

Στο τέλος της εβδομάδας, ομοσπονδία και κρατίδια θα πρέπει να συμφωνήσουν για την άρση των περιορισμών και τα μέτρα που θα τους ακολουθήσουν. Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ακόμη και μετά το τέλος του lockdown, δεν αναμένεται να λειτουργήσουν όλοι οι τομείς της δημόσιας ζωής.

«Δεν είναι δυνατόν να ξεκλειδώσουν τα πάντα σε μια νύχτα», προειδοποίησε ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ.

Ηδη, το κρατίδιο της Ανω Αυστρίας έχει ανακοινώσει ότι θα παρατείνει τη διάρκεια του lockdown τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα, ενώ ο πρωθυπουργός της Στυρίας, Χέρμαν Σουτσενχόφερ, δήλωσε στην Kleine Zeitung ότι μπορεί να εφαρμοστούν αυστηροί κανόνες για το λιανικό εμπόριο κι εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της εστίασης.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί, παραμένει ωστόσο υψηλός. Την Κυριακή καταγράφηκαν 5.192 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 3.029 ασθενείς με την Covid-19, οι 651 από τους οποίους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News