721
H Ροξάν Τικλ έξω από το Ομοσποσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας, στο Σίδνεϊ | AAP/Dean Lewins via Reuters

Αυστραλιανό δικαστήριο αποφάνθηκε… τι είναι γυναίκα

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2024, 18:37
H Ροξάν Τικλ έξω από το Ομοσποσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας, στο Σίδνεϊ
|AAP/Dean Lewins via Reuters

Αυστραλιανό δικαστήριο αποφάνθηκε… τι είναι γυναίκα

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2024, 18:37

Δικαίωση για μια τρανς γυναίκα από την Αυστραλία, η οποία είχε προσφύγει δικαστικώς κατά διαδικτυακής εφαρμογής που απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες, καθώς της είχε απαγορεύσει την πρόσβαση επειδή τη θεώρησε άνδρα.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας διαπίστωσε πως, παρά το γεγονός ότι η Ροξάν Τικλ δεν είχε υποστεί άμεση διάκριση, έπεσε θύμα έμμεσης διάκρισης και διέταξε την εφαρμογή να της πληρώσει 10.000 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 7.000 ευρώ) συν τα δικαστικά έξοδα.

Πρόκειται για απόφαση-ορόσημο, όπως γράφει το ΒBC, αναφορικά με την ταυτότητα φύλου, και στο επίκεντρό της βρίσκεται ένα ολοένα και πιο επίμαχο ερώτημα: Τι είναι γυναίκα;

Το 2021, η Τικλ κατέβασε το Giggle for Girls, μια εφαρμογή που διατίθεται στην αγορά ως διαδικτυακό καταφύγιο: οι γυναίκες μπορούν να μοιράζονται εμπειρίες τους σε έναν ασφαλή χώρο, όπου δεν επιτρέπονται οι άνδρες.

Προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση, της ζητήθηκε να ανεβάσει μια φωτογραφία της ώστε να αποδείξει πως ήταν γυναίκα. Η φωτογραφία  αξιολογήθηκε θετικά από λογισμικό αναγνώρισης φύλου, σχεδιασμένο έτσι ώστε να αποκλείει τους άντρες. Ωστόσο, επτά μήνες μετά την ένταξή της στην πλατφόρμα, η ιδιότητα μέλους της ανακλήθηκε.

Ως άτομο που αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα, η Τικλ ισχυρίστηκε πως είχε νόμιμο δικαίωμα να χρησιμοποιεί υπηρεσίες που προορίζονταν για γυναίκες και ότι υφίστατο διακρίσεις με βάση την ταυτότητα φύλου της.

Μήνυσε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και τη διευθύνουσα σύμβουλό της, Σαλ Γκρόβερ, και ζήτησε αποζημίωση ύψους 200.000 δολαρίων Αυστραλίας, ισχυριζόμενη ότι η υπόθεση τής είχε προκαλέσει «συνεχές άγχος και περιστασιακές σκέψεις αυτοκτονίας».

«Οι δημόσιες δηλώσεις της Γκρόβερ για εμένα και την υπόθεση ήταν οδυνηρές, αποκαρδιωτικές και ντροπιαστικές. Αυτό οδήγησε άτομα να δημοσιεύουν σχόλια μίσους προς εμένα στο διαδίκτυο και να υποκινούν έμμεσα άλλους να κάνουν το ίδιο» ανέφερε η Τικλ στην ένορκη κατάθεσή της.

Η νομική ομάδα του Giggle, από την πελυρά της, υποστήριξε ότι το σεξ είναι μια βιολογική έννοια. Παραδέχτηκε ότι η Τικλ υπέστη διακρίσεις, αλλά με βάση το φύλο, και όχι την ταυτότητα φύλου. Η άρνηση να επιτραπεί στην Τικλ να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή συνιστούσε νόμιμη διάκριση λόγω φύλου, λένε. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για να αποκλείει τους άνδρες και επειδή ο ιδρυτής της αντιλαμβάνεται ότι η Τικλ είναι άνδρας, η ανάκληση της πρόσβασής της στην εφαρμογή ήταν νόμιμη.

Ωστόσο ο δικαστής Ρόμπερτ Μπρόμγουιτς, ανακοινώνοντας την απόφασή του, την Παρασκευή 23 Αυγούστου, είπε πως η νομολογία έχει σταθερά διαπιστώσει ότι το φύλο είναι «μεταβλητό και όχι απαραίτητα δυαδικό», απορρίπτοντας έτσι το επιχείρημα της εφαμογής. Η Τικλ εξέφρασε την ελπίδα της αυτή η δικαστική απόφαση να αποδειχτεί «θεραπευτική για τα τρανς άτομα»

Η Τικλ γεννήθηκε άντρας, αλλά άλλαξε φύλο και ζει ως γυναίκα από το 2017. Οταν κατέθεσε στο δικαστήριο, είπε: «Μέχρι αυτή την περίπτωση, όλοι με αντιμετώπιζαν ως γυναίκα». Αλλά η Γκρόβερ πιστεύει ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάξει το φύλο του.

Οταν η δικηγόρος της Τικλ, Τζορτζίνα Κοστέλο, εξέτασε την Γκρόβερ, τη ρώτησε: «Ακόμη και όταν ένα άτομο που έχει γεννηθεί αρσενικό γίνει γυναίκα με χειρουργική επέμβαση, λαμβάνοντας ορμόνες, απαλλασσόμενο από τις τρίχες του προσώπου, προχωρώντας σε αναδόμηση προσώπου, αφήνοντας τα μαλλιά του μακριά, φορώντας μακιγιάζ και γυναικεία ρούχα, ακόμα και αν περιγράφει τον εαυτό του ως γυναίκα, παρουσιάζεται ως γυναίκα, χρησιμοποιεί γυναικεία αποδυτήρια, αλλάζει πιστοποιητικό γέννησης, εσύ δεν δέχεσαι πως είναι γυναίκα;»

«Οχι» ήταν η απάντηση της Γκρόβερ. Είπε επίσης ότι αρνείται να απευθυνθεί στην Τικλ ως «κυρία» και πως «ο Τικλ είναι ένα βιολογικό αρσενικό». «Με οδηγεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο ένας άνδρας που ισχυρίζεται ότι είναι γυναίκα επειδή θέλει να χρησιμοποιεί έναν χώρο μόνο για γυναίκες, τον οποίο εγώ δημιούργησα» ανάρτησε στο X.

Η Γκρόβερ ανέφερε ότι δημιούργησε την εφαρμογή της το 2020, έχοντας δεχτεί έντονη κακοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άνδρες, ενώ εργαζόταν στο Χόλιγουντ ως σεναριογράφος. «Ηθελα να δημιουργήσω έναν ασφαλή διαδικτυακό χώρο μόνο για γυναίκες… Είναι νομική φαντασία ότι ο Τικλ είναι γυναίκα. Το πιστοποιητικό γέννησής του έχει αλλάξει από αρσενικό σε θηλυκό, αλλά είναι βιολογικός άντρας και αυτό θα είναι για πάντα».

Η Γκρόβερ δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης και θα διεκδικήσει τη δικαίωσή της φθάνοντας έως το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας.

Η έκβαση αυτής της υπόθεσης θα μπορούσε να αποτελέσει νομικό προηγούμενο για την επίλυση συγκρούσεων αναφορικά με την ταυτότητα φύλου. Η αυστραλιανή ερμηνεία του νόμου σε μια υπόθεση που έχει τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης πιθανολογείται πως θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.

Εάν με την πάροδο του χρόνου ένας μεγάλος αριθμός δικαστηρίων αποφανθεί υπέρ των αξιώσεων περί ταυτότητας φύλου, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...