486
Ο Τζόκοβιτς αναχωρεί από το κέντρο κράτησης μεταναστών για να μεταβεί στο δικαστήριο | AAP Image/James Ross via REUTERS

Αυστραλία: Τέλος στο σίριαλ Τζόκοβιτς – οριστική η απέλασή του

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2022, 10:29
Ο Τζόκοβιτς αναχωρεί από το κέντρο κράτησης μεταναστών για να μεταβεί στο δικαστήριο
|AAP Image/James Ross via REUTERS

Αυστραλία: Τέλος στο σίριαλ Τζόκοβιτς – οριστική η απέλασή του

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2022, 10:29

Με απόφασή του, την Κυριακή, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας ακύρωσε οριστικά την βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς, και έτσι ο σέρβος τενίστας δεν θα έχει το δικαίωμα συμμετοχής στο Australian Open και θα απελαθεί από την χώρα.

Το δικαστήριο αποφάσισε μετά από πεντάωρη συνεδρίαση, κατά την οποία οι συνήγοροι του τενίστα και  η αυστραλιανή κυβέρνηση παρουσίασαν τα επιχειρήματά τους.

Ο Τζόκοβιτς δήλωσε «εξαιρετικά απογοητευμένος» με την απόφαση.

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την έφεση του Τζόκοβιτς, αφού ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας Αλεξ Χοκ, υποστήριξε ότι η παρουσία του θα πυροδοτούσε ταραχές στη χώρα, καθώς «εμπνέει» το κίνημα των αντιεμβολιαστών.

Ο ανώτατος δικαστής Τζέιμς Αλσοπ ανακοίνωσε την απόφαση και πρόσθεσε οτι ο αθλητής θα πρέπει να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα.

Οι πλήρεις λόγοι για την ετυμηγορία θα ακολουθήσουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Ο Τζόκοβιτς θα πρέπει να αναχωρήσει από την Αυστραλία με την πρώτη διαθέσιμη πτήση της εταιρίας που θα επιλέξει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα μεταβεί στο Κατάρ. Αντιμετωπίζει επίσης τριετή απαγόρευση εισόδου στην Αυστραλία.

Την Παρασκευή, ο Χοκ έκανε έκκληση για την απέλαση του Τζόκοβιτς από την Αυστραλία «για λόγους υγείας και καλής τάξης, με το σκεπτικό ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον να γίνει κάτι τέτοιο».

Ο υπουργός χρησιμοποίησε την προσωπική του εξουσία για να ανατρέψει μια απόφαση στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο την περασμένη Δευτέρα που επέτρεπε στον Τζόκοβιτς να παραμείνει στη χώρα. Την Κυριακή, ο δικηγόρος του Σέρβου είπε ότι οι λόγοι που ο υπουργός προσπάθησε να εκδιώξει τον Τζόκοβιτς ήταν «λανθασμένοι», «εξαιρετικά αδύναμοι» και «παράλογοι».

Τζόκοβιτς: Νιώθω άβολα και απογοητευμένος

Μετά τη δικαστική απόφαση, ο σέρβος τενίστας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θα ήθελα να κάνω μια σύντομη δήλωση για να αναφερθώ στα αποτελέσματα της σημερινής ακρόασης του Δικαστηρίου. Τώρα θα αφιερώσω λίγο χρόνο για να ξεκουραστώ και να αναρρώσω, προτού κάνω περαιτέρω σχόλια πέρα ​​από αυτό. Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος με την απόφαση. Νιώθω άβολα που υπήρξα το επίκεντρο των τελευταίων εβδομάδων και ελπίζω ότι όλοι τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε στο παιχνίδι και το τουρνουά που αγαπώ. Θα ήθελα να ευχηθώ στους παίκτες, τους υπεύθυνους του τουρνουά, το προσωπικό, τους εθελοντές και τους φιλάθλους το καλύτερο για το τουρνουά».

Φαν του Τζόκοβιτς ακούν τη δικαστική διαδικασία μέσω κινητού – REUTERS/Loren Elliott
Τι ισχυρίστηκαν οι δύο πλευρές στο δικαστήριο

Στο δικαστήριο, η υπεράσπιση τόνισε οτι ο Χοκ βασίστηκε σχεδόν αποκλειστικά σε ένα άρθρο του BBC για να κρίνει τις απόψεις του Τζόκοβιτς και τον ισχυρισμό του ότι ο παγκόσμιος πρωταθλητής θα πυροδοτήσει το αίσθημα κατά του εμβολιασμού αν παραμείνει στην Αυστραλία.

Στην πραγματικότητα είπε ο συνήγορός του, η αποχώρησή του θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμη πιο αρνητικές συμπεριφορές απέναντι στον εμβολιασμό.

Ο δικηγόρος της κυβέρνησης είπε ότι οι απόψεις του Τζόκοβιτς ήταν γνωστές και ότι ο αθλητής είναι σύμβολο για τους αντιεμβολιαστές.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι απόψεις του Τζόκοβιτς είναι γνωστές και εάν οι εταιρείες πληρώνουν πολλά για την προώθηση προϊόντων λόγω της επιρροής του, είναι λογικό ότι η επιρροή του στο κοινό επεκτείνεται και στη θέση του για τα εμβόλια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...