271
Η είσοδος του οικοπέδου όπου θα ανεγείρετο η ρωσική πρεσβεία στην Καμπέρα, κλεισμένη από τις Αρχές της Αυστραλίας | REUTERS/Tracey Nearmy

Αυστραλία: Ρωσική εισβολή και σε… οικόπεδο στην Καμπέρα!

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2023, 13:46
Η είσοδος του οικοπέδου όπου θα ανεγείρετο η ρωσική πρεσβεία στην Καμπέρα, κλεισμένη από τις Αρχές της Αυστραλίας
|REUTERS/Tracey Nearmy

Αυστραλία: Ρωσική εισβολή και σε… οικόπεδο στην Καμπέρα!

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2023, 13:46

Περίεργη ιστορία από την Αυστραλία, που δείχνει ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με τις αγγλοσαξονικές χώρες, ιδίως με όσες είναι συνδεδεμένες με τη Βρετανία, βρίσκονται στο ναδίρ – λόγω Ουκρανικού, σε αυτή τη φάση.

Τα νέα που έρχονται από την Καμπέρα δεν είναι εντελώς απαλλαγμένα από το κωμικό στοιχείο: από την περασμένη Κυριακή ένας Ρώσος διαθέτων διπλωματική ασυλία έχει στρατοπεδεύσει στο οικόπεδο όπου θα ανεγείρετο η ρωσική πρεσβεία, αν η Βουλή της χώρας των καγκουρό και των κοάλα δεν είχε μπλοκάρει με απόφασή της το έργο.

Γιατί το έκαναν οι Αυστραλοί; Πιθανότατα επειδή φοβήθηκαν ρωσική κατασκόπευση του αυστραλιανού πολιτικού προσωπικού, επειδή τα δύο οικοδομικά μπλοκ, της Βουλής και της πρεσβείας, γειτνιάζουν. Η υπόθεση θα φθάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας, καθώς οι Ρώσοι έχουν ασκήσει ένδικα μέσα. Προς το παρόν, όμως, ο «καταληψίας Ρώσος» δεν μπορεί να συλληφθεί, έγραψε η Corriere della Sera.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζι είπε για την υπόθεση: «Η Αυστραλία θα υπερασπιστεί τις αξίες και την εθνική ασφάλειάς της, όμως ένας τύπος που στέκεται μέσα στο κρύο σε κάποιο γρασίδι στην Καμπέρα δεν αποτελεί απειλή για εμάς».

Υπενθυμίζεται ότι στο Νότιο Ημισφαίριο έχουν χειμώνα. Η εξωτερική θερμοκρασία στην Αυστραλία είναι 8 βαθμοί Κελσίου, δηλαδή ένα γλυκό «καλοκαιράκι» για τους Ρώσους.

Η Ρωσία έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής 5,5 εκατ. δολάρια για την κατασκευή της πρεσβείας της, και σίγουρα θα δικαιούται να λάβει αποζημίωση. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο είναι απίθανο να ακυρώσει την απόφαση της Βουλής.

Το Κρεμλίνο, πάντως, κατηγόρησε την Αυστραλία για «ρωσοφοβική υστερία» όσον αφορά το θέμα και ως αντίποινα απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε 48 Αυστραλούς. Τον περασμένο Φεβρουάριο η Αυστραλία αποκάλυψε ομάδα ρώσων κατασκόπων που παρίσταναν διπλωμάτες, κατέληξαν οι Ιταλοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...