581
Εθελοντές και ειδικοί προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή τα μαυροδέλφινα | EPA/WA DBCA HANDOUT

Αυστραλία: Ομαδική «αυτοκτονία» 51 μαυροδέλφινων – μάχη για να σωθούν άλλα 45

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2023, 13:27
Εθελοντές και ειδικοί προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή τα μαυροδέλφινα
|EPA/WA DBCA HANDOUT

Αυστραλία: Ομαδική «αυτοκτονία» 51 μαυροδέλφινων – μάχη για να σωθούν άλλα 45

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2023, 13:27

Συγκίνηση έχει προκαλέσει στην Αυστραλία ο ομαδικός θάνατος τουλάχιστον 51 μαυροδέλφινων που εξόκειλαν σε παραλία στα δυτικά της χώρας.

Ειδικοί και εθελοντές έχουν στήσει μία μεγάλη επιχείρηση και δίνουν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή και να βγάλουν στα ανοιχτά περίπου 45 ακόμα θηλαστικά που βρίσκονται στο ίδιο σημείο.

Τα μαυροδέλφινα (που μοιάζουν αλλά δεν είναι φάλαινες),

Τουλάχιστον 50 μαυροδέλφινα πέθαναν μερικές ώρες αφού εξόκειλαν σε παραλία της δυτικής Αυστραλίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, που δίνουν μάχη για να σώσουν μια σαρανταριά άλλα.

Τα 51 μαυροδέλφινα με τα μακριά πτερύγια ήταν μέλη μιας ομάδας σχεδόν 100 κητοειδών που εντοπίστηκαν την Τρίτη ανοικτά του Τσέινες Μπιτς κοντά στο Ολμπανι, περίπου 400 χλμ. νοτιοανατολικά του Περθ.

Τα μαυροδέλφινα πέθαναν στην παραλία – Allan Marsh/Cheynes Beach Caravan Park/via REUTERS

Αξιωματούχος δήλωσε «αισιόδοξος» για την τύχη άλλων 45 κητοειδών που εξόκειλαν υπό επιτήρηση. Ο Πίτερ Χάρτλεϊ, ο οποίος επιβλέπει τις διασώσεις, δήλωσε πως τα θηλαστικά που επιβίωσαν θα ελευθερωθούν μόλις κριθεί ότι θα είναι αρκετά δυνατά.

Εθελοντές με καγιάκ θα τα βοηθήσουν να περάσουν το βραχώδες τμήμα της ακτής και να φθάσουν σε πιο βαθιά νερά, πρόσθεσε. «Είμαστε αισιόδοξοι. Πρέπει να είμαστε», δήλωσε χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πολύ αγχωτική και συγκινητική για όλους όσοι είναι παρόντες».

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους τα μαυροδέλφινα εξόκειλαν ομαδικά, κάτι που ισοδυναμεί με «αυτοκτονία» για τα κητώδη θηλαστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν αρχίσουν να πεθαίνουν, τα μαυροδέλφινα σχημάτισαν μία καρδιά στη θάλασσα.

Τα μαυροδέλφινα σχημάτισαν μία καρδιά στα ρηχά πριν αρχίσουν να πεθαίνουν – EPA/WA DBCA HANDOUT

Η υπηρεσία πάρκων και πανίδας της πολιτείας της δυτικής Αυστραλίας δήλωσε ότι εργάζεται με εθελοντές στην προσπάθεια να σώσει τα δελφίνια που είναι ακόμη ζωντανά και πως προσπαθεί να τα οδηγήσει σε πιο βαθιά νερά στη διάρκεια της ημέρας.

Εικόνες δείχνουν τους εθελοντές, πολλοί από τους οποίους φοράνε καταδυτικές στολές, καθώς στο νότιο ημισφαίριο είναι χειμώνας και οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, να βοηθούν τα θηλαστικά που κινδυνεύουν στην άκρη της παραλίας.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας πάρκων δήλωσε πως η υπηρεσία «πλημμύρισε από εκατοντάδες προσφορές βοήθειας», διευκρινίζοντας πως υπάρχει πλέον επαρκής αριθμός εθελοντών και καλώντας το κοινό να μείνει μακριά από την παραλία.

Εθελοντές και ειδικοί συνεργάζονται για να κρατήσουν ζωντανά τα μαυροδέλφινα – EPA/WA DBCA HANDOUT

«Η προτεραιότητα της ομάδας διαχείρισης συμβάντων είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού και των εθελοντών, καθώς και η ευημερία των κητοειδών», πρόσθεσε.

«Η ζώνη παρέμβασης παρουσιάζει διάφορους κινδύνους, κυρίως την παρουσία κητοειδών μεγάλου μεγέθους, σε κίνδυνο και πιθανώς άρρωστων, καρχαριών, μεγάλων μηχανών και πλοίων», είπε.

Μυστήριο γιατί βγαίνουν στις ακτές

Δεν είναι κάτι σπάνιο μαυροδέλφινα να βγουν στις ακτές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Τον περασμένο Οκτώβριο, περίπου 500 μαυροδέλφινα πέθαναν στα νησιά Τσάταμ στη Νέα Ζηλανδία.

Οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν καλά τους λόγους όμως τα μαυροδέλφινα -που μπορεί να φθάσουν τα πέντε μέτρα μήκος- είναι πολύ κοινωνικά και ως εκ τούτου μπορεί να ακολουθήσουν τους συγγενείς τους που χάνονται και να τεθούν σε κίνδυνο.

Ισως για αυτό, στη συγκεκριμένη παραλία, κάποια μαυροδέλφινα που βρέθηκαν στα ανοιχτά μετά τις προσπάθειες των ειδικών, επέστρεψαν στα ρηχά, ώστε να είναι μαζί με την οικογένειά τους, κάτι όμως που σημαίνει σχεδόν σίγουρο θάνατο.

«Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε γιατί εξοκείλουν οι φάλαινες και τα δελφίνια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπεκ Γουέλαρντ, επιστήμονας με ειδίκευση στα θαλάσσια θηλαστικά στο πρόγραμμα Ορκα. «Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε γιατί. Αν το γνωρίζαμε, θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε περισσότερα για να τα εμποδίσουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...