433
Ο Αντονι Αλμπανέζι, ο επόμενος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, χαιρετά τους υποστηρικτές του | REUTERS/Jaimi Joy

Αυστραλία: Οι Εργατικοί στην εξουσία μετά από εννέα χρόνια

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2022, 10:28
Ο Αντονι Αλμπανέζι, ο επόμενος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, χαιρετά τους υποστηρικτές του
|REUTERS/Jaimi Joy

Αυστραλία: Οι Εργατικοί στην εξουσία μετά από εννέα χρόνια

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2022, 10:28

Το Εργατικό κόμμα της Αυστραλίας θα σχηματίσει τη Δευτέρα τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, καθώς η άνευ προηγουμένου υποστήριξη που εξασφάλισαν οι Πράσινοι και ανεξάρτητοι οικολόγοι υποψήφιοι συνέβαλαν να λάβει τέλος σχεδόν μια δεκαετία διακυβέρνησης των συντηρητικών.

Το κεντροαριστερό Εργατικό κόμμα παρέμενε τέσσερις ως πέντε έδρες κάτω από την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων (περίπου 72, ενώ χρειάζεται 76 από τις 151) με περίπου 10 έδρες να μένουν να κριθούν στο νήμα, σύμφωνα με το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Ενδέχεται έτσι, να χρειαστεί την υποστήριξη ανεξάρτητων ή μικρότερων κομμάτων για να επιστρέψει στην εξουσία, για πρώτη φορά από το 2013.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Αντονι Αλμπανέζι, ανακοίνωσε πως θα ορκιστεί 31ος πρωθυπουργός τη Δευτέρα, προτού αναχωρήσει για το Τόκιο προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Quad την Τρίτη, μαζί με τον Τζο Μπάιντεν και τους πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας, Φουμίο Κισίντα και της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι.

«Θέλω να αλλάξω τη χώρα. Θέλω να αλλάξω την πολιτική σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Αλμπανέζι μετά τη νίκη του.

Ο Μπόρις Τζόνσον και η Τζασίντα Αρντέρν ήταν ανάμεσα στους πρώτους ξένους ηγέτες που συνεχάρησαν τον Αλμπανέζι για τη νίκη του, ενώ σε αυτούς προστέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν.

Πολλά από τα στελέχη του Φιλελεύθερου Κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού, Σκοτ Μόρισον, που ηττήθηκαν σε παραδοσιακά τους προπύργια από ανεξάρτητους υποψήφιους —κυρίως γυναίκες, οι οποίες έδωσαν έμφαση στην προεκλογική εκστρατεία στην ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή, την ισότητα των φύλων, την ακεραιότητα. Οι ανεξάρτητοι και οι καλές επιδόσεις των Πρασίνων μείωσαν επίσης τα ποσοστά των Εργατικών.

Ο Μόρισον, ο οποίος θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Φιλελεύθερων, μίλησε σε πιστούς και υποστηρικτές του σε εκκλησία την Κυριακή. «Μας δώσατε ένα σπουδαίο θεμέλιο για να περπατήσουμε (…) έναν πολύ δύσκολο δρόμο (…) τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια», είπε, συγκινημένος.

Τα οριστικά επίσημα αποτελέσματα μπορεί να μην ανακοινωθούν παρά αφού περάσουν αρκετές ημέρες. Η καταμέτρηση των 2,7 εκατ. επιστολικών ψήφων –πρόκειται για αριθμό ρεκόρ– θα αρχίσει σήμερα το απόγευμα.

Εάν κανένα κόμμα δεν έχει την πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι ανεξάρτητοι θα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης, ειδικά για την κλιματική αλλαγή και την προσπάθεια να δημιουργηθεί εθνική επιτροπή αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο υπαρχηγός των Εργατικών, Ρίτσαρντ Μαρλς, εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι οι Εργατικοί θα εξασφαλίσουν εντέλει ικανό αριθμό εδρών για να κυβερνήσουν μόνοι.

Ο Μπάρναμπι Τζόις, ο ηγέτης του ήσσονος εταίρου στην απερχόμενη κυβέρνηση των Φιλελεύθερων, του Εθνικού Κόμματος, τόνισε πως η χώρα χρειάζεται «ισχυρή κυβέρνηση», που πρέπει να υποστηριχθεί, αλλά και να λογοδοτεί. «Πρέπει λοιπόν από καλή κυβέρνηση να γίνουμε καλή αντιπολίτευση», δήλωσε ο Τζόις στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News