464
Ο Μάικ Μπέρτζες σε παλιότερη κατάθεσή του ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής της Αυστραλίας | EPA/MICK TSIKAS

Αυστραλία: Οι αρχές εξόντωσαν «φωλιά ξένων κατασκόπων»

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2023, 12:18
Ο Μάικ Μπέρτζες σε παλιότερη κατάθεσή του ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής της Αυστραλίας
|EPA/MICK TSIKAS

Αυστραλία: Οι αρχές εξόντωσαν «φωλιά ξένων κατασκόπων»

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2023, 12:18

Μία ομάδα κατασκόπων από άλλες χώρες, που δρούσαν στην Αυστραλία «εδώ και αρκετά χρόνια», ανακάλυψαν και εξουδετέρωσαν οι αρχές της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, οι πράκτορες ήταν πολύ καλά εκπαιδευμένοι και είχαν καταφέρει να περάσουν απαρατήρητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι Αυστραλοί δεν αποκάλυψαν την εθνικότητα των κατασκόπων.

Τα μέλη της ομάδας εντόπιζαν τους στόχους τους ανάμεσα σε δικαστές, δημοσιογράφους, βετεράνους κ.λπ., μελετούσαν τις κινήσεις τους και τους προσέγγιζαν με σκοπό να τους προσηλυτίσουν.

«Ο κίνδυνος από τη δράση των ξένων κατασκόπων είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά», είπε ο Μάικ Μπέρτζες, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αυστραλίας.

Κατά την ετήσια ομιλία του, στην οποία παρουσιάζει τις απειλές για την εθνική ασφάλεια της χώρας, ο Μπέρτζες είπε ότι υπήρχε μια οργανωμένη εκστρατεία των κατασκόπων με στόχο τη διείσδυση στα αυστραλιανά ΜΜΕ ώστε να αντλήσουν πληροφορίες για διάφορες πηγές αλλά και να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα στην ειδησεογραφία.

Οι κατάσκοποι σχεδίαζαν να δελεάσουν αυστραλούς δημοσιογράφους να ταξιδέψουν σε μια ξένη χώρα, που δεν κατονομάστηκε, πληρώνοντάς τους όλα τα έξοδα. Οταν θα βρίσκονταν στην ξένη χώρα, οι πράκτορές της θα τους προσέγγιζαν για να αντλήσουν πληροφορίες για συγκεκριμένους στόχους.

Ο Μπέρτζες αποκάλυψε επίσης ότι οι αρχές της Αυστραλίας κατάφεραν να αποτρέψουν επιχειρήσεις από δύο διαφορετικές χώρες, που είχαν στόχο τη δολοφονία αυστραλών κατοίκων. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας απέτρεψαν την απαγωγή και δολοφονία από ιρανούς πράκτορες ενός ιρανού αντιφρονούντος που διαμένει στην Αυστραλία.

«Στη μία περίπτωση, η ξένη υπηρεσία πληροφοριών άρχισε να παρακολουθεί έναν ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον οποίο σχεδίαζε να παρασύρει σε ένα σκάφος, όπου θα τον “ξεφορτώνονταν”. Σε μία άλλη περίπτωση ένας πράκτορας είχε αποστολή να εντοπίσει συγκεκριμένους αντιφρονούντες και να τους σκοτώσει», είπε.

«Ηταν καλοί, αλλά οι δικοί μας πράκτορες ήταν καλύτεροι. Μετά από μία έντονη και συστηματική προσπάθεια, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, τους “απομακρύναμε”. Η σφηκοφωλιά ανήκει στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Ο ίδιος είπε ότι η απειλή από τους ξένους κατασκόπους είναι πιο έντονη από κάθε φορά, ιδίως μετά την υπογραφή της Συνθήκης Aukus, τον Σεπτέμβριο του 2021, μία στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία εναντίον της Κίνας.

«Η Asio (η αυστραλιανή υπηρεσία ασφαλείας και πληροφοριών), έχει περισσότερη δουλειά τώρα από ό,τι στα 74 χρόνια της ιστορίας της. Πιο πολλή από ό,τι στον Ψυχρό Πόλεμο, από την 11η Σεπτεμβρίου, από τα χρόνια του χαλιφάτου του ISIS. Από τη δική μου οπτική γωνία, είναι μια μάχη σώμα με σώμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπέρτζες.

Τέλος ο αρχηγός των κατασκόπων της Αυστραλίας επεσήμανε τον κίνδυνο από χιλιάδες «άμυαλους» Αυστραλούς που διαφημίζουν την άδεια πρόσβασής τους σε κρατικά μυστικά στα social media, όπως και αυστραλούς βετεράνους που συμμετέχουν σε προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι σύμμαχοί μας ότι μπορούμε να κρατήσουμε μυστικά, τα δικά μας και τα δικά τους», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...