«Ξεσπάθωσαν» κατά του Νόβακ Τζόκοβιτς οι Αυστραλοί, που μετά από δύο χρόνια μεγάλων θυσιών για τον κορονοϊό, συνεχών πολύμηνων πολύ αυστηρών lockdown, σφράγισμα των συνόρων για ενάμισι χρόνο, είδαν κάποιον πολίτη άλλης χώρας να προσπαθεί να παραβιάσει τους σχετικούς νόμους της χώρας.
«Οι Αυστραλοί είναι εξαντλημένοι μετά από δύο χρόνια πανδημίας και αδύναμοι από τη νέα έξαρση του κορονοϊού, αλλά παρόλα αυτά, πολλοί από εμάς βρήκαμε αρκετή ενέργεια για να ενθουσιαστούμε με την είδηση (της απέλασης)», γράφει η αυστραλή δημοσιογράφος Βαν Μπάνταμ, στους New York Times.
To 83% των Αυστραλών σε δημοσκόπηση απάντησαν ότι επιθυμούσαν την απέλαση του σέρβου σταρ του τένις και γνωστού αρνητή του κορονοϊού και του εμβολίου, δημοσιογράφοι τον έβριζαν στον αέρα ενώ νόμιζαν ότι τα μικρόφωνά τους ήταν κλειστά, και η φράση #DjokovicOut ήταν η πιο δημοφιλής στα social media.
Και βέβαια, γράφει η Μπάνταμ, δεν πρόκειται για το τένις, αλλά για την εμπειρία του λαού με την πανδημία και τη δυσαρέσκειά του απέναντι στις αποτυχίες της κυβέρνησης του Σκοτ Μόρισον.
Ο Τζόκοβιτς έγινε το σύμβολο όλων όσων εξοργίζουν τους Αυτραλούς αυτή την περίοδο. Τάχθηκε υπέρ των αντιεμβολιαστικών συνωμοσιολογικών θεωριών σε μία χώρα όπου το 90% είναι πλήρως εμβολιασμένο, φέρθηκε πολύ εγωιστικά σαν κακομαθημένος σταρ και δεν σεβάστηκε τους νόμους μίας ξένης χώρας.
Η επιθυμία του Τζόκοβιτς να λάβει άδεια εξαίρεσης για να παίξει στη Μελβούρνη, ενώ χιλιάδες Αυστραλοί έμειναν χωρισμένοι από τους αγαπημένους τους επί μήνες, είτε στο εξωτερικό είτε στην ενδοχώρα, λόγω των πολύ αυστηρών περιορισμών, θεωρήθηκε ύβρις από τους Αυστραλούς, σημειώνει η Μπάνταμ . Αν προσθέσουμε και τις περίεργες αντιφάσεις γύρω από τις δικαιολογίες του Τζόκοβιτς ότι αρρώστησε τον Δεκέμβριο και τη μετέπειτα ανεύθυνη συμπεριφορά του, αλλά και την νέα έξαρση λόγω Ομικρον, καταλαβαίνουμε την οργή των Αυστραλών.
Εκτός των άλλων, έκανε και λάθος στα έγγραφα που έπρεπε να συμπληρώσει για να μπει στη χώρα και να λάβει τη βίζα.
Οι πολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση έσφαλε που χαλάρωσε τους περιορισμούς και αμέσως σάρωσε η Ομικρον, ενώ δεν είχε εξασφαλίσει ούτε αρκετά τεστ ούτε αρκετά εμβόλια για την τρίτη δόση.
Τα σχολεία δεν άνοιξαν, οι εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους και εταιρείες αρρώστησαν και ως αποτέλεσμα, άδειασαν και τα ράφια στα σουπερμάρκετ, συνεχίζει η αυστραλή δημοσιογράφος και τονίζει τις ομοιότητες ανάμεσα στη συμπεριφορά του τενίστα και στη στάση της κυβέρνησης Μόρισον.
Απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την απειλή της μετάδοσης του ιού, υπέπεσαν σε πολλά λάθη, παραλείψεις και αντικρουόμενες δηλώσεις και πράξεις, ενώ θεώρησαν -και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την Μπάνταμ- ότι οι νόμοι δεν ισχύουν για τους ίδιους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News