215
Το ζεύγος Μπάιντεν με το νιόπαντρο ζεύγος Τζόνσον, στην Κορνουάλη, την Πέμπτη | REUTERS/Toby Melville/Pool

Αυστηρό μήνυμα Μπάιντεν σε Τζόνσον να μην ρισκάρει την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2021, 17:41
Το ζεύγος Μπάιντεν με το νιόπαντρο ζεύγος Τζόνσον, στην Κορνουάλη, την Πέμπτη
|REUTERS/Toby Melville/Pool

Αυστηρό μήνυμα Μπάιντεν σε Τζόνσον να μην ρισκάρει την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2021, 17:41

Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης στον οποίο τηλεφώνησε ο Τζο Μπάιντεν όταν ανέλαβε πρόεδρος και ο πρώτος που συνάντησε από κοντά, στο ταξίδι του στη Βρετανία, το μεσημέρι της Πέμπτης (τοπική ώρα).

Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε σε αυστηρό τόνο τον βρετανό πρωθυπουργό να τηρήσει τη δέσμευσή του και να μην παραβιάσει το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Brexit με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς έτσι κινδυνεύει η ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή.

Η συμφωνία -την οποία ο Μπόρις Τζόνσον υπέγραψε πριν από δύο χρόνια σχεδόν- δημιούργησε ντε φάκτο εμπορικά σύνορα μεταξύ Βρετανίας (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία) και του βρετανικού εδάφους της Βόρειας Ιρλανδίας, επηρεάζοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού στα σούπερ μάρκετ και οδηγώντας σε βίαιες κινητοποιήσεις εκ μέρους της φιλοβρετανικής, προτεσταντικής πλειοψηφίας στη βρετανική επαρχία στο νησί της Ιρλανδίας.

Ο Μπάιντεν έχει καταγωγή από την Ιρλανδία, συγγενείς και στενούς δεσμούς με το νησί για αυτό και το αυξημένο του ενδιαφέρον για τη συμφωνία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το ενδεχόμενο νέας Χάρτας του Ατλαντικού για την ανανέωση των στενών σχέσεων των δύο χωρών και τους όρους που θα ισχύσουν για τα ταξίδια ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η συνάντηση έγινε στο Carvis Bay, τοποθεσία της συνόδου των G7, που ξεκινά αύριο, και όχι σε ένα νησάκι στα ανοιχτά της Κορνουάλης, όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω κακοκαιρίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...