Ο καιρός έχει τρελαθεί τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα. Στη Φλώρινα το σκηνικό θυμίζει βαρυχειμωνιά, με χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στην Κρήτη –την οποία έχει «σκεπάσει» αφρικανική σκόνη– ο καιρός θυμίζει καλοκαίρι.
Ο εφιάλτης της αφρικανικής σκόνης, εξαιτίας της οποίας δεκάδες άνθρωποι προσήλθαν με αναπνευστικά προβλήματα στα νοσοκομεία της Κρήτης, θα επαναληφθεί, προειδοποιούν τώρα οι μετεωρολόγοι.
Επανεμφάνιση της σκόνης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προβλέπει η ΕΜΥ, για την Κυριακή 25 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Θεόδωρο Κολυδά, οι μετεωρολογικές συνθήκες (νότιοι – νοτιοανατολικοί άνεμοι) αναμένεται να ευνοήσουν και πάλι τη μεταφορά της σκόνης από τη Σαχάρα, ενώ δεν αποκλείονται και οι λασποβροχές.
Το φαινόμενο, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, θα διαρκέσει μία ημέρα, ενώ άγνωστο είναι προς το παρόν αν θα επανεμφανιστεί το επόμενο διάστημα.
Ο μετεωρολόγος εξήγησε ότι τα περισσότερα φαινόμενα με την αφρικανική σκόνη καταγράφονται τους ανοιξιάτικους μήνες λόγω του συνδυασμού των ατμοσφαιρικών συστημάτων που επικρατούν την εποχή αυτή σε Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη και Μεσόγειο.
[Το σκηνικό στην Αθήνα την Παρασκευή (SOOC)]
Κάθε άνοιξη παρατηρούνται κατά μέσο όρο πέντε με έξι εμφανίσεις της σκόνης με χρονική διάρκεια συνήθως μίας ή δύο ημερών.
Θύματα της αφρικανικής σκόνης έχουν πέσει κυρίως άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αντιμετωπίζουν καρδιακές και παθολογικές παθήσεις. Οι γιατροί καλούν τη μερίδα αυτή του πληθυσμού να αποφεύγει εντελώς τις μετακινήσεις.
«Υπάρχει μια κίνηση στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών και δεν γνωρίζουμε σε ποιο αριθμό θα φτάσει αυτή η κίνηση. Αυτό το πράγμα δεν το θυμάμαι να έχει ξαναγίνει σε αυτή την έκταση και πρέπει να είναι οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από δέκα φορές από τα φυσιολογικά», δήλωσε ο Νίκος Τζανακάκης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Πανεπιστημιακής κλινικής του ΠΑΓΝΗ.
«Είναι επικίνδυνο υπό την έννοια ότι είναι σωματίδια τα οποία προκαλούν ερεθισμό στους πνεύμονες και στους βλεννογόνους της μύτης και των ματιών . Σε ευαίσθητα άτομα τα οποία μπορεί να έχουν βροχικό άσθμα και κυρίως τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων και αυτό που λέμε παρόξυνση του άσθματος .Αυτό μπορεί να οδηγήσει το άτομο στο νοσοκομείο , να αυξήσει τα φάρμακα και γενικότερα αυτή η παρόξυνση είναι δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή αν δεν ελεγχθεί», πρόσθεσε.
Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια συνιστά στους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και αλλεργίες, σε περίπτωση επιβάρυνσής τους από την αφρικανική σκόνη, να απευθύνονται άμεσα στις πλησιέστερες δομές υγείας.
Έρευνες ελλήνων και ξένων επιστημόνων, έχουν εντοπίσει σειρά από δηλητηριώδεις ουσίες που περιέχει η συγκεκριμένη σκόνη, όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε περιεκτικότητες που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα ήταν τόσο μεγάλες.
Η αφρικανική σκόνη επισκέπτεται όλο και πιο συχνά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω του φαινομένου της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα.
Η ερημοποίηση της Σαχάρας προχωρά μάλιστα με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι έρημες περιοχές να επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα.
Να σημειωθεί ότι ένα από τα μεγαλύτερα επεισόδια μεταφοράς ερημικής σκόνης από τη Σαχάρα στον ελλαδικό χώρο σημειώθηκε την Πέμπτη, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Διαπιστώθηκε και από τις δορυφορικές εικόνες ότι το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο στο νότιο κομμάτι της χώρας.
H συγκέντρωση της αφρικανικής σκόνης που επηρέασε σχεδόν όλη τη χώρα, υπήρξε από τις μεγαλύτερες των τελευταίων τουλάχιστον δέκα ετών, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του ΕΑΑ. Η μέγιστη τιμή της συγκέντρωσης των σωματιδίων μεγέθους PM10 ξεπέρασε για αρκετή ώρα τα 500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, με αποτέλεσμα η ηλιακή ακτινοβολία που έφτανε στο έδαφος να είναι πολύ περιορισμένη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News