Αεροφωτογραφία του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 είχε σημειωθεί το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας | REUTERS/Gleb Garanich/File Photo
Επικαιρότητα

Αυξημένη ραδιενέργεια στο Τσερνόμπιλ μετά την κατάληψή του από τους Ρώσους

Συναγερμός από την ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας μετά τις μάχες που σημειώθηκαν την Πέμπτη γύρω από το παλαιό εργοστάσιο. Ενώ ο αντιδραστήρας παραμένει σε κανονική κατάσταση, υπήρξε μεγάλη διασπορά ραδιενεργού σκόνης
Protagon Team

Η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέγραψε αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ, όπου την Πέμπτη έγιναν μάχες μεταξύ ουκρανικού στρατού και ρώσων εισβολέων για τον έλεγχο του παλαιού πυρηνικού εργοστασίου και της πόλης Πρίπιατ.

Νωρίτερα, η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι θα αναπτύξει δυνάμεις αλεξιπτωτιστών για τη φύλαξη του κλειστού πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, κοντά στο Κίεβο, και είχε παράλληλα διαβεβαιώσει ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι σε «φυσιολογικά επίπεδα».

Σχεδόν 36 χρόνια από το χειρότερο πυρηνικό δυστήχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στο Πρίπιατ εξακολουθεί να αποτελεί έναν παράγοντα ανησυχίας, αν όχι έναν διαρκή εφιάλτη για την Ουκρανία και τις γύρω χώρες.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι αισθητήρες ανίχνευσαν αυξημένα ποσοστά ραδιενέργειας, τόσο πέριξ του εργοστασίου όσο και στην περιοχή του Πρίπιατ.

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, η κατάσταση του πυρηνικού αντιδραστήρα δεν έχει αλλάξει. Το πρόβλημα είναι ότι οι μάχες μεταξύ στρατιωτικών μονάδων στη μολυσμένη περιοχή και η διέλευση βαρέων οχημάτων είχαν ως αποτέλεσμα να διασκορπιστεί ραδιενεργός σκόνη και έτσι να υπάρξει συναγερμός.