426
Τμήμα του διυλιστηρίου PCB στο Σβεντ του Βρανδεμβούργου | Rosneft.de

Γερμανία: Πράσινο φως στη Rosneft «του Σρέντερ» για την εξαγορά γερμανικού διυλιστηρίου

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2022, 10:10
Τμήμα του διυλιστηρίου PCB στο Σβεντ του Βρανδεμβούργου
|Rosneft.de

Γερμανία: Πράσινο φως στη Rosneft «του Σρέντερ» για την εξαγορά γερμανικού διυλιστηρίου

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2022, 10:10

Τρεις ημέρες πριν από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ανταγωνισμού επέτρεψε στη ρωσική εταιρία Rosneft να αποκτήσει επιπλέον 37,5% των μετοχών του διυλιστηρίου PCK, στην περιοχή Σβεντ του Βρανδεμβούργου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, η Rosneft, στην οποία ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου, αυξάνει έτσι το ποσοστό της στo διυλιστήριο από 54,17% σε 91,67%.

Η ρωσική εταιρεία είχε προχωρήσει στην αγορά των μετοχών από τη Shell ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο και ανέμενε την άδεια των ρυθμιστικών αρχών της Γερμανίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού, η έγκριση για την αγορά δόθηκε επειδή δεν υπήρχαν ανησυχίες για ενδεχόμενη παραβίαση των όρων ανταγωνισμού. Ο έλεγχος γίνεται, διευκρίνισε, ανεξαρτήτως της γεωπολιτικής κατάστασης.

Η Rosneft υπέβαλε την αίτηση για έγκριση της αγοράς στις 20 Ιανουαρίου και, όπως επισημαίνει το Spiegel, παρότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε μια φάση κατά την οποία η γερμανική κυβέρνηση ετοιμαζόταν να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, «είναι αμφίβολο αν μπορούσε πλέον να σταματήσει η πώληση».

Είναι ωστόσο πιθανή μια «επενδυτική αναθεώρηση» από το υπουργείο Οικονομίας, επισημαίνεται. Πρόσφατα, η εξαγορά της Siltronic από εταιρεία της Ταϊβάν απέτυχε, επειδή το υπουργείο άφησε να εκπνεύσει η προθεσμία για τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

«Είναι αμφίβολο, πάντως, εάν ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ θα κάνει –ή αν μπορεί να κάνει– κάτι ανάλογο με τη Rosneft», τονίζει το περιοδικό και εξηγεί ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση αφορά το ερώτημα εάν η ξένη επένδυση είναι πιθανό να έχει αρνητικές συνέπειες στη δημόσια τάξη ή στην ασφάλεια της Γερμανίας.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ (αριστερά) συνομιλεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε ενεργειακό φόρουμ στη Μόσχα, τον Οκτώβριο του 2019 – Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου, Ντίτμαρ Βόιντκε, είχε επαινέσει το σχέδιο αύξησης του ποσοστού της Rosneft στα διυλιστήρια, χαρακτηρίζοντάς το «καλή είδηση», τον περασμένο Νοέμβριο.

Στην PCK εργάζονται περισσότερα από 1.200 άτομα, στην παραγωγή πετρελαίου, βενζίνης και πετρελαίου θέρμανσης. Η τοποθεσία είχε επιλεγεί στρατηγικά, καθώς ο αγωγός «Φιλία» καταλήγει εκεί από τη Ρωσία, μεταφέροντας 12 εκατομμύρια τόνους ετησίως ή το 25% των αναγκών της Γερμανίας σε αργό πετρέλαιο. Ο αγωγός κατασκευάστηκε την εποχή της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Ο 77χρονος Σρέντερ διατηρεί στενές σχέσεις με τον ρωσικό ενεργειακό τομέα και το περιβάλλον του Πούτιν, προκαλώντας αντιδράσεις στο Βερολίνο. Οι Χριστιανοδημοκράτες απαίτησαν να του αφαιρεθεί το προνόμιο να διατηρεί γραφείο στην Μπούντεσταγκ, ενώ σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 45% των Γερμανών δήλωσε ότι θέλει να μειωθούν οι συντάξεις του, λόγω των στενών του σχέσεων με τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...