1560
Τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (APC) εμφανίστηκε σε δρόμο της νότιας ρωσικής πόλης Ροστόφ | REUTERS/Stringer

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Ρωσία μετά το κάλεσμα Πριγκόζιν σε «ανταρσία»

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2023, 23:12
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/06/2023, 05:00
Τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (APC) εμφανίστηκε σε δρόμο της νότιας ρωσικής πόλης Ροστόφ
|REUTERS/Stringer

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Ρωσία μετά το κάλεσμα Πριγκόζιν σε «ανταρσία»

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2023, 23:12
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/06/2023, 05:00

04:51 Ο περιφερειάρχης στη Λίπετσκ της Ρωσίας, 420 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες πως λαμβάνονται «ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας» και σε αυτή την περιοχή, μερικές ώρες αφού στασίασε η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ.

Θα δοθεί «ιδιαίτερη προσοχή» στην προστασία «κρίσιμων υποδομών», ανέφερε μέσω Telegram ο Ιγκαρ Αρτάμαφ, καλώντας τους πολίτες να «παραμείνουν ήρεμοι» και να αποφύγουν τις μετακινήσεις προς νότο, προς την κατεύθυνση των περιοχών της Ρωσίας που γειτονεύουν με την Ουκρανία.

04:23 Ο περιφερειάρχης στη Ροστόφ της Ρωσίας (νότια), η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία, κάλεσε τους κατοίκους τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να «μείνουν στο σπίτι», καθώς ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, ο οποίος στασίασε εναντίον του γενικού επιτελείου, ανέφερε πως άνδρες του έχουν πλέον καταφθάσει εκεί.

«Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθούν την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Ζητώ από όλους να παραμείνουν ήρεμοι και να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο αν είναι απόλυτα αναγκαίο», ανέφερε ο περιφερειάρχης Βασίλι Γκόλουμπεφ μέσω της πλατφόρμας Telegram λίγο πριν από τις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ο περιφερειάρχης Γκόλουμπεφ δεν διευκρίνισε αν πράγματι ο Πριγκόζιν και οι μισθοφόροι του βρίσκονται στη Ροστόφ.

04:10 Ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, που την Παρασκευή στασίασε εναντίον του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Ρωσίας, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου πως μαχητές του κατέρριψαν ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο.

«Ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον πολιτικής οχηματοπομπής, καταρρίφθηκε από μονάδες της Βάγκνερ», ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς έλαβε χώρα το εν λόγω περιστατικό.

Και αυτοί οι ισχυρισμοί του Πριγκόζιν δεν κατέστη εφικτό να επαληθευτούν σε πρώτο χρόνο από τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

04:00 Εκρήξεις ήχησαν το Σάββατο στο Κίεβο και στο Χάρκοβο (ανατολικά), ανακοίνωσαν οι Αρχές των δύο πόλεων, καθώς έχει κηρυχθεί συναγερμός σε όλη την Ουκρανία ενόψει άμεσα επικείμενων ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.

«Η αντιαεροπορική άμυνα ανέλαβε δράση στην πρωτεύουσα», ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση Κιέβου μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο έκανε λόγο για «εκρήξεις» στη συνοικία Σολομιάνσκι, διαβεβαιώνοντας ότι «όλες οι υπηρεσίες [άμεσης βοήθειας] στάλθηκαν επιτόπου».

Ο κ. Κλίτσκο αναφέρθηκε επίσης σε συντρίμμια drone που κατέπεσαν σε χώρο στάθμευσης. Δεν έδωσε πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

«Ακούστηκαν εκρήξεις στο Χάρκοβο», ανέφερε από την πλευρά του ο Ιχόρ Τερέχοφ, δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης.

Ο ουκρανικός στρατός έκανε λόγο για ρωσικούς πυραύλους εν πτήσει κυρίως προς τις περιφέρειες Σούμι (βόρεια), Πολτάβα και Ντνίπρο (κεντρικά).

Κάλεσε επίσης τους κατοίκους των νότιων περιφερειών Μικολάιφ και Χερσώνα να παραμείνουν σε καταφύγια.

03:02 Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «ενημερώνεται συνεχώς» για την εξέλιξη της κατάστασης μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ ότι προχωρά σε ένοπλη εξέγερση, έκανε γνωστό το Κρεμλίνο.

«Οι ειδικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες επιβολής της τάξης, δηλαδή το υπουργείο Αμυνας, η FSB, το υπουργείο Εσωτερικών, η Εθνοφρουρά, ενημερώνουν συνεχώς τον πρόεδρο για τα μέτρα που λαμβάνονται να να εφαρμοστούν οι οδηγίες που τούς δόθηκαν», δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

02:55 Ο ιδρυτής και επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ανακοίνωσε πως οι άνδρες του πέρασαν από το έδαφος της Ουκρανίας σε αυτό της Ρωσίας, τονίζοντας παράλληλα πως θα φθάσει «μέχρι τέλους».

Σε ηχητικό μήνυμά του που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram, ο Πριγκόζιν ανέφερε πως οι άνδρες του μπήκαν στην πόλη Ροστόφ της Ρωσίας (νότια) και διεμήνυσε ξανά πως θα εξολοθρεύσουν όποιον μπει στον δρόμο τους.

Οι μισθοφόροι «δεν θα δώσουν μάχη παρά μόνο με επαγγελματίες», είπε προσθέτοντας πως δεν θέλει να σκοτώσει «παιδιά».

  • Ο Πριγκόζιν δεν παρουσίασε κάποια απόδειξη για τις δηλώσεις του και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωσε πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει αν είναι ακριβείς.

02:37 Η αμερικανική προεδρία παρακολουθεί την κατάσταση στη Ρωσία και τις εξελίξεις γύρω από την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ και θα διαβουλευθεί με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ για τις εξελίξεις, έκανε γνωστό την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Ανταμ Χοτζ.

02:28 Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ότι λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα μετά το κάλεσμα του επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ στους άνδρες του να στασιάσουν εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης.

«Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν στη Μόσχα, οι σημαντικότερες εγκαταστάσεις τελούν υπό ενισχυμένη φύλαξη», μετέδωσε το TASS, επικαλούμενο αξιωματούχο των ρωσικών δυνάμεων επιβολής της τάξης που δεν κατονόμασε.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα μέτρα. Η κρατική τηλεόραση, που μετέδωσε έκτακτο δελτίο ειδήσεων, δεν αναφέρθηκε σε αυτά.

Πλάνα που κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης, η αυθεντικότητα των οποίων δεν στάθηκε εφικτό να επαληθευτεί σε πρώτο χρόνο, εικονίζουν στρατιωτικά οχήματα να κυκλοφορούν στη ρωσική πρωτεύουσα, στις τομείς όπου βρίσκονται το υπουργείο Αμυνας και η κάτω Βουλή, η κρατική Δούμα, μερικές δεκάδες μέτρα από το Κρεμλίνο.

Η κρατική τηλεόραση στο έκτακτο δελτίο της περιορίστηκε να μεταδώσει τις ανακοινώσεις των Αρχών με τις οποίες καταδίκασαν τις δηλώσεις του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, που νωρίτερα κατηγόρησε τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού πως διέταξε επίθεση εναντίον βάσεων των ανδρών του με αποτέλεσμα να σκοτωθούν «πολλοί».

Η βασική παρουσιάστρια της δημόσιας τηλεόρασης της Ρωσίας Γεκατερίνα Αντρέεβα χαρακτήρισε «σκηνοθετημένο» βίντεο που δείχνει τις συνέπειες βομβαρδισμού σε βάση της Βάγκνερ και κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρονται να έχουν καταγράψει την εμφάνιση στρατιωτικών οχημάτων στους δρόμους της Μόσχας.

01:26 Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB κατηγόρησε τον επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ ότι υποκινεί εμφύλιο πόλεμο καλώντας σε εξέγερση εναντίον του γενικού επιτελείου και κάλεσε τους άνδρες του να τον παρακούσουν και να προχωρήσουν στη σύλληψή του.

«Οι δηλώσεις και οι πράξεις του Πριγκόζιν είναι στην πραγματικότητα κάλεσμα για να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στο έδαφος της Ρωσίας (…). Καλούμε τους μαχητές του ομίλου Βάγκνερ να μη διαπράξουν αυτό το ανεπανόρθωτο λάθος, να σταματήσουν τις βίαιες ενέργειές τους εναντίον του ρωσικού λαού, να μην εφαρμόσουν τις εγκληματικές και προδοτικές διαταγές του Πριγκόζιν και να λάβουν μέτρα για να συλληφθεί», ανέφερε η FSB, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Οι κατηγορίες που διασπείρονται εξ ονόματος του Γεβγκένι Πριγκόζιν δεν έχουν καμιά βάση. Σε σχέση με αυτές, η FSB άρχισε να διενεργεί έρευνα για διέγερση ένοπλης εξέγερσης», ανέφερε η εθνική αντιτρομοκρατική επιτροπή της Ρωσίας σε δελτίο Τύπου που μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ.

01:17 Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε από την πλευρά του πως «παρακολουθεί» τη σύγκρουση ανάμεσα στον επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας και της στρατιωτικής διοίκησης της Ρωσίας, μετά την καταγγελία του Γεβγκένι Πριγκόζιν ότι βάση των ανδρών του βομβαρδίστηκε από τον ρωσικό στρατό.

«Παρακολουθούμε», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας. Ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιρίλο Μπούντανοφ εκτίμησε με τη σειρά του ότι αντίπαλες ρωσικές φράξιες έχουν αρχίσει να «καταβροχθίζουν η μια την άλλη για την εξουσία και τα λεφτά».

Ο ρωσικός στρατός έχει υποχωρήσει σε πολλούς τομείς της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας, είπε νωρίτερα ο επικεφαλής της Βάγκνερ, ερχόμενος σε αντίφαση με τις ανακοινώσεις του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το οποίο η αντεπίθεση του Κιέβου έχει αποτύχει.

01: 11 Ο ρώσος στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν κάλεσε τους μαχητές της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας να «σταματήσουν» και να επιστρέψουν στους στρατώνες τους «πριν να είναι πολύ αργά», μετά το κάλεσμα του επικεφαλής τους, του Γεβγκένι Πριγκόζιν, να εξεγερθούν εναντίον της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας.

«Απευθύνομαι στους πολεμιστές και στους ηγέτες του ομίλου Βάγκνερ (…). Εχουμε το ίδιο αίμα, είμαστε πολεμιστές. Ζητώ να σταματήσετε (…). Προτού να είναι πολύ αργά, πρέπει να υπακούσετε στη βούληση και στις διαταγές του εκλεγμένου προέδρου της Ρωσίας», τόνισε ο δημοφιλής στρατηγός σε βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Telegram από δημοσιογράφο της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.

23:03 Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB, η διάδοχος της KGB, άνοιξε ποινική έρευνα κατά του αρχηγού της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, επειδή ο τελευταίος κάλεσε σε στάση κατά του στρατού, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες, αναφέροντας ότι «όλα τα αναγκαία μέτρα λαμβάνονται».

22:50 Ο Πριγκόζιν κάλεσε σε στάση κατά της ανώτατης ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης λέγοντας ότι έχει 25.000 άνδρες στο πλευρό του και κάλεσε τους ρώσους, κυρίως τους στρατιώτες, να συμπαραταχθούν με τη Βάγκνερ, σύμφωνα με τις νεότερες μεταδόσεις των διεθνών ειδησεογραφικών δικτύων.

«Είμαστε 25.000 και θα εμείς θα βγάλουμε άκρη γιατί το χάος βασιλεύει στη χώρα (…). Οι στρατηγικές μας εφεδρείες είναι ολόκληρος ο στρατός και ολόκληρη η χώρα», είπε ο Πριγκοζίν πριν καλέσει «όλους αυτούς που θέλουν να έρθουν μαζί μας» για «να δοθεί τέλος σε αυτή την αταξία».

Το αφεντικό της Βάγκνερ είπε ότι ηγείται μιας «πορείας για δικαιοσύνη» και όχι ενός «πραξικοπήματος»

22:12 Ο αρχηγός της Ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, κατηγόρησε το βράδυ της Παρασκευής τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε στρατόπεδα της μισθοφορικής οργάνωσης, στα μετόπισθεν του ουκρανικού μετώπου, προκαλώντας «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων».

«Πραγματοποίησαν πλήγματα, επιθέσεις με πυραύλους, στα στρατόπεδά μας. Ενας πολύ μεγάλος αριθμός μαχητών μας σκοτώθηκε», είπε ο Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του, με τον ίδιο να υπόσχεται να «απαντήσει» σε αυτές τις επιθέσεις που διατάχθηκαν σύμφωνα με τον Πριγκόζιν από τον ίδιο τον ρώσο υπουργό Αμυνας.

«Αυτοί που σκότωσαν τα παλικάρια μας, που κατέστρεψαν τις ζωές πολλών δεκάδων χιλιάδων ρώσων στρατιωτών, θα τιμωρηθούν», είπε.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας άμεσα διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς του Πριγκόζιν, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Μηνύματα και βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Πριγκόζιν σχετικά με υποτιθέμενα “πλήγματα του ρωσικού υπουργείου Αμυνας στα μετόπισθεν της παραστρατιωτικής Ομάδας Βάγκνερ” δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν μια προβοκάτσια», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ-AFP-Reuters

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...