449
Ο σκελετός μιας φάλαινας στην κεντρική σάλα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο | Wikipedia

Αυξάνονται τα αιτήματα σε βρετανικά μουσεία για την επιστροφή θησαυρών

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2019, 17:12
Ο σκελετός μιας φάλαινας στην κεντρική σάλα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο
|Wikipedia

Αυξάνονται τα αιτήματα σε βρετανικά μουσεία για την επιστροφή θησαυρών

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2019, 17:12

 

«Τα βρετανικά μουσεία παλεύουν με την αύξηση των αιτημάτων για την επιστροφή ξένων θησαυρών» γράφει ο Guardian.

«Το βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας πιέζεται να επιστρέψει αντικείμενα στο Γιβραλτάρ και στη Χιλή. Μια σειρά αιτημάτων υψηλού προφίλ για επιστροφές έχουν απευθυνθεί σε ιδρύματα όπως το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τους τελευταίους μήνες», επισημαίνει η εφημερίδα.

Ήδη, υπάρχει μια έκκληση από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ για την επιστροφή των νεατερνταλικών λειψάνων, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου κρανίου  Νεαντερτάλιου ενήλικα που έχει ανακαλυφθεί από τους επιστήμονες, γνωστού ως Gibraltar 1, αλλά και ένα αίτημα από τη Χιλή για τον επαναπατρισμό των υπολειμμάτων του βραδύποδα Mylodon darwinii, που είχε ανακαλύψει ο ίδιος ο Δαρβίνος στη χώρα κατά την επίσκεψη του εκεί το 1832.

Το κρανίο Gibraltar 1

«Τα αιτήματα, που όλα απορρίφθηκαν, δείχνουν ότι οι μακροχρόνιες αξιώσεις επιστροφής για εκθέματα υψηλού προφίλ, όπως τα μάρμαρα του Παρθενώνα, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η συζήτηση γενικεύεται και πλήττει το δικαίωμα των μουσείων να κρατήσουν τα διαφιλονικούμενα αυτά αντικείμενα στη συλλογή τους», προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.

Η κάτω σιαγόνα του βραδύποδα Mylodon darwinii

Τον περασμένο Απρίλιο, το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας ζήτησε από το Βρετανικό Μουσείο την επιστροφή ενός μαρμάρινου ανάγλυφου που απεικονίζει τους ελευθερωμένους Publius Licinius Philonicus και Publius Licinius Demetrius.

Αλλά και η Χιλή ζήτησε τον επαναπατρισμό της γιγαντιαίας κεφαλής Hoa Hakananai που αφαιρέθηκε το 1868 από την Νήσο του Πάσχα και μεταφέρθηκε στο Λονδίνο επί βασιλείας της βασίλισσας Βικτώριας.

Η κεφαλή φτάνει στο λιμάνι του Πόρτσμουθ το 1869

Μία εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για το μέλλον των εκθεμάτων.

«Πιστεύουμε ότι η δύναμη της συλλογής είναι το εύρος και το βάθος της, που επιτρέπει σε εκατομμύρια επισκέπτες να κατανοήσουν τους πολιτισμούς του κόσμου και πώς διασυνδέονται – είτε μέσω του εμπορίου, των συγκρούσεων, της μετανάστευσης, της κατάκτησης ή της ειρηνικής ανταλλαγής. Η έρευνα για την προέλευση και το πώς τα αντικείμενα μπήκαν στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου είναι ένας ενεργός χώρος εργασίας για όλα τα τμήματά μας».

H ιστορικός τέχνης Αλις Πρόκτερ, η οποία μέσω της πρωτοβουλίας «Uncomfortable Art Tours», επιδιώκει να ενημερώσει τους επισκέπτες για την αποικιακή ιστορία των μουσείων, δήλωσε ότι τα βρετανικά ιδρύματα θα αναγκάζονται όλο και περισσότερο να αναζητούν λύσεις για την προέλευση των αντικειμένων τους και το αν θα πρέπει να τα επιστρέψουν.

«Αυτή είναι μια πραγματικά κρίσιμη στιγμή για τα μουσεία για να δώσουν απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις», δήλωσε.

«Πρέπει να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από νομοθετικές πράξεις. Δεν έχουν απολύτως καμία δικαιολογία για να συνεχίσουν με αυτό τον τρόπο»,κατέληξε η Πρόκτερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...