475
Αφγανοί διερμηνείς διαδηλώνουν στην Καμπούλ κατηγορώνας τους Ταλιμπάν ότι έχουν σκοτώσει συναδέλφους τους, που συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς | Reuters

Αφγανιστάν: Στις ΗΠΑ οι πρώτοι 200 διερμηνείς που συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2021, 15:36
Αφγανοί διερμηνείς διαδηλώνουν στην Καμπούλ κατηγορώνας τους Ταλιμπάν ότι έχουν σκοτώσει συναδέλφους τους, που συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς
|Reuters

Αφγανιστάν: Στις ΗΠΑ οι πρώτοι 200 διερμηνείς που συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2021, 15:36

Περίπου 200 Αφγανοί αναμένεται να ξεκινήσουν από σήμερα μια νέα ζωή στις ΗΠΑ καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η αερογέφυρα για διερμηνείς και άλλους εργαζομένους που κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν επειδή συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς κατά τον 20ετή πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Η επιχείρηση για την απομάκρυνση Αφγανών που εργάστηκαν για τις ΗΠΑ, καθώς και των οικογενειών τους, διεξάγεται ενώ η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων κοντεύει να ολοκληρωθεί και οι κυβερνητικές δυνάμεις στη χώρα προσπαθούν να αναχαιτίσουν την προέλαση των Ταλιμπάν.

Το πρώτο αεροσκάφος με περίπου 200 Αφγανούς έφθασε στο Φορτ Λι, αμερικανική στρατιωτική βάση στη Βιρτζίνια, προκειμένου να γίνουν οι τελικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και ιατρικές εξετάσεις.

Οι Αφγανοί που εργάστηκαν για τις ΗΠΑ λαμβάνουν Ειδική Μεταναστευτική Βίζα (SIV) που τους δίνει τη δυνατότητα να φέρουν τις οικογένειές τους. Ακόμα και πάνω από 50.000 άνθρωποι μπορεί εν τέλει να φύγουν εκτός Αφγανιστάν στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Καταφύγιο Συμμάχων».

«Είναι απλά οι πρώτες από μια σειρά αφίξεων καθώς εργαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς για τη μετεγκατάσταση Αφγανών που μπορούν να λάβουν SIV μακριά από τον κίνδυνο –στις ΗΠΑ, σε αμερικανικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό ή σε τρίτες χώρες— ούτως ώστε να μπορούν να περιμένουν με ασφάλεια για να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους για βίζα», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την «πλήρη ισχύ των διπλωματικών, οικονομικών και αναπτυξιακών μας μέσων» για να στηρίξουν τον αφγανικό λαό.

Η πρώτη ομάδα αφίξεων προέρχεται από τους περίπου 2.500 αιτούντες βίζα SIV και μελών των οικογενειών τους που έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τη διαδικασία και των οποίων η μετεγκατάσταση έχει εγκριθεί, δήλωσε ο Ρας Τράβερς, αναπληρωτής σύμβουλος του Μπάιντεν για την εσωτερική ασφάλεια.

Οι Αφγανοί αναμένεται να παραμείνουν στο Φορτ Λι για επτά ημέρες πριν συναντήσουν συγγενείς τους ή πάνε σε οικογένειες που θα τους φιλοξενήσουν σε όλη τη χώρα.

Υποβλήθηκαν σε «λεπτομερείς ελέγχους του ιστορικού τους» καθώς και σε τεστ COVID-19, είπε ο Τράβερς. Κάποιοι είχαν ήδη εμβολιαστεί, ενώ οι υπόλοιποι θα εμβολιαστούν στο Φορτ Λι.

Η κλιμακούμενη βία στο Αφγανιστάν προκάλεσε σοβαρά προβλήματα για πολλούς αιτούντες βίζα SIV, των οποίων οι αιτήσεις είναι υπό επεξεργασία εν μέσω αναφορών –τις οποίες διαψεύδουν οι Ταλιμπάν— ότι κάποιοι έχουν ήδη δολοφονηθεί από μαχητές. Κάποιοι αιτούντες μάλιστα δεν μπορούν να φτάσουν στην Καμπούλ για να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες ενέργειες στην αμερικανική πρεσβεία ή να επιβιβαστούν στις πτήσεις τους.

Το πρόγραμμα SIV έχει σημαδευτεί από μεγάλους χρόνους επεξεργασίας των αιτημάτων και γραφειοκρατικά εμπόδια –τα οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο προσπαθούν να επιλύσουν— και ως αποτέλεσμα, υπάρχουν σε εκκρεμότητα περίπου 20.000 αιτήσεις.

«Οι ΗΠΑ είχαν 20 χρόνια για να προβλέψουν το πώς θα έμοιαζε η αποχώρηση», δήλωσε ο Ανταμ Μπέιτς, σύμβουλος στο International Refugee Assistance Project, που προσφέρει νομική βοήθεια σε πρόσφυγες. «Είναι πραγματική ασυνειδησία το ότι έχουμε καθυστερήσει τόσο».

Το Κογκρέσο θέσπισε το 2006 τα προγράμματα SIV για ιρακινούς και αφγανούς διερμηνείς που κινδύνευαν με αντίποινα επειδή εργάστηκαν για την αμερικανική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News